elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

30 Maj 2019 - novosti - NE ODUSTAJU OD HE NA MORAČI

OD 2007. godine u strateškim dokumentima za energetiku daje se prioritet izgradnji energetskih objekata iz obnovljivih izvora, odnosno korišćenju vodnog potencijala, sunca, biomase, vetra... Cilj je da Crna Gora, za razliku od dosadašnje situacije, postane izvoznik, a ne uvoznik struje. I realizovano je više projekata. Najveći je podmorski kabl do Italije koji bi, prema najavama, trebalo da bude u funkciji do kraja godine. Instalirane su i vetroelektrane na Krnovu i Možuri. Za manje od dve godine biće u pogonu i solarna elektrana kraj Ulcinja.

Međutim, najviše argumenata za i protiv je izazvala priča oko izgradnje malih hidroelektrana na brojnim lokacijama širom države. Najnovija je najavljena izgradnja na Bukovici. Pre desetak dana, kada je trebalo da počne gradnja, meštani koji žive u okolini reke sprečili su početak radova.

- Zahvaljujući ljudima koji stražare, firmi "Hidra" nije dozvoljen nastavak pripremnh radova za izgradnju malih elektrana "Bukovica" jedan i dva u opštini Šavnik. Vlasnik imanja je podneo prijavu protiv izvođača koji je pokušao da probije put kroz privatni posed. Radovi su obustavljeni i neće biti nastavljeni - poručili su meštani okupljeni oko nevladine organizacije "Donja Bukovica".

Jasne su bile i poruke iz rukovodstva šavničke opštine da lokalna samouprava podržava gradnju malih elektrana, jer će benefite osetiti i meštani i mesto. Na adresu Opštine stigao je i zahtev NVO "Donja Bukovica" da se uradi studija zaštite područja Bukovice.

Nakon oštrog protivljenja Bukovičana i Žabljačana izgradnji elektrana na reci oglasila se i izvršna vlast. Dragica Sekulić, ministarka ekonomije, nakon sednice u četvrtak poručila je da vlada neće davati nove koncesije za male hidroelektrane.

- Ova odluka nije ništa novo. Odlučili smo da preispitamo da li se poštuju koncesioni ugovori, što vlada inače radi svakog meseca. Ne iznenađuju nas ni protesti meštana. Ne možemo ostati nemi na bilo koji protest građana, pa je naša obaveza da preispitamo sve one dokumente kako bismo bili sigurni da koncesionar ima urednu dokumentaciju. Ako to nije slučaj to može prouzrokovati raskid ugovora i poništavanje koncesije - prokomentarisala je ministarka Sekulić.

Na najave vlade da će preispitati koncesione ugovore oglasili su se iz Građanskog pokreta URA. Pozdravili su odluku da se obustavi izgradnja novih malih elektrana, ali uz napomenu da je ta reakcija zakasnela.


OBUSTAVITE RADOVE

EKOLOŠKE NVO "Ozon", "Breznica" i Društvo mladih ekologa Nikšića upućuju javni zahtev Vladi Crne Gore da pod hitno obustavi sve započete radove na izgradnji malih hidroelektrana, a Ministarstvo ekonomije da pravovremeno informiše javnost o dinamici provere dokumentacije za ove objekte.

- Kako svakodnevno dobijamo različite informacije i foto- dokumentaciju sa terena, jasno je da se nesmetano nastavlja sa radovima na većini započetih objekata i uz to devastiraju rečna korita i okolni šumski ekosistem - kažu ekolozi. M. S.


PREMIJER: POLITIZACIJA

DUŠKO Marković, predsednik Vlade, ocenio je da do sada nije utvrđena nijedna zloupotreba u davanju koncesija za izgradnju malih hidroelektrana.

- Očigledno ovo vrlo važno pitanje se politizuje. Dosadašnja izgradnja malih elektrana doprinela je našem energetskom bilansu. Naša je, međutim obaveza, da kao odgovorna vlada, razmotrimo svaki prigovor građana, pa smo zbog toga zadužili Ministarstvo ekonomije da još jednom pregleda svaki papir - rekao je predsednik Vlade.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

26 Jul 2020 analitika
CG: Do 2024. za energetiku milijarda eura
25 Jun 2020 analitika
Potpisan ugovor za ekološku rekonstrukciju TE „Pljevlja“
25 Jun 2020 energetikanet
Započela gradnja najveće hrvatske sunčane elektrane
7 Jun 2020 srna
RS:OBNOVLJENA EKOLOŠKA DOZVOLU ZA HE BUK BIJELA
31 Maj 2020 analitika
CG:Za HE Komarnica predviđena investicija od 246mE
24 Maj 2020 energetikanet
Hrvatska sve bolja u energetskoj tranziciji
9 Dec 2019 analitika
Kabl velika šansa za valorizaciju potencijala
16 Nov 2019 analitika
Podmorski kabl između Crne Gore i Italije pušten
11 Nov 2019 b92
CG: Najjeftinija struja za industrijske potrošače