elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

3 Jul 2024 - novosti - POČELA PROIZVODNJA ENERGIJE IZ OTPADA

PROIZVODNjA energije iz otpada koji se sakuplja sa teritorije 15 beogradskih opština počela je 1. jula, čime je društvo za posebne namene Beo čista energija počelo sa pružanjem punog obima usluga u skladu sa ugovorom o javno-privatnom partnerstvu sa gradom Beogradom, saopštilo je ovo društvo.

Beo čistu energiju su osnovali japanska korporacija Itochu, francuska grupa Veolia i panevropski fond Marguerite i ona je zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Beograda, uz podršku Međunarodne finansijske korporacije (IFC), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Austrije (OeEB) izgradila više novih postrojenja, među kojima je i elektrana na komunalni otpad.

To je urađeno u cilju pružanja komunalnih usluga upravljanja otpadom i njegovim ponovnim iskorišćavanjem i odlaganjem.

Iz Beo čiste energije navode da će se dobijanjem zelene električne i toplotne energije termičkim tretmanom do 340.000 tona godišnje komunalnog otpada, u postrojenju za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada, obezbediti električna energija za pet odsto i toplotna energija za 10 odsto domaćinstava u Beogradu.

Dodaju da će se dodatno, tretmanom otpada značajno smanjiti količine otpada koji se odlaže na deponije, što će zajedno sa sakupljanjem i prečišćavanjem procednih voda sa deponija, kao i ponovnim iskorišćenjem prerađenog otpada od građenja i rušenja, doprineti poboljšanju uslova životne sredine u Beogradu i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte koji odgovara 210.000 tona ugljen-dioksida godišnje.

V.d. zamenica načelnika Gradske uprave i sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević izjavila je da je pripremajući se za EXPO 2027, Beograd od 1. jula ove godine postao ravnopravna prestonica sa drugim evropskim gradovima koji su odgovorni prema svojoj životnoj sredini.

-Gradska Uprava grada Beograda komunalni otpad koristi za proizvodnju toplotne i električne energije i tako pokazuje da je odgovorna prema svojim građanima, gradu Beogradu i Republici Srbiji, rekla je ona.

Generalni direktor Beo čiste energije Vladimir Milovanović je istakao da ovo društvo može da pruži uslugu upravljanja komunalnim otpadom u Beogradu tako da ostvaruje mnoge ekološke koristi, što, kako je rekao, glavni grad Srbije sa najsavremenijim postrojenjima za tretman i upravljanje otpadom izdvaja od ostalih gradova u regionu.
VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

23 Jul 2024 biznis
Šta će se desiti sa rudnicima uglja i rudarima?
10 Jul 2024 biznis, rtv
Za nuklearni program u Srbiji potrebni naučni razvoj, mladi stručnjaci i rešenja za otpad
10 Jul 2024 rts
Struju iz otpada dobija 30.000 domaćinstava
3 Jul 2024 novosti
POČELA PROIZVODNJA ENERGIJE IZ OTPADA
6 Jun 2024 alo
NUKLEARKA BI SRBIJU VINULA U BUDUĆNOST!
25 Apr 2024 blix
Biogasna postrojenja mogu biti velika šansa
24 Apr 2024 novaekonomija
Srbija postavlja temelje civilnog nuklearnog programa
15 Apr 2024 politika
Potreban nam je novi bazni izvor energije
14 Apr 2024 vesti,021
Nuklearna energija nije bauk

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika