elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

22 Jan 2021 - rtv - Građani neće plaćati troškove održavanja brojila

EPS Distribucija je kao operator distributivnog sistema u Srbiji, u skladu sa Zakonom o energetici, dužna da od korisnika preuzme merne uređaje, jer su oni po istom zakonu deo distributivne elektroenergetske mreže.

Ovako u EPS Distribuciji objašnjavaju zašto ovo preduzeće preuzima od građana merne uređaje i dodaju da će oni i ubuduće, kao što je i do sada rađeno, sukcesivno biti zamenjivani savremenijim.

Kada je reč o mogućim posledicama po korisnike koji ne potpišu ugovor o preuzimanju, u EPS Distribuciji za Tanjug objašnjavaju, da će oni ostati odgovorni za funkcionalnu ispravnost i održavanje mernih uređaja, ormana, vodova, instalacije i opreme u merno razvodnom ormanu.

To u praksi znači da će snositi sve buduće troškove održavanja kao i troškove zamene dotrajale opreme koja ne ispunjava tehničke propise.

Objašnjavaju da je cilj preuzimanja brojila objedinjavanje kompletne elektrodistributivne mreže u nadležnosti operatora distributivnog sistema i samim tim rasterećenje korisnika od budućih troškova održavanja.

Vlasništvo nad unutrašnjim instalacijama se neće menjati, pa će one i dalje pripadati korisnicima, odnosno vlasnicima objekata, koji su odgovorni i za održavanje njihove ispravnosti.

Pitanje čiji su merni uređaji je važno i kod promene snabdevača strujom, jer kada je operater distributivnog sistema vlasnik mernog uređaja, u slučaju promene snabdevača korisnici nemaju nikakvih troškova.

Naime, svi snabdevači strujom u našoj zemlji moraju da koriste distributivnu mrežu operatora distributivnog sistema EPS Distribucije, a deo distributivne mreže je i merni uređaj, tako da promena snabdevača ne dovodi do bilo kakvih novih troškova vezanih za merni uređaj.

Inače je, navode iz ovog preduzeća, potrebno razlikovati pojmove distribucija i snabdevanje električnom energijom, jer je reč o dva odvojena, različita procesa.

Tako je tržište električne energije u Srbiji otvoreno i na njemu postoji više snabdevača, ali napajanje strujom ide preko jedinstvenog distributera, odnosno operatora distributivnog sistema, kao i svuda u svetu.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

5 Mar 2021 ekapija
Srbija godišnje uštedi energije za oko 150.000 domaćinstva, ali i dalje ispod evropskog proseka
24 Feb 2021 politika
Gubici električne energije i do 200 miliona evra godišnje
15 Feb 2021 politika
Struja s panela isplativa samo potrošačima u crvenoj zoni
22 Jan 2021 rtv
Građani neće plaćati troškove održavanja brojila
17 Jan 2021 novaekonomija
Čija su brojila: Udruženja potrošača protiv EPS Distribucije
8 Sep 2020 novosti
MILION I PO STRUJOMERA ZA ZAMENU
3 Sep 2020 rts
Menjaju se stari ormari za strujomere
26 Jun 2020 schneider
Digitalni alati i platforme za održavanje i upravljanje zgradama
30 Mar 2020 rts
Poziv građanima za očitavanje brojila