elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

12 Jul 2020 - b92 - Hidroenergija i nuklearne elektrane ključne za budućnost

Slovenački ministar za životnu sredinu Andrej Vizjak izjavio je da su hidroenergija i nuklearne elektrane ključne za energetsku budućnost njegove zemlje.

U obraćanju na samitu o ekološkim energetskim izvorima u Brdu kod Kranja, Vizjak je rekao da nije u stanju da zamisli energetsku budućnost Slovenije bez planirane izgradnje hidrocentrala i drugog reaktora u nuklearnoj elektrani Krško.

Epidemija koronavirusa pokazala je koliko je Slovenja bila ranjiva dok se nalazila u izolaciji, rekao je Vizjak, dodajući da se njegova zemlja u prošlosti rado oslanjala na svoj geografski položaj u regionu centralne Evrope, ali da je, sa zatvaranjem granica, postalo jasno da to nije uvek najbolje.

Stoga Slovenija mora učiniti sve što može da bi njena snabdevenost energijom u budućnosti bila stabilna, rekao je Vizjak, a prenosi agencija STA.

"U normalnim situacijama, možemo se osloniti na zajedničko energetsko tržište, ali kada se pojave problemi, to može biti fatalno", upozorio je ministar.

Vizjak je najavio da će dugoročna strategija smanjenja emisije ugljenih gasova u narednim mesecima biti upućena na javnu debatu.

Moramo imati realistične planove o tome kako da Sloveniju načinimo energetski samoodrživom, rekao je Vizjak, i objasnio da će se strategija odnositi na dalje korišćenje reka, uključujući i izgradnju lanca hidroelektrana na donjem toku reke Save, dogovor o koncesiji za srednji tok te reke, kao i mogućnost izgradnje manjih hidroelektrana na njoj.

Vizjak je takođe rekao da smatra da se smanjenje emisije ugljenih gasova ne može postići bez drugog reaktora u nuklearnoj elektrani Krško i da nacrt strategije predviđa dve mogućnosti - izgradnju jednog, većeg reaktora, ili više manjih, modularnih reaktora.

Državni sekretar ministarstva za infrastrukturu Blaž Košorok rekao je da Slovenija jeste i ostaje nuklearna zemlja i da će njegovo ministarstvo započeti procedure prostornog planiranja za izgradnju drugog reaktora.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

2 Avg 2020 novosti
GRADE KRŠKO 2
12 Jul 2020 b92
Hidroenergija i nuklearne elektrane ključne za budućnost
24 Maj 2020 energetikanet
Hrvatska sve bolja u energetskoj tranziciji
23 Jun 2019 energetikanet
Slovenija neće graditi HE na Muri
26 Mar 2018 energetikanet
Slovenija forsira čak sedam hidroelektrana na Muri
24 Apr 2017 n1
Nuklearka Krško u Sloveniji ponovo radi
19 Mar 2017 energetikanet
Hrvatska šesta u Europi prema udjelu obnovljivaca
28 Avg 2016 energetikanet
I Crna Gora priprema berzu električne energije
24 Nov 2015 energetikanet
Neće biti drugog bloka NE Krško!