elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

13 Feb 2019 - b92 - RS ukida subvencije za izgradnju mHE

Vlast Republike Srpske planira da ukine subvencionisanje proizvođača elektricne energije iz obnovljivih izvora. Proizvođači poručuju da je to pravno moguće učiniti samo za buduće elektrane, u suprotnom uslediće milionske tužbe protiv Srpske, piše portal Capital.ba, a prenosi Tanjug. Vršilac dužnosti direktora "Elektroprivrede RS" (ERS), Luka Petrović, rekao je da Evropa zahteva da se proizvodi struja iz obnovljivih izvora, ali da je ERS tu bila u zaostatku, te da su mnogi privatnici napravili MHE ili solarne elektrane.

"Na taj način se uvećava deo izdvajanja na računu gradjana. Medjutim, odlučili smo sada da idemo u izmenu zakonskih propisa i da nema više subvencionisanja i da se građanima ne uvećava izdvajanje za ekologiju. To ćemo postići izmenom propisa u Narodnoj skupštini, Vladi i Regulatornoj komisiji za energetiku", rekao je Petrović.

Što se tiče obnovljivih izvora, dodao je da će ERS, iz svojh sredstava, izgraditi solarnu elektranu, te da se gradi Vetropark Hrgud.

Generalni sekretar Udruženja proizvođača električne energije iz obnovnljivih izvora Dragan Jerinić kaže za portal "Capital" da se sa 2020. godinom završava jedan ciklus i kvote koje su predvidjene Akcionim planom RS za korišćenje obnovljivih izvora energije.

"Ne može se zakon retroaktivno primenjivati, to se odnosi na buduće objekte, posle 2020. Treba da se nadje modalitet na koji način će nakon toga moći da se grade hidroelektrane da budu isplative, na ovaj način su potpuno neisplative. Ugovori koji su sada na snazi ne mogu biti poništeni ili ukinuti", ističe Jerinić i dodaje da bi usledile velike tužbe i da bi RS izgubila te sporove jer je potpisala obavezu na 15 godina.

Samo u prvih 11 meseci prošle godine za otkup struje od proizvodjača električne energije iz obnovljivih izvora izdvojeno je oko 24,8 miliona KM (oko 12,7 milione evra), od čega se na premiju odnosi 14,7 miliona KM (7,5 miliona evra), a toliki iznos planiran je i za ovu godinu, navodi se u tekstu.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

31 Maj 2021 srna
ERS: IZGRADNjOM OBNOVLJIVIH IZVORA SAČUVATI NIŽU CIJENU ELEKTRIČNE ENERGIJE
22 Maj 2021 blic
Velika korist od energetskog skupa u Trebinju
9 Feb 2021 blic
ERS odustala od POSKUPLJENJA STRUJE
7 Dec 2020 srna
POČELA IZGRADNjA PRVE VJETROELEKTRANE U SRPSKOJ
17 Nov 2020 slobodnaevropa
RS: Sporazumom o hidroelektranama ne krši se odluka Ustavnog suda BiH
23 Feb 2020 blic
OPASNA KRAĐA Ukrali transformator
8 Jan 2020 blic
ERS: ODLIČNI REZULTATI
29 Dec 2019 blic
RS: Kupljeno tri puta više električne energije
26 Avg 2019 blic
ERS O POSKUPLJENJU STRUJE