elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

11 Jan 2017 - bizlife - Solarna energija uskoro jeftinija od klasične

Iako je do skoro važilo da je solarna energija skupa, njena cena opada, a analiza Blumberga pokazala je da će za manje od 10 godina, solarna energija biti jeftinija od one koju dobijamo od uglja. U Maroku će ove godine biti završena najveća solarna energana u svetu, koja će proizvoditi 510 megavata struje, dovoljno za snabdevanje grada od dva miliona stanovnika. Na obodu Sahare, u Maroku, zakrivljena ogledala pokrivaju milion i po kvadratnih metara, što je jednako površini 200 fudbalskih igrališta.

Upijaju sunčevu toplotu, i pretvaraju je u električnu energiju. Reč je o najvećem solarnom postrojenju na svetu – zajedničkom projektu saudijskog konglomerata ACWA, marokanske agencije za solarnu energiju i Evropske unije. Postrojenje je koštalo dve milijarde 200 miliona evra.

„Bio je to skup projekat, ali ga je odobrio marokanski kralj, koji je tada rekao da Maroko mora da se okrene obnovljivim izvorima energije jer je to budućnost. To očigledno nije bila pogrešna odluka“, kaže direktor ACWA Pedi Padmanatan.

Investitori naglašavaju da izgradnja takvih kompleksa postaje unosan posao, jer cene solarne energije postaju sve pristupačnije. Od 2009. niže su za 62 odsto, a do 2025. godine, solarna energija biće jeftinija od one dobijene od uglja, pokazuju analize Blumberga.

„Ne vidim nijedan razlog da se do 2050. svet strujom snabdeva isključivo iz obnovljvih izvora. Važno je da prestanemo da koristimo fosilna goriva“, kaže direktor ACWA.

U Čileu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima već sada solarna energija košta manje od tri centa za kilovat sat, odnosno oko tri i po dinara. Podsetimo, cena kilovat sata struje za domaćinstva u Srbiji, trenutno je bez poreza 6,6 dinara.

Tehnologija korišćenja energije sunca brzo se usavršava. Solarne ćelije su efikasnije od iste količine sunca, proizvode sve više energije.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

29 Jun 2020 b92
Italija: Solarna elektrana veličine 200 fudbalskih terena
12 Jun 2020 rts
Struja iz kišnih kapi, oblakoderi ko generatori
11 Jun 2020 euractiv
Rekordni pad emisije CO2
3 Maj 2020 b92
Tesla želi da snabdeva Britaniju el. energijom
2 Maj 2020 nekonomija
Najveći šok u svetskoj energetici
9 Apr 2020 b92
Domaćinstvima plaćaju da koriste čistu energiju
17 Mar 2020 energetikanet
Poljska dosegnula 1,6 GW iz Sunca
12 Mar 2020 srbijadanas
USKORO ĆEMO DOBIJATI ENERGIJU IZ SVEMIRA
10 Feb 2020 bizlife
U EU prvi put više „zelene“ struje