elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

9 Okt 2013 - vesti - Fuzija uskoro postaje stvarnost?

Nuklearna fuzija, isti proces koji napaja Sunce, mogao bi da nam obezbedi neograničenu i jeftinu energiju - problem je bio što su svi dosadašnji eksperimenti koristili više energije nego što su bili u stanju da stvore. Međutim, istraživači su uspeli da promene taj odnos i učine fuziju mogućom. Istraživači sa Nacionalnog postrojenja za paljenje u Kaliforniji, već neko vreme sprovode eksperimente sa fuzijom. Koristeći 192 zraka najmoćnijeg lasera na svetu, oni su zagrejali i kompresovali malu kuglicu vodonika sve dok nisu počele reakcije nuklearne fuzije.

Do sada je obično trebalo potrošiti znatno više energije za rad samog lasera nego što su naučnici uspevali da stvore fuzijom.

Kako piše BBC, ovaj put, tokom eksperimenta sprovedenog u septembru “energija koju je stvorila fuzija bila je znatno veća od energije koju je vodonik apsorbovao“.

Ako je ova informacija tačna, ovo je prvi put da je neki eksperiment sa fuzijom uspeo - u pitanju je veliki korak u našoj potrazi za novim izvorima energije.

Ipak, za sada ne treba da se zalećemo. Ono što istraživači zaista žele da postignu jeste paljenje - u pitanju je tačka u kojoj nuklearna reakcija generiše podjednaku energiju koju prima od lasera. To nije isto kao i poslednji eksperiment, pošto postoji sumnja da nije sva energija iz lasera stigla do goriva.

Ipak, u pitanju je veliki napredak koji bi mogao da znači da bi fuzija uskoro mogla da postane realnost.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

29 Jul 2020 srbijadanas
Počelo sastavljanje najvećeg postrojenja za nuklearnu fuziju na svetu
26 Nov 2018 energetikanet
Kinezi stvorili šest puta toplije Sunce
19 Mar 2019 politika
Nuklearna fuzija – budućnost energije
9 Dec 2016 energetikanet
Fuzijski reaktor u Njemačkoj zaista funkcionira
18 Okt 2016 021
Naučnici na korak do beskonačne energije
14 Feb 2014 energetikanet
Korak bliže isplativoj fuziji
9 Okt 2013 vesti
Fuzija uskoro postaje stvarnost?
25 Apr 2013 novosti
Černobilj 27 godina posle
15 Maj 2012 b92
Svet pred izborom želi li nuklearke