ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti svet:

 

VESTI SVET

         NAZAD  
Ruska plutajuća nuklearka   23 Apr 2018 - vesti

Najnovije vesti svet :

24 Maj 2020 SAD štiti elektroenergetski sustav
23 Maj 2020 Evropa postaje "električna"
17 Maj 2020 OVA VOZILA SU BUDUĆNOST
14 Maj 2020 Srušene kule bivše nemačke nuklearke
10 Maj 2020 Koronavirus je najveći šok za svjetsku energetiku
5 Maj 2020 Pad potražnje i OIE gase nuklearne elektrane
5 Maj 2020 Kineski EV stiže na evropske puteve

 

Povezane vesti :

14 Maj 2020 Srušene kule bivše nemačke nuklearke
10 Maj 2020 Koronavirus je najveći šok za svjetsku energetiku
5 Maj 2020 Pad potražnje i OIE gase nuklearne elektrane
2 Maj 2020 Najveći šok u svetskoj energetici
23 Feb 2020 Počelo zatvaranje NAJSTARIJE NE
23 Feb 2020 NEMAČKA PROFITIRA I OD RAZORNE OLUJE
12 Jan 2020 Kanada: Uzbuna zbog nuklearnog incidenta
8 Jan 2020 Švedska: Ugašena nuklearka
23 Dec 2019 Plutajuća NE isporučila električnu energiju
23 Dec 2019 Švajcarska nuklearka Mileberg "penzionisana"
15 Dec 2019 Najviše struje u Evropi izvozi Francuska
9 Dec 2019 U Švedskoj nastaje najveća europska kopnena VE
29 Okt 2019 Rusija gradi jedinstvene nuklearne reaktore
17 Jun 2019 Povećavaju proizvodnju iz reaktora
10 Jun 2019 Polovinu struje Nemci dobijaju iz OIE

Početkom ove godine ruska državna ekspertska kuća "Glavgosekspertiza" odobrila je izgradnju prve plutajuće nuklearke na Čukotki. Puštanje u rad nuklearne elektrane je planirano za kraj 2019. godine, a ono što je čini posebnom je i činjenica da će to biti najsevernije takvo postrojenje na svetu. Sputnjik je se obratio Mihailu Evgenijevu, rukovodiocu projekta eksperimentalno-energetskog bloka:

- Ovo je prvi projekat mobilnih energetskih blokova kakvih sada nema u svetu. Rusija završava radove na glavnom plutajućem energetskom bloku "Akademik Lomonosov". Projekat ima maksimalnu snagu više od 70 MVt. Grad Pevek je izabran kao mesto gde će biti bazirana buduća plutajuća nuklearka, koja bi trebalo da zameni postojeću Bilibinsku nuklearnu elektranu - objašnjava ruski stručnjak.

Povodom ruskih planova da izgradi i pusti u rad prvu plutajuću i najseverniju nuklearnu elektranu, Evgenijeva smo zamolili da detaljnije objasni koncepciju ovog projekta.

- Plutajuće nuklearke su izvori energije budućnosti. Interesantne su još i po tome što su idealne za teško pristupačne i udaljene regione, a gde je energija neophodna za jedan ograničeni period, na primer za radove na izgradnji nekog trećeg objekta. Nakon što izgradnja bude gotova i time se iscrpi potreba za dodatnim izvorom energije, plutajući energetski blok može se premestiti na drugu lokaciju - ističe sagovornik Sputnjika.

Evgenijev dodaje da je Rusija jedina zemlja koja ima flotu ledolomaca na nuklearni pogon i stoga poseduje referentne tehnologije, kao i neophodno iskustvo korišćenja mobilnih reaktora, ali i sve ono što je neophodno kako bi ceo proces bio maksimalno bezbedan po okolinu i ljudstvo.

- Ploveći energetski blokovi moći će da se primenjuju u regionima koji su veoma udaljeni od već postojećih mreža za snabdevanje energijom, a moći će i da vrše procese "kogeneracije", to jest da na primer desalinizuju morsku vodu - objašnjava on.

Imajući u vidu da se radi o mobilnim izvorima energije, ove nuklearke bi bile idealne u rudarstvu, odnosno u slučajevima gde se ruda vadi blizu ili na samoj obali kao što je to slučaj u Indoneziji, Vijetnamu, Južnoafričkoj Republici, Gani, Meksiku, Brazilu, Peruu, Čileu itd.

Važno je pomenuti da državna korporacija "Rosatom" može da ponudi različita komercijalna rešenja za države koje već imaju razvijenu nuklearnu infrastrukturu, ali i za "početnike" kojima je na prvom mestu važno da dobiju električnu energiju po što nižim cenama.

- Plutajući nuklearni energetski blokovi mogu se lako adaptirati za upotrebu u različitim klimatskim uslovima, za hladnu klimu krajnjeg severa ili vrele tropske uslove, a da pri tome ceo proces ostane i dalje maksimalno bezbedan. Ovo je posebno važno za one predele koji su skloni zemljotresima i opasnosti da potom dođe do cunamija - ističe Evgenijev.

Recimo i da je snagu plutajućih nuklearki takođe moguće prilagoditi svim potrebama kupca.

Drugim rečima, svaki potencijalni kupac, odnosno budući korisnik, može dobiti ono što mu je potrebno u skladu sa jedinstvenim referentnim tehničkim predispozicijama.
 
Web Analytics