ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti svet:

 

VESTI SVET

     

    NAZAD  
Ekološki grad u pustinji   1 Mar 2009 - blic

Najnovije vesti svet :

20 Jan 2020 Nemačka gasi elektrane na ugalj do 2030.
20 Jan 2020 Postignut dogovor oko jezera na Nilu
12 Jan 2020 Kanada: Uzbuna zbog nuklearnog incidenta
12 Jan 2020 Pad od skoro sedam gigavata
12 Jan 2020 Holandija kupuje zelenu struju da izbegne sankcije
8 Jan 2020 Danci rekorderi sa vetroelektranama
8 Jan 2020 Švedska: Ugašena nuklearka

 

Povezane vesti :

20 Jan 2020 Nemačka gasi elektrane na ugalj do 2030.
20 Jan 2020 Postignut dogovor oko jezera na Nilu
12 Jan 2020 Kanada: Uzbuna zbog nuklearnog incidenta
12 Jan 2020 Pad od skoro sedam gigavata
12 Jan 2020 Holandija kupuje zelenu struju da izbegne sankcije
8 Jan 2020 Danci rekorderi sa vetroelektranama
8 Jan 2020 Švedska: Ugašena nuklearka
25 Dec 2019 Malta drugi put ostala bez struje
23 Dec 2019 Plutajuća NE isporučila električnu energiju
23 Dec 2019 Švajcarska nuklearka Mileberg "penzionisana"
15 Dec 2019 Najviše struje u Evropi izvozi Francuska
15 Dec 2019 EU odobrio potpore proizvođačima baterija
9 Dec 2019 U Švedskoj nastaje najveća europska kopnena VE
9 Dec 2019 Sedam sunčanih elektrana bez državnih potpora
1 Dec 2019 Opale investicije u čistu energiju

Sedamnaest kilometara od Abu Dabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima počela je izgradnja Masdara, grada koji bi trebalo da se oslanja samo na solarnu i druge obnovljive izvore energije. Spe-cijalnim cevima đubre će biti transportovano do mesta gde će se reciklirati, a zbog štetnih gasova zabranjena su standardna prevozna sredstva. Grad će biti podignut na specijalnim čeličnim stubovima kako bi ispod njega išao javni prevoz –automatizovani električni automobili.
Izgradnja ovog grada koji će se nalaziti u predgrađu Abu Dabija jedan je veliki eksperiment – da li je moguće napraviti prvu na svetu zonu bez automobila, grad bez ugljen-dioksida i đubreta. U Masdar, koji bi trebalo da bude gotov do 2016. godine, Vlada Abu Dabija investiraće 15 milijardi dolara. Iza projekta koji je napravila poznata britanska arhitektonska firma „Foster i partners“, stoji firma „Masdar Initiative“, inače državna, koja se bavi projektima razvoja ekološki prihvatljivih izvora energije.
Stanovnici novog grada kojih bi, prema planovima investitora, trebalo da bude oko 50.000, koristiće isključivo solarnu energiju, energiju vetra i vode. Planirano je da grad sam proizvodi svu energiju koja mu je potrebna, a pretpostavlja se da će koristiti samo petinu energije koju koristi neki drugi grad iste veličine. Masdar će biti podignut na sedam metara visoke čelične stubove kako bi ispod sebe imao specijalne vakuum cevi kojima će sve đubre biti transportovano do lokacije na kojoj će biti sortirano i ono što može – reciklirano. Sve što ne bude moglo da se reciklira biće pretvoreno u energiju kroz proces gasifikacije, a ostaci će biti prerađeni u građevinski materijal. Kanalizacioni otpad će se takođe prerađivati. Deo će biti transformisan u suvo obnovljivo gorivo za pravljenje struje.
Grad će biti na stubovima i kako bi ispod njega išla mreža javnog prevoza, laki metro koji će ga povezivati sa Abu Dabijem i aerodromom, kao i „personalni brzi tranzitni sistem“. U pitanju su mala automatizovana električna vozila za četvoro putnika koja će zameniti autobuse i vozove, a koji će biti veza od kuće do stanica gradskog metroa ili garaža izvan grada. Konstruktori očekuju da će koristiti manje energije nego konvencionalni sistem javnog prevoza. Vozila koja će izgledati kao automobili za golf terene, samo bez volana, stajaće u stanicama kojih će biti svuda po gradu. Čovek ili porodica se ukrcaju u jedan i odaberu željenu destinaciju. Vozilo se kreće po šinama, a njime rukovodi centralni kompjuter i uz put ne staje nigde. Temperature leti u Abu Dabiju dostižu do 49 stepeni Celzijusa pa je odbrana od vrućine bio glavni zadatak za arhitekte. Jedna od prvih stvari koje je glavni arhitekta Žerar Evenden uradio je da izbaci automobile i autoputeve. Bez autoputeva, zgrade će biti bliže jedna drugoj, tako da bacaju senku jedna na drugu, što stvara hladovinu, a opet su dovoljno daleko da nije previše mračno. Zgrade će se od vrućine braniti 30 cm debelim izolacionim pločama u koje će biti ugrađen tanak sloj bakarne folije koja reflektuje svetlo i odbija toplotu od zgrada. Folija će biti zaštićena od pustinjske prašine plastikom sličnom teflonu, koja se sama čisti.
Detaljan urbanistički plan za grad je gotov, a među prvim zgradama biće podignuta zgrada Masdar instituta, edukativno-istraživačkog centra. Institut bi trebalo da bude centar postdiplomskih specijalističkih i istraživačkih studija, a davaće master i doktorske diplome. Plan i program instituta razvijen je u saradnji s poznatim Institutom za tehnologiju iz Masačusetsa. Prva generacija od 100 studenta kreće s nastavom ove jeseni. Postiplomci koji budu imali ideje za kvalitetne projekte ili konkretne biznise moći će da konkurišu za sredstva kod firme „Masdar Initiative“.
Osim Instituta i stambenih zgrada u gradu će se nalaziti i fabrike, bioskopi, kafići, škole, vatrogasne stanice itd., sve što stanovnicima bude potrebno. Zamišljen je kao vancarinska zona, što treba da privuče čiste tehnologije iz svih delova sveta. Projektanti predviđaju da će uspeti da privuku 1.500 kompanija, počev od velikih internacionalnih korporacija do malih biznisa. Prvi najavljeni stanovnik „Dženeral elektrik“ već planira da izgradi 4.000 kvadrata industrijskih objekata.
Mnogi kritikuju ovaj eksperiment govoreći da će biti samo igračka za bogate, ali su pojedini eksperti optimisti da ovaj grad može postati pokusni kunić za nove pristupe u arhitekturi i građevini, kako bismo jednog dana imali više ovakvih gradova baziranih na novim tehnologijama.
 
Web Analytics