elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

3 Dec 2018 - seebiz - U ekološku sanaciju TE Pljevlja 60 miliona eura

Redovno održavanje i investiciona ulaganja u Termoelektranu (TE) Pljevlja, koja u posljednjih deset godina iznose 60 miliona eura, dobar su osnov da postojeći termoblok ostane snažan oslonac elektroenergetskog sistema i u narednih nekoliko decenija, smatra njen direktor Vladimir Šestović.
On je povodom 36. godišnjice postojanja i uspješnog rada pljevaljskog termoenergetskog agregata, kazao da je TE Pljevlja od izgradnje odradila više od 200 hiljada radnih sati.

"Stanje opreme i redovno održavanje rezultirala su pozitivnim efektima u pogledu povećanja snage i pouzdanosti rada, što je dobar osnov da postojeći termoblok, uz ekološku rekonstrukciju, ostane snažan oslonac elektroenergetskog sistema naše države", rekao je Šestović listu Elektroprivreda (EPCG).

Šestović je podsjetio da je dobar uvod u ekološku sanaciju prvog bloka bilo uvođenje sistema onlajn monitoringa položaja vatre u kotlu, kao preduslova za svođenje azotnih oksida u dimnom gasu na dozvoljeni nivo i smanjenje količine štetnih čestica koje odlaze u vazduh, s obzirom na to da je sagorijevanje sada potpunije.

"U ekološku rekonstrukciju postojećeg bloka i rekultivaciju deponije šljake i pepela na Maljevcu, do 2023, biće uloženo oko 60 miliona eura", rekao je Šestović.

On je, odgovarajući na pitanje dokle se stiglo u izradi projektne dokumentacije i šta će se dobiti ekološkom rekonstrukcijom prvog bloka TE Pljevlja, kazao da je idejnim projektom planirano da se uradi niz postrojenja koje će smanjiti sadržaj oksida sumpora i azota u dimnim gasovima, postrojenje za tretman otpadnih voda, inertizaciju otpada sa novim sistemom suvog transporta pepela šljake i hemijskog gipsa, rashladni toranj na kome će se ukloniti azbestni materijali i toplotna stanica za toplifikaciju Pljevalja.

"Posao je povjeren renomiranoj njemačkoj firmi Steag energy services. Poslije izvršenog termičkog proračuna kotlovskog postrojenja utvrđeno je da ovo postrojenje ima znatno veći kapacitet nego što se smatralo", naveo je Šestović.

On je kazao da je poslije detaljnih proračuna projektant dostavio šest verzija produkcije pare kotlovskog postrojenja dovoljne za postizanje snage od 240 do 300 megavati (MW).

"Dali smo zadatak projektantu da nastavi da projektuje ekološka postrojenja na pun kapacitet od 300 MW. Ovo saznanje i naše opredjeljenje da nastavimo da gradimo ekološka postrojenja u kapacitetu od 300 MW smatram najdražim trenutkom u mojoj radnoj karijeri i jednim od najbitnijih momenata za termoenergetski kompleks naše države", rekao je Šestović.

Prema njegovim riječima, neće biti potrebe za dugotrajnim zastojima koji su brinuli i zaposlene u EPCG i kolege u Rudniku uglja.

"Nastavićemo da proizvodimo električnu energiju, a u redovnim remontnim zastojima priključivaćemo nova ekološka postrojenja. Siguran sam da će realizacijom predviđenih radova TE Pljevlja biti pouzdan izvor električne energije po najstrožijim ekološkim kriterijumima i u naredne nekolike decenije", kazao je Šestović.

On je, govoreći o deponiji pepela i šljake Maljevac, rekao da je u toku više aktivnosti na tom prostoru.

"U toku je proces otkupa zemljišta i imovine u pojasu od 300 metara oko sadašnje deponije, izrada projekta koji je u završnoj fazi za odlaganje pepela i šljake do krajnjih mogućnosti njenog kapaciteta i priprema procesa rekultivacije dosadašnje lokacije deponije", dodao je Šestović.

On je, odgovarajući na pitanje kako će ulazak EPCG u vlasničku strukturu Rudnika uglja uticati na proizvodnju električne energije i rad TE Pljevlja, kazao da Rudnik 95 odsto proizvodnje, ako ne i više, na godišnjem nivou plasira u TE Pljevlja.

"Iako to nije moja struka, to je dovoljan ekonomski razlog da EPCG uđe u vlasničku strukturu Rudnika uglja", ocijenio je Šestović.

Pored tog ekonomskog razloga postoji i, kako smatra, bitniji, a to je da je preko EPCG država postala vlasnik tog velikog prirodnog resursa.

"Toplifikacija Pljevalja je izuzetno važna ili bolje reći životno pitanje za stanovnike te opštine, posebno urbanog, gradskog jezgra", zaključio je Šestović.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

27 Jul 2020 rtcg
Objaviti studiju ekonomske opravdanosti rekonstrukcije TE Pljevlja
26 Jul 2020 analitika
CG: Do 2024. za energetiku milijarda eura
25 Jun 2020 analitika
Potpisan ugovor za ekološku rekonstrukciju TE „Pljevlja“
15 Apr 2020 b92
CG: U požarima uništeni i stubovi
26 Jan 2020 analitika
Obnovljivi izvori prioritet EPCG
1 Sep 2019 analitika
EPCG: Odobrena investicija za izgradnju VE Gvozd
25 Jul 2019 seebiz
CG:Iz obnovljivih izvora 20% struje 2022. godine
23 Jun 2019 analitika
EPCG: Elektrane proizvele 87,3 odsto planiranog
4 Mar 2019 seebiz
CG: OIE najveći potencijal