ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti svet:

 

VESTI SVET

         NAZAD  
Njihovi vozovi idu na ekološku struju   5 Jan 2018 - b92

Najnovije vesti svet :

2 Jul 2020 Francuzi zatvorili najstariju atomsku centralu
29 Jun 2020 Italija: Solarna elektrana veličine 200 fudbalskih terena
23 Jun 2020 IEA: Poziva svetske vlade da ulože tri biliona dolara u zeleni oporavak
23 Jun 2020 Brana na Nilu skoro gotova: Etiopija isušuje Egipat?
18 Jun 2020 Norvežani daleko ispred svih – svaki drugi prodati auto je na struju
13 Jun 2020 Prva vetroelektrana u vlasništvu potrošača
12 Jun 2020 Struja iz kišnih kapi, oblakoderi ko generatori

 

Povezane vesti :

2 Jul 2020 Francuzi zatvorili najstariju atomsku centralu
23 Jun 2020 IEA: Poziva svetske vlade da ulože tri biliona dolara u zeleni oporavak
12 Jun 2020 Njemačka vlada dogovorila strategiju za vodik
11 Jun 2020 Rekordni pad emisije CO2
23 Maj 2020 Evropa postaje "električna"
14 Maj 2020 Srušene kule bivše nemačke nuklearke
10 Maj 2020 Koronavirus je najveći šok za svjetsku energetiku
5 Maj 2020 Pad potražnje i OIE gase nuklearne elektrane
2 Maj 2020 Najveći šok u svetskoj energetici
22 Apr 2020 I Švedska zatvorila poslednju elektranu na ugalj
18 Apr 2020 Austrija zatvorila posljednju elektranu na ugalj
23 Feb 2020 Počelo zatvaranje NAJSTARIJE NE
23 Feb 2020 Ukupne emisije gasova se povećavaju
10 Feb 2020 U EU prvi put više „zelene“ struje
12 Jan 2020 Holandija kupuje zelenu struju da izbegne sankcije

Od početka ove godine, svi vozovi Nemačke železnice (DB) u međugradskom i međunarodnom saobraćaju će voziti na „ekološku“ struju, tvrdi taj koncern. Ali, on neće moći da se odrekne i drugih izvora energije. Vožnja vozom predstavlja zaštitu klime", kaže šef koncerna Rihard Luc. „Ovo je zeleno", piše na plakatima nemačke železnice Dojče ban (DB). Od 1. Januara 2018, „svaki putnik putuje na stoprocentno ekološku struju". Doduše, više je reč o obećanju koje bi tokom 2018. trebalo da bude ispunjeno. Osim toga, ono ne važi za prigradski i teretni, već samo za međugradski i internacionalni saobraćaj, odnosno za vozove sa oznakama IC i ICE. Takvim vozovima se u Nemačkoj godišnje preveze 140 miliona ljudi. DB računa koliko struje se troši u toj vrsti prevoza i kupuje odgovarajuću količinu „ekološke" struje.

DB svake godine objavljuje informacije o poriklu struje, koja pokreće vozove. Najveći deo te struje još uvek potiče iz termoelektrana. Udeo obnovljivih izvora energije je 2016. bio 42 odsto. Po obećanju da će ovaj koncern da prevozi svoje putnike na „ekološku" struju, taj udeo će se u 2018. povećati na 50 odsto, kaže za DW portparol DB Gelfo Kreger.

Austrijska železnica je tu dalje odmakla. 90,2 odsto struje, koju ona koristi, dobija se iz hidroenergije, 2,3 odsto iz energije vetra i drugih obnovljivih izvora energije i 7,5 odsto od zemnog gasa. „Austrijanci su u mnogo boljoj situaciji", priznaje Kreger, „oni imaju mnogo više hidroenergije u svojoj zemlji, kao i mnogo više hidroelektrana". No, srednjoročno i dugoročno će DB povećati udeo ekološke struje u pogonu svojih vozova. „Do 2030. godine bi to trebalo da bude 70 odsto, 2050. – 100 odsto", kaže Kreger, i dodaje: „To je proklamovan cilj našeg preduzeća". On kaže da je DB jedan od najvećih potrošača struje u Nemačkoj.

Lagan tempo promena

Zar prelazak na „ekološku" struju ne može da bude još brži? – Ne, kaže DB, tvrdeći da bi njeni vozovi morali da prevoze putnike i kada još ne bude proizvođeno dovoljno struje od obnovljivih energija. A tu je jedan praktičan faktor: DB je sa proizvođačima struje sklopio ugovore koji važe još 20 do 30 godina, a takvim ugovorima je pokriveno oko polovine ukupne potrošnje struje ovog koncerna. Ostatak stiže preko javne mreže sa uobičajenom frekvencijom od 50 herca tako da mora biti pretvoren u struju za pogon vozova, koja ima takt od 16,7 herca.

Promena frekvencije se odigrava većinom u postrojenjima koncerna Uniper u gradu Datelnu u Severnoj Rajni Vestfaliji. Sa 400 megavata, ta postrojenja obezbeđuju oko četvrtine struje koju DB koristi u regionu.

Struja iz kamenog uglja

Uskoro bi DB trebalo da koristi i struju iz termoelektrane Dateln 4, koja bi trebalo da bude otvorena u drugom kvartalu 2018. U jeku prelaženja na obnovljive izvore energije u Nemačkoj, tom otvaranju se protive organizacije za zaštitu životne sredine. Tako portparol Saobraćajnog kluba Nemačke VCD, Filip Kosok, kaže da će ta termoelektrana „istovremeno biti i najveći proizvođač CO2 na nemačkom tlu". Kritike izaziva i činjenica da će u Nemačkoj taj način proizvodnje struje biti normalan kada druge zemlje već budu sasvim odustale od korišćenja termoelektrana.

S druge strane, DB i koncern Uniper tvrde da će Dateln 4 biti najčistija termoelektrana u Nemačkoj zbog moderne tehnike. A DB prenosi i da „ekološki ciljevi koncerna nisu u koliziji sa dugoročnim ugovorima".

No, i kada postigne „ekološki" cilj, DB neće biti kompletno „zelen". Jer, struja koja pokreće vozove čini samo trećinu ukupne struje koju troši taj koncern – dve trećine otpadaju na železničke stanice, kancelarije i druge vrste objekata. Malo je poznato i da je elektrifikovano samo 60 odsto nemačke železničke mreže. A logistički koncern Šenker, koji radi u okviru DB, koristi i dizel-lokomotive, i kamione, i avione i brodove.
 
Web Analytics