elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

26 Maj 2012 - balkan - Nemci hoće deo hrvatske zelene energije

Hrvatska će ulaskom u Evropsku uniju preuzeti obavezu da do 2020. godine poveća energetsku efikasnost za 20 odsto, smanji emisije ugljen dioksida za 20 odsto i da 20 odsto ukupne energije proizvodi iz obnovljivih izvora. Naglašeno je to na stručnom skupu o obnovljivim izvorima energije koji je u ponedeljak otvoren u Splitu u prisustvu gotovo 300 učesnika iz Hrvatske i inostranstva, a posebno iz Nemačke koja je vodeća evropska država po iskorišćavanju energije vetra, sunca, vode i biomase. Upravo zbog toga je i nemačka ambasada u Hrvatskoj, uz Županiju splitsko-dalmatinsku, suorganizator trodnevne konferencije.
„Hrvatska ima idealne potencijale za razvoj tog energetskog sektora, jer prostori uz Jadran imaju obilje sunca i vetra, a u Slavoniji se može koristiti biomasa. Međutim, ta se prirodna snaga donedavno nije značajnije koristila pa verujem da će i ovaj skup doprineti razvoju tog sektora. Nemačka već sarađuje s Hrvatskom na području obnovljivih izvora energije, ali naši preduzetnici zainteresovani su za dalja ulaganja,“ kazao je Bernd Fisčer, nemački ambasador.
Nemačke firme već vode pregovore o mogućnostima proizvodnje solarnih panela u dalmatinskom zaleđu, i to u privrednim zonama Zmijavci i Primorski dolac, saznaje neslužbeno Slobodna Dalmacija.
Župan Ante Sanader naglasio je da će se još jačom saradnjom hrvatske i nemačke privrede stvoriti uslovi za otvaranje novih radnih mesta.

Naučnici u Vučevici

„Na području budućeg naučno-tehološkog parka u Vučevici predvideli smo otvaranje istraživačkog centra u sklopu kojeg bi trebali delovati mladi stručnjaci s fakulteta splitskog Univerziteta i njihove kolege iz Nemačke,“ dodao je Sanader.
U tom cilju potpisan je i Ugovor između splitskog Fakulteta elektrotehnike, mašinstva i brodogradnje (FESB) i Fraunhofer Instituta iz nemačkog Freiburga o osnivanju naučno-istraživačkog centra. Time bi FESB postao aktivan partner vodeće nemačke ustanove na području zelene energije, koja se praktično samostalno finansira izradom projekata za korištenje alternativnih izvora energije i njihovom primenom na tržištu.
Svoja iskustva o negativnom uticaju čoveka na donedavno netaknuta prirodna područja učesnicima skupa predstavio je i hrvatski proslavljeni alpinista Stipe Božić. Ukazao je na potrebu smanjenja emisije opasnih gasova koji su uticali na globalno otopljenje i topljenje snega i lednika u najvišim planinama sveta.
Jeftinija eko-vozila
Ministarka za zaštitu okoline Mirela Holi najavila je skoro usvajanje propisa koji će precizno odrediti lokacije za buduća postrojenja energije iz obnovljivih izvora. U saradnji s Ministarstvom finansija radi se na smanjenju akciza na automobile na ekološki pogon kako bi vozila koja pokreće električna energija ili biogorivo bila dostupnija građanima.