ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti svet:

 

VESTI SVET

         NAZAD  
Teksaška ekološka revolucija   3 Jun 2024 - blic

Najnovije vesti svet :

23 Jul 2024 Struja značajno poskupela
23 Jul 2024 Da li će sve skuplji gas podstaći veću potrošnju struje
18 Jul 2024 Baltičke zemlje napuštaju zajedničku električnu mrežu sa Rusijom
18 Jul 2024 Korejski KHNP gradi nove nuklearne reaktore u Češkoj
18 Jul 2024 UAE razmatraju izgradnju druge nuklearne elektrane u zemlji
16 Jul 2024 Žele da se vrate na nuklearnu energiju
16 Jul 2024 Kina gradi dvostruko više solarnih elektrana od ostatka sveta

 

Povezane vesti :

16 Jul 2024 Kina gradi dvostruko više solarnih elektrana od ostatka sveta
4 Jul 2024 Kako bi peščana baterija mogla da transformiše čistu energiju
28 Jun 2024 Iz obnovljivih izvora proizvedeno 44,7 odsto električne energije u EU
10 Jun 2024 Nemačka tri petine struje dobija iz obnovljivih izvora
6 Jun 2024 Države sveta neće postići ciljeve sa konferencije COP28
3 Jun 2024 Teksaška ekološka revolucija
14 Maj 2024 Više od 30% svetske električne energije stiže iz obnovljivih izvora
13 Maj 2024 Portugal je čak 95 posto električne energije proizveo iz OIE
9 Maj 2024 Indija se sprema za najgori scenario nedostatka električne energije
9 Maj 2024 Kina ima više solarnih elektrana od Evrope i Amerike zajedno
26 Apr 2024 Električna energija iz obnovljivih izvora čini 56% ukupne nemačke potrošnje
21 Apr 2024 Za električnu energiju najviše plaćaju Danci i Nemci
21 Apr 2024 Dve zemlje u Evropi se napajaju 100 odsto obnovljivom energijom
17 Apr 2024 Francuske lekcije iz zelene tranzicije
17 Apr 2024 Veštačka inteligencija može povećati potrošnju struje za 10 teravata godišnje

„Klimatske promene su kineska prevara“ rekao je na jednom od svojih mitinga 2019. Donald Tramp, negirajući time ovu globalnu pojavu. Na brojnim drugim mitinzima ismevao je vetroturbine kao ubice ptica koje prave više štete nego koristi, spominjao da Amerika može da živi samo od nafte, gasa i uglja ispod svoje površine, a ismevao je i električne automobile. Njegovo najuže okruženje koje se bavi pitanjima klime i energetike na dosta je sličnim pozicijama i mahom ne vidi vrednost u zelenoj tranziciji i obnovljivim izvorima energije.

Značajan udeo republikanskih birača deli barem deo ovih stavova, te manje ili više ne veruje da su klimatske promene tema. Po prošlogodišnjoj analizi Univerziteta u Mičigenu oko 15% Amerikanaca ne veruje da se klimatske promene dešavaju i u tom udelu republikanci čine skoro potpuni udeo.

Sa druge strane, najveća i najvažnija republikanska država Teksas, bez koje je matematički teško zamisliti bilo koju nacionalnu republikansku pobedu, beleži nešto drugačiji trend. Dok desni političari iz ove države takođe koriste retoriku u korist industrije fosilnih goriva i relativizuju zelenu energiju, Teksas postaje ni manje ni više nego ekološki prvak SAD-a u proizvodnji električne energije. Pojedine države gde demokrate već dugo vladaju diče se svojim ekološkim politikama i odgovornošću prema pitanju klimatskih promena, ali paradoksalno imaju mnogo manje merljivih rezultata u istom polju od ove republikanske tvrđave. U ovom trenutku, Teksas je kao država najveći proizvođač električne energije u SAD-u, kao i prvak po proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora sa duplo većom proizvodnjom od prve dve naredne države zajedno, Floride i Pensilvanije.

Kada neko pomisli na ovu veliku južnu saveznu državu, prva asocijacija su naftna polja i platforme u pustinjama iz starih holivudskih filmova. Takvo predstavljanje Teksasa delom nije daleko od istine, jer i dan danas ova država proizvodi oko 40% američke nafte i 25% gasa, a poseduje i oko 30% kapaciteta svih rafinerija u SAD-u. Sa ovogodišnjom proizvodnjom nafte u Sjedinjenim Američkim Državama, koja je oborila sve svetske dosadašnje rekorde, čak ukupan sadašnji proizvod nafte Teksasa spada među istorijske maksimume ove države. Fosilna goriva u Teksasu ne posustaju u smislu proizvodnje ni dan danas.

Međutim, slika koju će čitaoci mnogo manje povezivati sa Teksasom su ljudi u kaubojskim šeširima koji prolaze električnim automobilom pored nepreglednih vetroturbina, solarnih panela i postrojenja za geotermalnu energiju. U realnosti ova slika je sve češća, jer primera radi ova republikanska tvrđava proizvede više struje iz vetroturbina od Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Japana ili svake druge američke države. Po pitanju broja električnih vozila na svojim ulicama je treća u Americi sa skoro 200.000 registrovanih električnih automobila i 2.500 stanica za punjenje ovih vozila. U 2013. samo 10% struje u Teksasu dolazilo je iz obnovljivih izvora, dok je do 2023. taj udeo skočio na čak 33%. Od toga je energija vetra činila oko 29% sa preko 15.000 vetroturbina. Postavlja se pitanje zašto se dešava ova zelena ekspanzija baš u ovakvoj državi, uprkos jakoj retorici republikanaca protiv zelene tranzicije i klimatskih promena.

Koliko god navedena ekspanzija delovala kao noviji fenomen, fokus u odnosu na potencijale energije vetra u ovoj saveznoj državi ima skoro pola veka istorije. Još tokom 1970-ih zainteresovani naučnici u Teksasu istraživali su mogućnosti za proizvodnju električne energije kroz upotrebu vetra, da bi se već prvi veliki vetrogenerator pustio u upotrebu još davne 1999. Od prvog postavljenog stuba za vetrogenerator do današnje proizvodnje od preko 139 000 gigavat časova iz ovog izvora i dodatka solarne energije, nije puno prošlo. Danas vetar i sunce u Teksasu proizvedu više električne energije nego država Njujork ili Ohajo iz svih izvora kombinovano. Tog interesovanja ne bi bilo ni da ova država nema velike prirodne potencijale za ovakav način dobijanja struje i kada se radi o vetru i kada se radi o broju sunčanih dana, ali i kada se radi o dostupnoj zemlji. Za razliku od brojnih demokratskih država koje imaju dosta regulacija, spore procedure i visoke poreze, probiznis politika ove države, jeftina zemlja i male regulacije omogućavale su da se čak i ekološki projekti brzo odobravaju, grade i puštaju u rad.

Iako su vlasti u Teksasu godinama favorizovale industriju fosilnih goriva, naročito rastuću proizvodnju gasa, često saplićući zelenu energiju, obnovljivi izvori su svakako beležili neprestanu ekspanziju. Države poput Kine, koje su deficitirane sa fosilnim gorivima i uvoze ih, nisu uspevale da tako brzo procentualno prelaze na obnovljive izvore energije kao Teksas, iako ova američka savezna država sa svojim rezervama nafte i gasa nema nužno tu potrebu. Primer ove savezne države ukazuje da ukoliko postoje prirodni potencijali za obnovljive izvore, razvijena kapitalistička privreda i probiznis ambijent, bum zelene energije će se desiti, čak i kada su podsticaji ne naročito u njenu korist. Inovacije, pojeftinjenje ovih izvora i njihova povećana efikasnost pretvorili su čak i naftaški i desničarski Teksas u većeg proizvođača zelene energije od država u kojima su zelene partije na vlasti.

Ovaj primer ukazuje da će se obnovljivi izvori energije u vidu vetroturbina, električnih vozila ili solarnih panela javljati u sve važnijem udelu i u sve većem broju svetskih regiona, čak i onih tradicionalno poznatih po nafti ili gasu. Ukoliko danas uz vetroturbinu i solarni panel može da ide i kaubojski šešir, u ne tako dalekoj budućnosti oni će krenuti da se javljaju iz uz zimsku šapku, kariranu pustinjsku kufiju ili meksički sombrero. Deluje da se tako nešto već dešava, a Teksas je prvi vidljiv rezultat trenda.
 
Web Analytics