elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

10 Jun 2024 - novaekonomija - Srbija podržava kinesku solarnu kompaniju

Kompanija Hunan Rich Photovoltaic Science&Technology Co iz Kine zainteresovana je za izgradnju novog proizvodnog pogona solarnih panela u Srbiji, kao i za izgradnju solarne elektrane od 200 megavata. Ulagač, odnosno kompanija Hunan Rich, očekuje da će u skladu sa relevantim zakonima dobiti podršku Vlade Srbije, vidi se iz Memoranduma o razumevanju koji je potpisan 9. maja.

Memorandum nije obavezujuće prirode i svaka strana ima pravo da odustane od daljih razgovora u bilo kom trenutku bez ikakvih daljih obaveza.

Kompanija Hunan Rich Photovoltaic Science&Technology posluje u oblasti solarnih panela i kao deo uvećanja svojih poslovnih aktivnosti zainteresovana je za izgradnju novog proizvodnog pogona u Srbiji, objašnjava se u memorandumu koji je Ministarstvo rudarstva i energetike dostavilo Novoj ekonomiji kroz zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.

Investicioni projekat obuhvata otvaranje novog pogona za proizvodnju solarnih panela kapaciteta od 1GW u opštini Paraćin i izgradnju solarne elektrane od 200 MW, dodaje se u memorandumu.

U okviru trogodišnjeg investicionog perioda predviđa se da će nivo investicije za pogon proizvodnju solarnih panela iznositi 30 miliona evra i da će biti zaposleno 180 novih radnika.

Planirana investicija za solarnu elektranu od 200 MW procenjuje se na 280 miliona evra, što je i ranije saopšteno iz Ministarstva.

U memorandumu piše i da ulagač očekuje da će u skladu sa relevantim zakonima dobiti podršku Vlade, kao i to da Vlada Srbije izražava nameru da podrži planirani investicioni projekat u skladu sa svojim nadležnostima kao i zakonima i propisima Srbije, što podrazumeva administrativnu i savetodavnu pomoć.

Ulagač će, kako se dalje objašnjava, nadležnim srpskim organima pružiti svu neophodnu pomoć i dokumentaciju sa ciljem da ti ograni u najkraćem mogućem roku izdaju odgovarajuće dozvole, licence vezane za realizaciju navedenog investicionog projekta.

Sa druge strane, Vlada će, u okviru svojih nadležnosti učiniti sve napore kako bi kooridirala, olakšala i podržala aktivnosti nadležnih srpskih organa vezena za dobijanje dozvola/licenci potrebnih za relaizaciju projekata.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

10 Jun 2024 danas
Zbog čega se u Srbiji češće grade vetroparkovi od solarnih elektrana?
10 Jun 2024 danas
Manja naknada za prozjumere, više solarnih panela
10 Jun 2024 novaekonomija
Srbija podržava kinesku solarnu kompaniju
6 Jun 2024 forbes
Iz vetra stiže još struje – 40 odsto više do kraja godine
6 Jun 2024 alo
NUKLEARKA BI SRBIJU VINULA U BUDUĆNOST!
3 Jun 2024 euronews
Do kraja godine imaćemo više od 150 megavata iz solarnih elektrana
3 Jun 2024 dnevnik
OBNOVLjIVA ENERGIJA NAM NIJE VIŠE SAMO ALTERNATIVA
28 Maj 2024 telegraf
Projekta za izgradnju elektroenergetske infrastrukture za Ekspo
28 Maj 2024 rtv
U Adi kod Sente počela gradnja najveće solarne elektrane u Srbiji

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika