ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti svet:

 

VESTI SVET

         NAZAD  
Nova prilika za nuklearnu energiju?   14 Maj 2019 - seebiz

Najnovije vesti svet :

24 Maj 2020 SAD štiti elektroenergetski sustav
23 Maj 2020 Evropa postaje "električna"
17 Maj 2020 OVA VOZILA SU BUDUĆNOST
14 Maj 2020 Srušene kule bivše nemačke nuklearke
10 Maj 2020 Koronavirus je najveći šok za svjetsku energetiku
5 Maj 2020 Pad potražnje i OIE gase nuklearne elektrane
5 Maj 2020 Kineski EV stiže na evropske puteve

 

Povezane vesti :

14 Maj 2020 Srušene kule bivše nemačke nuklearke
10 Maj 2020 Koronavirus je najveći šok za svjetsku energetiku
5 Maj 2020 Pad potražnje i OIE gase nuklearne elektrane
2 Maj 2020 Najveći šok u svetskoj energetici
23 Feb 2020 Počelo zatvaranje NAJSTARIJE NE
23 Feb 2020 NEMAČKA PROFITIRA I OD RAZORNE OLUJE
12 Jan 2020 Kanada: Uzbuna zbog nuklearnog incidenta
8 Jan 2020 Švedska: Ugašena nuklearka
23 Dec 2019 Plutajuća NE isporučila električnu energiju
23 Dec 2019 Švajcarska nuklearka Mileberg "penzionisana"
15 Dec 2019 Najviše struje u Evropi izvozi Francuska
9 Dec 2019 U Švedskoj nastaje najveća europska kopnena VE
29 Okt 2019 Rusija gradi jedinstvene nuklearne reaktore
17 Jun 2019 Povećavaju proizvodnju iz reaktora
10 Jun 2019 Polovinu struje Nemci dobijaju iz OIE

Posljednji izvještaji organizacija koje se bave utjecajem energetike na zagađenja, ukazuju da se usprkos povećanju udjela obnovljivih izvora u proizvodnji struje, zagađenja i dalje povećavaju, zbog sve veće potrebe za energijom. To je ukazala i studija međunarodne agencije za obnovljivu energiju IRENA o kojoj smo nedavno pisali. Još dramatičnije zvuči izvještaj Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere SAD-a NOAA, u kojem se navodi da su razine molekula ugljičnog dioksida na svaki milijun molekula zraka dosegle odnos 409,9 dijelova na milijun. Prema mišljenju mnogih znanstvenika "sigurna" granica zasićenja zraka ugljičnim dioksidom iznosi 350 dijelova na milijun, a sve preko toga vodi ka nepovratnom scenariju katastrofe, po kojem će naš planet ubrzo postati nenastanjiv za ljude, jer će usjevi propadati, razina mora rasti, a milijuni, ako ne i milijarde ljudi stradati od posljedica katastrofalnih vremenskih poremećaja.

Jedina nada za naš planet je u tome da globalna ekonomija čim prije načini tranziciju na zdrave izvore energije koji ne stvaraju ugljični otisak, no kao što je ukazao izvještaj IRENA-e to je jako teško postići, jer potrošnja fosilnih goriva i dalje sve više raste zbog povećane potrošnje energije, a to nisu u stanju nadoknaditi alternativni izvori poput sunčevih elektrana i vjetroelektrana, bez obzira na to što ih je sve više.

Iz tog razloga osnivač Microsofta Bill Gates zatražio je prije nekoliko godina od članova američkog kongresa da preispitaju povratak korištenju nuklearne energije koja ne stvara ugljični otisak, bez obzira na sve rizike koje donosi ako nešto pođe po zlu kao u slučajevima s Černobilom i Fukushimom.

Ovih dana troje američkih akademika, Joshua S. Goldstein, Staffan A. Qvist i Steven Pinke, u New York Timesu su objavili članak u kojem također pozivaju na povratak nuklearnoj energiji, jer je to danas jedini način da se dovoljno brzo dođe do smanjivanja ugljičnog otiska. Nuklearna energija danas čini oko 11 posto svjetske energije i klasificirana je kao "niskougljična energija", a znanstvenici smatraju da je u svijetu dostupno dovoljno uranija da zadovoljava sve energetske potrebe čovječanstva više stoljeća. Pored toga smatraju da su znanost, tehnologija i graditeljstvo danas dovoljno sposobni graditi izuzetno sigurne reaktore i nuklearne centrale, pa misle da je svijet prerano odustao od njih, što je također jedan od najvećih razloga zbog čega se ugljični otisak i dalje povećava.

Znanstvenici stoga smatraju da je nuklearna energija dobivena fisijom jedina nada za spas planeta u tranziciji na neke druge alternativne izvore energije i fuzijske elektrane, koje još dugo neće biti u stanju zadovoljiti našu sve veću energetsku glad.
 
Web Analytics