elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

17 Jun 2019 - novosti - Izgradnja prve VE u Republici Srpskoj

MINISTAR energetike i rudarstva RS Petar Đokić sastao se u Nevesinju sa predstavnicima nemačkog privrednog društva Vetroelektrane "Grebak" i rukovodstvom te opštine, sa kojima je razgovarao o planovima na izgradnji vetroparka, nakon potpisivanja ugovora o koncesiji. Ugovor o koncesiji između Vlade RS i VE "Grebak" potpisan je sredinom aprila, a ministar Đokić najavio je da se intenzivna gradnja može očekivati u drugoj polovini naredne godine, a da će biti završena i priključena na mrežu 2021. godine.

- Izgradnja vetroelektrane, zasad snage 50 megavata, veliki je privredni iskorak i Opštine Nevesinje i Republike Srpske. Biće to prvi takav vetropark u RS - rekao je Đokić.

Investitor iz Nemačke istakao je da se radi o isplativom projektu, i da su zahvaljujući političkoj podršci ušli u realizaciju. Ukupna vrednost investicije je 120 miliona maraka, a biće instalirano 14 vetrenjača.

- Da vetropark nema ekonomsku isplativost naravno da ne bismo bili ovde. Naravno, sve zavisi i od cene struje, koja će kasnije biti na tržištu - istakao je Erih Prajsla.

Ovom prilikom ministar Petar Đokić istakao je i da će uskoro biti potpisan ugovor o koncesiji i za vetrolektranu "Truisina".

ZADOVOLjNI I U NEVESINjU

NAČELNIK opštine Nevesinje Milenko Avdalović istakao je da je ova opština kao strateški cilj razvoja odredila energetiku, te da smatra da će vetroelektrane zajedno sa projektom "Gornji horizonti" doneti dosta dobra toj lokalnoj zajednici i celoj regiji.On je istakao da će, kada vetropark bude završen, Opština svake godine dobijati blizu milion KM od koncesije.

VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

31 Jul 2020 b92
RS gradi prvi vetropark: Investicija od 66 miliona evra
24 Jun 2020 b92
Vetropark u Hercegovini napreduje punom parom
1 Mar 2020 b92
CG: Domaća proizvodnja podmirila 97 odsto potreba
8 Jan 2020 blic
ERS: ODLIČNI REZULTATI
17 Jun 2019 novosti
Izgradnja prve VE u Republici Srpskoj
30 Maj 2019 novosti
NE ODUSTAJU OD HE NA MORAČI
13 Feb 2019 b92
RS ukida subvencije za izgradnju mHE
11 Okt 2017 blic
RS: Opet poskupljuje struja u Srpskoj
9 Okt 2017 b92
Velika šteta: Vetroelektrana poput papira