elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

16 Dec 2016 - bif - Solarna energija postaje najjeftiniji način

Trenutno se u energetici dešavaju veoma značajne promene – solarna energija je, po prvi put, postala jedan od najjeftinijih načina za proizvodnju struje. Već se nekoliko puta ovo dešavalo, u više izolovanih eksperimenata. No ovde je reč o projektu koji je uspeo da bez subvencija odnosno bez ikakve državne pomoći učini sunčevu energiju konkurentnom sa ugljem i prirodnim gasom. Solarna energija je postala jeftinija i od energije koja se proizvodi pomoću snage vetra.

Naime, prosečna izdvajanja za proizvodnju energije pomoću sunca i vetra merena u 58 zemalja u razvoju, uključujući tu i velike poput Kine, Indije i Brazila, pokazuju da je cena solarne energije već godinama u padu, i da je ona sada jeftinija od upotrebe vetrogeneratora.

Ove godine su se privatne kompanije nadmetale na tržištu u proizvodnji jeftine solarne energije. Tako je u Čileu postignut rekord od 29,10 dolara po megavat času, što je polovina cene elektricne energije dobijene pomoću uglja.

Osim toga, masovno se širom sveta instaliraju solarni paneli i ćelije – procenjuje se da će u 2016. biti postavljeni novi paneli jačine od 70 gigavata.

Međutim stručnjaci upozoravaju da se ovakva ulaganja isplate u zemljama u razvoju a da je investiranje u čistu energiju u već razvijenim zemljama – skupo. Pa ipak, ako tehnologija još pojeftini solarnu energiju, teško da će bilo ko moći da joj odoli.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

29 Jun 2020 b92
Italija: Solarna elektrana veličine 200 fudbalskih terena
12 Jun 2020 rts
Struja iz kišnih kapi, oblakoderi ko generatori
11 Jun 2020 euractiv
Rekordni pad emisije CO2
3 Maj 2020 b92
Tesla želi da snabdeva Britaniju el. energijom
2 Maj 2020 nekonomija
Najveći šok u svetskoj energetici
9 Apr 2020 b92
Domaćinstvima plaćaju da koriste čistu energiju
17 Mar 2020 energetikanet
Poljska dosegnula 1,6 GW iz Sunca
12 Mar 2020 srbijadanas
USKORO ĆEMO DOBIJATI ENERGIJU IZ SVEMIRA
10 Feb 2020 bizlife
U EU prvi put više „zelene“ struje