elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

4 Jul 2024 - see - Slovenija će u sljedeće tri godine za projekte OIE izdvojiti 271 milijun eura

Trenutno u Sloveniji postoji oko 51.000 samodostatnih solarnih elektrana. Država investitorima nudi poticaje iz fonda za klimatske promjene, za čiju je raspodjelu sada u potpunosti zadužen Borzen.

U sljedeće tri godine Borzen bi trebao izdvojiti 271 milijun eura za projekte obnovljivih izvora. Subvencije po starom net metering sustavu i dalje su dostupne za sve one koji su do kraja prošle godine predali zahtjev za suglasnost za priključenje. Nedavno je, međutim, objavljen javni poziv za subvencioniranje po novoj shemi u kojoj je 30 milijuna eura namijenjeno potporama za samodostatne solarne elektrane, od čega pet milijuna za zajednice, poput višestambenih zgrada.

"Imamo četiri kategorije. Investitore potičemo da kupe samodostatnu solarnu elektranu zajedno sa spremnikom. Druga kategorija je bez spremnika. Zatim su naselja s spremnikom i naselja bez spremnika. Količina Sukladno tome se prilagođava i financiranje", objasnio je ministar zaštite okoliša, klime i energetike Bojan Kumer.

Pojedinci koji se odluče za uređaj s spremnikom mogu dobiti povrat do 40 posto opravdanih troškova, a za uređaj bez spremnika najviše četvrtinu. U ministarstvu kažu da nova shema po pogodnostima ne zaostaje za starom, jer donosi i oslobađanje od plaćanja doprinosa za obnovljive izvore i učinkovito korištenje energije. S nekim dobavljačima moguć je i dogovor o prodaji viškova.

Trenutačno se odobrava više od 70 posto zahtjeva za suglasnost za aneksiju. Nakon što su lani u prosincu svi koji su željeli iskoristiti sustav neto mjerenja zatrpali distributere zahtjevima, sada bi trebali požuriti te zahtjeve riješiti do srpnja. No, događa se da se, unatoč dogovoru, vlasnici ne odluče na investiciju.

"Provjerili smo trenutno stanje kod mrežnih operatora i vidimo da se ne koristi više od polovice, gotovo 60 posto, rezervirane snage prema ugovorima", rekao je ministar Kumer.

U travnju je objavljen i poziv za dodjelu poticaja općinskim javnim zgradama. Zaprimili su 14 prijava konzorcija općina koji pokrivaju više od 600 objekata, rezervirano je 20 milijuna eura. Prijava na natječaj za pravne osobe bit će moguća u srpnju, na raspolaganju će biti 60 milijuna eura.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

16 Jul 2024 ekapija
Zapadni Balkan ima dovoljno planiranih solarnih i vetroelektrana da se odrekne gasa
10 Jul 2024 seebiz
Slovenija: Lani veća proizvodnja i manja potrošnja električne energije
4 Jul 2024 biznis
Zapadni Balkan kasni sa sprovođenjem evropskog zakonodavstva
4 Jul 2024 see
Slovenija će u sljedeće tri godine za projekte OIE izdvojiti 271 milijun eura
6 Jun 2024 seebiz
Solaris Pons pustio u rad 1000-tu sunčanu elektranu
28 Maj 2024 slobodnaevropa
Ulaganje u solarnu energiju dovelo do rekordno manjeg uvoza
23 Maj 2024 ekapija
Teško do novca za projekte izgradnje i remonta termoelektrana
13 Maj 2024 rtv
Vlade zemalja Zapadnog Balkana moraju da sarađuju u procesu energetske tranzicije
26 Apr 2024 ekapija
Voda, vetar i sunce zamena za pljevaljski ugalj

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika