elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

15 Mar 2017 - press - Veštačka ostrva koja će proizvoditi struju

Ambiciozan projekat koji zajedničkim snagama planiraju da sprovedu Danska, Holandija i Nemačka podrazumeva izgradnju veštačkih ostrva u Severnom moru koja bi bila "nastanjena" vetrenjačama i solarnim pločama koje bi u budućnosti uspele da obezbede električnu energiju za čak 80 miliona ljudi.
Veštačka ostrva koja će proizvoditi struju za 80 miliona ljudi

Danske i nemačke kompanije Tenet i Enerdžinet bi 23. marta u Briselu trebalo da potpišu ugovor povodom kreiranja odbora koji bi se posvetio ostvarenju ovog ambicioznog plana, a sve u prisustvu predvodnika evropske energetske zajednice, Maosa Šefkovića.

Na ostrvu bi se nalazila luka, avionaska pista i domovi za zaposlene koji bi bili zaduženi za obezbeđivanje planiranih rezervi proizvedene energije.

- Možda sada ideja o ovom ostrvu zvuči kao naučna fantastika, ali ono bi u budućnosti moglo da učini energiju nastalu iskorišćavanjem snage vetra mnogo jeftinijom - izjavio je Torben Glar Nilsen, tehnički direktor danske partnerske firme u ovom projektu.

Energija proizvedena na ovim ostrvima bi bili prosleđivana Velikoj Britaniji, Norveškoj, Holandiji, Nemačkoj, Danskoj i Belgiji.

- Energija koju proizvodi vetar i solarna energija se međusobno smenjuju u zavisnosti od godišnjeg doba: od proleća do jeseni je više sunca, a jesen i zima su po pravilu vetrovitiji - kaže Mek Krun, direktor Teneta.

Obala Dodžer u Severnom moru je idealno mesto za izgradnju ovih veštačkih ostrva zato što se nalazi na dobroj poziciji i okružuje je relativno plitka voda, a ima i idealan položaj u odnosu na vetrove, piše Indipendent.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

13 Jun 2020 b92
Prva vetroelektrana u vlasništvu potrošača
11 Jun 2020 euractiv
Rekordni pad emisije CO2
9 Apr 2020 b92
Domaćinstvima plaćaju da koriste čistu energiju
9 Apr 2020 b92
Koronavirus zaustavio nove projekte vetroelektrana
12 Jan 2020 b92
Holandija kupuje zelenu struju da izbegne sankcije
23 Dec 2019 novosti
Švajcarska nuklearka Mileberg "penzionisana"
1 Dec 2019 b92
Opale investicije u čistu energiju
29 Okt 2019 rtv
Više morskih vetroparkova
11 Okt 2019 nmagazin
Milioni ljudi bez struje u Kaliforniji