elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

16 Nov 2023 - biznis - Izgradnja novog bloka u nuklearki „Krško“ od strateškog značaja za Hrvatsku i Sloveniju

Krajem ove nedelje trebalo bi da ponovo bude u pogonu nuklearna elektrana Krško (NEK), pošto je privremeno zatvorena početkom oktobra zbog kvara na rashladnom sistemu, objavio je Poslovni.hr uz podsećanje da ta elektrana pokriva oko 20 odsto potreba Slovenije i 15 odsto potreba Hrvatske za strujom.

Poslovni.hr je u osvrtu na dileme oko korišćenja nuklearne energije zauzeo stav da „ohrabruju nezvanični izvori iz Hrvatske elektroprivrede (HEP) da „postojeća nuklearna elektrana, ali i mogući novi blok, u kojem bi HEP ponovo verovatno bio suvlasnik, ima stratešku važnost kako za kompaniju tako i za ukupni hrvatski energetski sektor sa ekonomskog, energetskog i aspekta životne sredine“.

Uz ocenu da je Hrvatska ranije „bežala“ od nuklearne energije, pa je tako odbila ponudu ulaska u gradnju nuklearne elektrane Paks 2 u Mađarskoj, na Poslovnom.hr konstatuju da se situacija promenila i da su hrvatski ministri Zdravko Marić i Tomislav Ćorić potpisali inicijativu za jače okretanje EU prema nuklearnoj energiji.

U skladu sa tim, obnovljeni su razgovori o budućnosti nuklearne elektrane Krško, koja bi, prema slovenačkom Ministarstvu zaštite životne sredine, mogla da radi još dvadeset godina.

„Slovenci već planiraju i gradnju drugog bloka nuklearne elektrane Krško, za čiji projekat postoji snažna politička volja, ne samo u Sloveniji, nego i u Hrvatskoj. Taj bi drugi blok, prema projekcijama, trebao biti pušten u pogon do 2038. godine“, podseća Poslovni.hr uz napomenu da kritičari smatraju taj projekat skupim u vreme izdašne podrške za investicije u obnovljive izvore.

Zato smatraju „ohrabrujućim“ nezvanične poruke iz HEP da su „Krško“ i moguća izgradnja novog bloka strateški važni za Hrvatsku i Sloveniju.

Prema takođe nezvaničnim informacijama, uslov za produženje rada postojećeg bloka bio je završetak modernizacije i povećanja bezbednosti koji je ispunjen završetkom Programa nuklearne sigurnosti.

Celi posao je, kako piše Poslovni.hr, vredeo 370 miliona evra, a što su platili suvlasnici, GEN Energija i HEP u jednakim delovima.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

20 Nov 2023 n1
Nuklearna elektrana Krško ponovo radi
16 Nov 2023 biznis
Izgradnja novog bloka u nuklearki „Krško“ od strateškog značaja za Hrvatsku i Sloveniju
16 Nov 2023 alo
Rusi i Mađari grade nuklearku u Mađarskoj
26 Okt 2023 seebiz
U NE Krško počela zamjena oštećenog cjevovoda
26 Okt 2023 rtv
Bugarska sa "Vestinghausom" gradi novi blok nuklearke Kozloduj
10 Okt 2023 telegraf
Nuklearna elektrana Krško neće raditi nekoliko sedmica
28 Sep 2023 biznis
NE Krško 2 možda već 2037. u funkciji
5 Sep 2023 politika
Mađarska počela izgradnju novog bloka nuklearke Paks
31 Avg 2023 euractiv
SLOVENIJA SE SPREMA DA POVEĆA NUKLEARNI KAPACITET

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika