elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

4 Jul 2024 - ekapija - Srbija će ispuniti regulatorne uslove za integraciju u jedinstveno EU tržište električne energije

Srbija nastavlja usklađivanje sa regulativom Evropske unije, a do kraja godine će se, izmenama Zakona o energetici, stvoriti regulatorni uslovi za integraciju u jedinstveno EU tržište električne energije, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, koja je prisustvovalaneformalnom ministarskom sastanku Energetske zajednice u Banjaluci, uz prisustvo predstavnika Evropske komisije.

Ministarka je, kako je saopšteno iz Vlade, rekla da je veoma važno da se priključimo jedinstvenom evropskom tržištu električne energije, na čemu posvećeno radimo, vodeći računa o očuvanju nacionalnih interesa.

Ona je naglasila da je u pripremi nacionalna analiza i procena uticaja primene CBAM-a (mehanizma za prekogranično usklađivanje cena ugljenika) i da Ministarstvo rudarstva i energetike radi na definisanju najprihvatljivije opcije za oporezivanje ugljenika.

Prema njenim rečima, oporezivanje ugljenika na lokalnom nivou za sada može da bude jedna od prihvatljivih opcija, jer bi uz fiksnu cenu dala predvidivost privredi u periodu prilagođavanja.

- Uvođenje regionalnog sistema za trgovinu emisijama ugljenika po istoj ceni i po uzoru na sistem koji postoji u EU (EU ETC) do 2030. godine za Srbiju nije opcija, zbog prevelikih finansijskih posledica i složene primene pre svega - rekla je ona.

Srbija, kako je dodala, planira da bude deo EU ETS sistema, na putu pridruživanja EU, za šta nam je, pored analiza i tehničke pomoći Energetske zajednice, potrebna i izvesna finansijska pomoć EU, kao i održiv vremenski period za primenu.

Ministarka je ukazala na to da je Srbija na početku pravedne energetske tranzicije, što je dug i skup proces i da je neophodno obezbediti pristup fondovima EU da bi se sprovela na održiv način.

Ona je po pitanju energetske sigurnosti istakla da pripreme za grejnu sezonu teku po planu, da Srbija ulaže u modernizaciju proizvodnih kapaciteta, prenosne i distributivne mreže, kao i da je od prošle godine diverzifikovano snabdevanje gasom.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

23 Jul 2024 biznis
Šta će se desiti sa rudnicima uglja i rudarima?
23 Jul 2024 blic
U junu i julu rekordna potrošnja struje
22 Jul 2024 blic
Ponovo u pogonu agregat RHE "Bajina Bašta"
21 Jul 2024 telegraf
Termoblok B3 u Kostolcu: Funkcionalne probe pre avgusta
18 Jul 2024 biznis, 021
OBJAVLJEN NACRT STRATEGIJE RAZVOJA ENERGETIKE
18 Jul 2024 novaekonomija
EMS otvara novi krug prijava za povezivanje na mrežu
18 Jul 2024 danas
Potpisan ugovor sa EIB za ugradnju oko 400.000 pametnih brojila
18 Jul 2024 politika
Snabdevanje strujom stabilno
17 Jul 2024 danas
Zašto je cena struje na tržištu juče dostizala 700 evra po megavatsatu?

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika