elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

1 Okt 2014 - euractiv - Članice EU moraju da obezbede pumpe za alternativn

Novi propisi Evropske unije obezbediće punjenje vozila alternativnim gorivima širom Evrope. Za sve “pumpe” važiće zajednički standardi dizajna i upotrebe, uključujući jedinstveni punjač za dopunu električnih vozila. Članice EU moraće da usvoje i predstave javnosti ciljeve u obezbeđenju infrastrukture za alternativna goriva i obznane okvire nacionalnih politika na tom planu do kraja 2016. godine. Alternativnim gorivima smatraju se struja, tečni i kompresovani prirodni gas i vodonik.

“Alternativna goriva ključna su za unapređenje bezbednosti snabdevanja energijom, umanjuju uticaj transporta na prirodnu sredinu i unapređuju konkurentnost EU”, rekao je po usvajanju novih propisa 29. septembra evropski komesar za transport Sim Kalas (Siim Kallas).

Komesar je istakao da je novim propisima EU osigurala dugo čekanu izvesnost kompanijama kako bi počele ulaganja, kao i nove mogućnosti za ekonomiju.

“Članice EU tražile su fleksibilnost na polju infrastrukture. Sada je na njima da razviju prave nacionalne politike”, kazao je Kalas.

Do sada su razvoj “čistog” goriva kočile tri glavne barijere – visoka cena vozila, slaba prihvaćenost među potrošačima i nedostatak “pumpi”. Novom “direktivom o raspoređivanju infrastrukture za alternativna goriva” članice se obavezuju da obezbede minimalnu infrastrukturu za alternativna goriva, poput struje, vodonika i prirodnog gasa i zajedničke standarde na nivou EU za potrebnu opremu. Obaveza članica biće i informisanje korisnika vozila na alternativna goriva.

Komisija navodi da će pristup tečnom prirodnom gasu (LNG) za barže na unutrašnjim vodama i pomorske brodove predstavljati realnu opciju za smanjenje štetne emisije, posebno sumpora.

Direktiva daje regulatorni okvir za električnu energiju, tečni prirodni gas, kompresovani prirodni gas i vodonik.

Kod struje kao alternativnog goriva direktivom se od članica EU zahteva da utvrde koliko će mesta za punjenje biti izgrađeno do 2020. kako bi obezbedili da električna vozila mogu da cirkulišu barem u gradskim i prigradskim naseljima. Idealno bi bilo da se projektuje najmanje jedno mesto za punjenje na deset električnih vozila. Pored toga, direktivom se predviđa obavezan jedinstveni utikač za punjenje na nivou EU, što će doprineti većoj mobilnosti.

Kada je reč o vozilima na prirodni gas/bio-metan, njihova tehnologija danas je dobro razvijena a performanse i troškovi su ekvivalentni onima kod vozila na benzin ili dizel ali sa “čistijom” emisijom štetnih gasova. Prirodni gas može da zameni dizel kod kamiona i brodova, smatraju u Komisiji i ističu da za razvoj LNG u drumskom transportu članice EU treba da obezbede dovoljan broj javno dostupnih mesta za punjenje gorivom, takođe sa zajedničkim standardima, idealno na svakih 400 kilometara na Transevropskoj transportnoj mreži (TEN-T). To treba da bude izgrađeno do kraja 2025. Direktivom se traži i minimalna pokrivenost mestima za punjenje LNG u lukama na unutrašnjim vodama i pomorskim.

Za kompresovani prirordni gas (CNG) direktivom se od članica EU zahteva da obezbede dovoljan broj javno dostupnih mesta za punjenje, uz poštovanje zajedničkih standarda, kako bi se omogućila cirkulacija vozila na CNG, kako u gradskim, tako i prigradskim sredinama, kao i na Transevropskoj transportnoj mreži, idealno na 150 kilometara. I ta infrastruktura treba da bude izgrađena do kraja 2025. godine.

I za vodonik se direktivom od zemalja EU koje se odluče za gradnju infrastrukture za to gorivo traži da obezbede dovoljan broj javno dostupnih mesta za punjenje, takođe uz pošstovanje zajedničkih standarda, ponovo do 2025. godine.

Novom evropskom direktivom zahtevaju se i jasne informacije za potrošače o gorivu koje mogu da koriste, upotreba standardizovanog označavanja u uputstvima za vozila, kao i na mestima prodaje vozila, i “pumpama”.

Cilj novih propisa EU je i da se potrošačima pruže jasne informacije kako bi mogli da upoređuju cene alternativnog i konvencionalnog goriva.

Takođe, članice EU moraju da obezbede lako dostupne informacije o lokacijama mesta za punjenje alternativnim gorivom.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

8 Jul 2015 energetikanet
Bill Gates ulaže dvije milijarde dolara u OIE
1 Okt 2014 euractiv
Članice EU moraju da obezbede pumpe za alternativn
28 Apr 2014 b92
Simens u trci za kupovinu Alstoma?
26 Jan 2011 balkans
Alternativna goriva mogu da zamene fosilne izvore
19 Avg 2009 biznis
Havarija menja energetski bilans Rusije
17 Mar 2009 energoportal
Hibridne solarne elektrane
8 Sep 2008 danas
Vetrenjače i biodizel kao pogonsko sreds
29 Maj 2008 tanjug
Raste popularnost alternativnih izvora e