elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

4 Jul 2024 - novaekonomija - Splet uzroka podigao svetska tržišta električne energije

Cene na berzama struje rastu pa su tako od juna, kada je prosečna cena trgovanja iznosila 83,96 evra po megavatsatu, u prvim danima jula prosečne cene već dostigle 98 i 116 evra po MWh, prema podacima SEEPEX-a, srpske berze struje.

„Sledi rast cena struje na berzi. Dolazi leto, doprinosi iz vetra i hidropotencijala prirodno padaju, solari su zanemarljivi. Gas će pažljivo da se troši, Rusi su počeli da gađaju skladišta u Ukrajini, uništili skladište od 17 milijardi kubika kod Lavova, naš Banatski Dvor je, radi poređenja, 450 miliona kubika, uvoz uglja je otežan i znatno skuplji. Svi koji pričaju o smanjenju cene električne energije bave se demagogijom“, mišljenja je bio još u aprilu Miloš Zdravković, energetičar, koji kaže da osim što su ovi isti razlozi još uvek na snazi, neki novi su pridodati koji će pogurati cene do kraja godine naviše.

Direktor Srpske berze struje Miloš Mladenović izjavio je da je zbog toplotog talasa porasla cena električne energije na berzama, a to je i referentna cena na veleprodajnom tržištu.

„U poređenju s martom i aprilom, kada su cene u proseku bile 65 evra po megavatsatu (MWh), u maju su porasle na 80, u junu na 98 evra po MWh, a sada je megavatsat između 120 i 125 evra“, rekao je Mladenović na RTS-u.

Cene će ići gore do kraja godine

Govoreći o dodatnim razlozima za poskupljenje Zdravković objašnjava da je Ukrajina jedan od najvećih izvoznika struje, što se zaboravlja i poslednjih meseci je teško pogođena energetska infrastruktura Ukrajine, koju Rusi više ciljaju.

„Cena struje uvek zavisi od kretanja cene gasa, a cena gasa je padala ranijih meseci, ali sada počinju da se pune skladišta i cene idu gore. Zašto je toliko zavisna cena struje od gasa? U Evropi su probali da se odmaknu od te formule, pre svega zbog geopolitike i ruskog gasa,“ kaže Zdravković.

Ovaj energetičar i objašnjava kako su svi energetski sistemi su projektovani tako da rade non stop, 24 sata dnevno, sdam dana u nedelji, 365 dana u godini.

„Kad nema vetra, vetroparkovi ne rade, kad nema vode hidrocentrale ne rade, kad nema sunca ni solarni paneli ne rade. Morate da u kratkom roku održite napon u mreži. Tehnologija je takva da bi neka termoelektrana radila – jedino sa gasnom elektranom u manje od sat vemena vi možete da postignete maksimalno instalisan napon. Što više obnovljivih izvora energije, potrebno je više gasa, i obrnuto“, kaže Zdravković.

S obzirom da je krenula sezona punjenja skladišta gasa i da je došlo leto i veće korišćenje klima-uređaja, cene će nastaviti da rastu. Dodatni problemi su hidrologija i kod nas specifično stanje na kopovima, objašnjava energetičar.
VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

23 Jul 2024 biznis
Šta će se desiti sa rudnicima uglja i rudarima?
23 Jul 2024 blic
U junu i julu rekordna potrošnja struje
22 Jul 2024 blic
Ponovo u pogonu agregat RHE "Bajina Bašta"
18 Jul 2024 biznis, 021
OBJAVLJEN NACRT STRATEGIJE RAZVOJA ENERGETIKE
18 Jul 2024 politika
Snabdevanje strujom stabilno
17 Jul 2024 danas
Zašto je cena struje na tržištu juče dostizala 700 evra po megavatsatu?
16 Jul 2024 blic
EMS: U Srbiji oboren rekord dnevne potrošnje
10 Jul 2024 biznis, rtv
Za nuklearni program u Srbiji potrebni naučni razvoj, mladi stručnjaci i rešenja za otpad
10 Jul 2024 euronews
Povećana potrošnja struje zbog vrućina

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika