elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

26 Maj 2012 - balkan - Nemci hoće deo hrvatske zelene energije

Hrvatska će ulaskom u Evropsku uniju preuzeti obavezu da do 2020. godine poveća energetsku efikasnost za 20 odsto, smanji emisije ugljen dioksida za 20 odsto i da 20 odsto ukupne energije proizvodi iz obnovljivih izvora. Naglašeno je to na stručnom skupu o obnovljivim izvorima energije koji je u ponedeljak otvoren u Splitu u prisustvu gotovo 300 učesnika iz Hrvatske i inostranstva, a posebno iz Nemačke koja je vodeća evropska država po iskorišćavanju energije vetra, sunca, vode i biomase. Upravo zbog toga je i nemačka ambasada u Hrvatskoj, uz Županiju splitsko-dalmatinsku, suorganizator trodnevne konferencije.
„Hrvatska ima idealne potencijale za razvoj tog energetskog sektora, jer prostori uz Jadran imaju obilje sunca i vetra, a u Slavoniji se može koristiti biomasa. Međutim, ta se prirodna snaga donedavno nije značajnije koristila pa verujem da će i ovaj skup doprineti razvoju tog sektora. Nemačka već sarađuje s Hrvatskom na području obnovljivih izvora energije, ali naši preduzetnici zainteresovani su za dalja ulaganja,“ kazao je Bernd Fisčer, nemački ambasador.
Nemačke firme već vode pregovore o mogućnostima proizvodnje solarnih panela u dalmatinskom zaleđu, i to u privrednim zonama Zmijavci i Primorski dolac, saznaje neslužbeno Slobodna Dalmacija.
Župan Ante Sanader naglasio je da će se još jačom saradnjom hrvatske i nemačke privrede stvoriti uslovi za otvaranje novih radnih mesta.

Naučnici u Vučevici

„Na području budućeg naučno-tehološkog parka u Vučevici predvideli smo otvaranje istraživačkog centra u sklopu kojeg bi trebali delovati mladi stručnjaci s fakulteta splitskog Univerziteta i njihove kolege iz Nemačke,“ dodao je Sanader.
U tom cilju potpisan je i Ugovor između splitskog Fakulteta elektrotehnike, mašinstva i brodogradnje (FESB) i Fraunhofer Instituta iz nemačkog Freiburga o osnivanju naučno-istraživačkog centra. Time bi FESB postao aktivan partner vodeće nemačke ustanove na području zelene energije, koja se praktično samostalno finansira izradom projekata za korištenje alternativnih izvora energije i njihovom primenom na tržištu.
Svoja iskustva o negativnom uticaju čoveka na donedavno netaknuta prirodna područja učesnicima skupa predstavio je i hrvatski proslavljeni alpinista Stipe Božić. Ukazao je na potrebu smanjenja emisije opasnih gasova koji su uticali na globalno otopljenje i topljenje snega i lednika u najvišim planinama sveta.
Jeftinija eko-vozila
Ministarka za zaštitu okoline Mirela Holi najavila je skoro usvajanje propisa koji će precizno odrediti lokacije za buduća postrojenja energije iz obnovljivih izvora. U saradnji s Ministarstvom finansija radi se na smanjenju akciza na automobile na ekološki pogon kako bi vozila koja pokreće električna energija ili biogorivo bila dostupnija građanima.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

9 Avg 2020 analitika
Investicija za povećanje snage HE “Perućica”
6 Avg 2020 analitika
CG: Pad potrošnje i cijena električne energije
2 Avg 2020 novosti
GRADE KRŠKO 2
31 Jul 2020 b92
RS gradi prvi vetropark: Investicija od 66 miliona evra
31 Jul 2020 novaekonomija
Grčka: Subvencije za električne automobile od narednog meseca
27 Jul 2020 rtcg
Objaviti studiju ekonomske opravdanosti rekonstrukcije TE Pljevlja
26 Jul 2020 analitika
CG: Do 2024. za energetiku milijarda eura
23 Jul 2020 evc
Za dva minuta planule subvencije za električna vozila u Hrvatskoj
15 Jul 2020 b92
Česi uzeli 10 miliona evra, a ugradili oštećene delove