elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

18 Okt 2016 - 021 - Naučnici na korak do beskonačne energije

Dobijanje gotovo beskonačne količine čiste energije moglo bi uskoro da postane realnost zahvaljujući novom rekordu fuzijskog reaktora koji je ostvario tim američkih i britanskih naučnika. Nuklearna fuzija, proces koji se već decenijama smatra potencijalnim izvorom beskonačne energije, identičan je reakciji fuzije koja se dešava u jezgru Sunca. Jezgra lakših elemenata međusobno se spajaju pod dejstvom visokih temperatura, magnetnih polja i pritiska, rezultujući nastajanjem težih elemenata, prilikom čega se oslobađa velika količina energije.

Oponašanjem sunčevih fuzijskih procesa u specijalno dizajniranim reaktorima, odnosno spajanjem atoma vodonika, naučnici su uspeli da dobiju helijum, stvarajući na taj način "čistu" energiju zahvaljujući kojoj bi jednog dana fosilno gorivo moglo da izađe iz upotrebe.

Da bi uopšte došlo do ovih reakcija, potrebno je da se superzagrejani gas – u stanju plazme – podvrge velikom pritisku koji sabija atome i dovodi do njihove međusobne reakcije.

Naučnici sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu i Fuzionog centra u Kembridžu uspeli su da postignu rekordni pritisak u reaktoru Alcktor-C Mod Tokamak, premašujući prethodni rekord za čak 15 odsto. Zahvaljujući pritisku od 2.05 bara, što je ekvivalent pritisku na 10 metara ispod nivoa mora, istraživači su stvorili temperaturu od 35 miliona stepeni Celzijusovih, što je dvostruko više nego u Sunčevom jezgru. To je rezultovalo stvaranjem nekoliko stotina biliona fuzijskih reakcija po kubnom metru u sekundi, piše MIT News.

Rezultati su predstavljeni na Konferenciji za fuzijsku energiju koju je Međunarodna agencija za atomsku energiju održala u Kjotou.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

29 Jul 2020 srbijadanas
Počelo sastavljanje najvećeg postrojenja za nuklearnu fuziju na svetu
26 Nov 2018 energetikanet
Kinezi stvorili šest puta toplije Sunce
19 Mar 2019 politika
Nuklearna fuzija – budućnost energije
9 Dec 2016 energetikanet
Fuzijski reaktor u Njemačkoj zaista funkcionira
18 Okt 2016 021
Naučnici na korak do beskonačne energije
14 Feb 2014 energetikanet
Korak bliže isplativoj fuziji
9 Okt 2013 vesti
Fuzija uskoro postaje stvarnost?
25 Apr 2013 novosti
Černobilj 27 godina posle
15 Maj 2012 b92
Svet pred izborom želi li nuklearke