ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Šta stoji iza najava o poskupljenju struje   6 Maj 2022 - danas, srbijadanas
Struja u Srbiji će tokom leta poskupeti za 10 do 15 odsto za domaćinstva, saznaje Danas u izvorima bliskim Elektroprivredi Srbije.

Vlast je odlučna da podigne cenu električne energije, što se jasno vidi iz nedavnih izjava Tomislava Momirovića, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Zorane Mihajlović, ministarke rudarstva i energetike.

Portal Demostat je juče objavio svoja saznanja da će u julu ili avgustu struja za domaćinstva poskupeti čak 30 odsto, a za privredu 70 odsto.

Ipak, izvor Danasa navodi da Agencija za energetiku i Vlada Srbije najverovatnije neće prihvatiti takav zahtev, „pa će EPS morati da se zadovolji sa 10 do 15 odsto poskupljenja koje su nadležni spremni da odobre“.

– Što se tiče privrede, ako se bude insistiralo da njeni računi za struju porastu za 70 odsto to će izazvati poskupljenje proizvoda i automatski povećati inflatornu stopu – navodi naš sagovornik.

Predstavnici potrošačkih udruženja i ekonomisti ističu da je zbog inflacije poskupljenje struje neminovnost, ali da je procenat o kome se spekuliše nerealno visok, s obzirom na realnu platežnu moć stanovništva.

Predsednica Centra potrošača Srbije Vera Vida kaže za Danas da s obzirom na materijalno stanje potrošača u našoj zemlji za njih bilo kakvo poskupljenje ne predstavlja lepu vest i nešto što očekuju sa odobravanjem.

– Ono što je izvesno je da će do poskupljenja struje sigurno doći. To će se svakako negativno odraziti na kućni budžet potrošača jer će izazvati porast cena roba i usluga. Kad je reč o iznosu poskupljenja potpuno je neprihvatljivo da cena struje skače tako naglo i u visokom procentu. Umesto toga, moglo se ići na poskupljenje u više faza ali sa nižim iznosima kako bi potrošači to mogli lakše da podnesu – naglašava Vera Vida dodajući da bi se povećanje cena struje moralo usklađivati sa rastom plata uz uvažavanje činjenice da su u zemljama u kojima je električna energija skuplja nego u Srbiji istovremeno veće i zarade.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević ističe za Danas da i ovog puta, kada je reč o povećanju cena struje, nadležni u Srbiji pokušavaju da teret inflacije prebace na pleća potrošača.

– Umesto takvog pristupa trebalo bi da se radi na tome da taj teret bude ravnomerno raspoređen. Nije sporno da u ovom trenutku struja treba da poskupi ali taj procenat nikako ne bi smeo da bude veći od sedam do osam odsto. U slučaju da struja poskupi u većem iznosu od toga to će predstavljati veoma veliki balast za potrošače čija je kupovna moć i onako već veoma slaba – objašnjava Bogosavljević.

Profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu Petar Đukić kaže za Danas da je s obzirom na poskupljenje energenata poput gasa i nafte normalno da dođe i do povećanja cena struje.

– Međutim izuzetno je loše da se korekcije cena struje vrše na ovakav način u velikim procentima. Umesto toga, rast cene električne energije bi trebalo redovno da prati rast inflacije. Na taj način bi se sprečili nagli skokovi i neozbiljna licitiranja da li struja treba da poskupi u ovom ili onom procentu – navodi naš sagovornik.

Profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Nikola Rajaković kaže za Danas da je poskupljenje od 30 odsto malo za EPS ali veliko opterećenje za potrošače.

– Struja mora da poskupi. Činjenica je da je sadašnja cena ispod tržišnog nivoa. U drugim zemljama cena za domaćinstva je dva do četiri puta veća nego kod nas. Sa druge strane kada se određuje cena struje mora se voditi računa i o platežnim mogućnostima kupaca i procenat poskupljenja uskladiti sa tim. Posebno treba obratiti pažnju na socijalno ugroženo stanovništvo i upravo su oni ti koje država treba da štiti odnosno da im pomogne da izmire svoje račune za električnu energiju. Kada je reč o privredi ona ima mogućnost da poskupljenje struje na neki način nadoknadi kroz cene svojih proizvoda i usluga što građani nisu u mogućnosti – zaključuje naš sagovornik.

Podsećanja radi, aktuelni prosečni mesečni račun za struju za domaćinstva iznosi između 3.700 i 4.000 dinara.

STRUJA PONOVO POSKUPLJUJE: Ne zna se koliko - evo šta kažu stručnjaci

Da će poskupljenja struje za domaćinstva u Srbiji biti - to je neminovno: skok na globalnom tržištu uslovljava naše prilagođavanje, ali niko u ovom trenutku ne može da pretpostavi koliko će nam veći računi stići ovog proleća.

Kako stručnjak za energetiku Željko Marković kaže, poskupljenja su neizbežna. Kako napominje, najavljenje poskupljenja struje bila su i očekivana, s obzirom na to da se ona primećuju i u insotranstvu, zbog toga što su cene energenata na veleprodajnom tržištu povećale za čak četiri do pet puta.

- Očekivano je usklađivanje cena u onom iznosu koji će biti neophodan da bi se obezbedilo koliko-toliko pozitivno poslovanje Elektroprivrede Srbije - kaže Marković.

On objašnjava da Srbija u sektoru električne energije ne zavisi potpuno od uvoza, već oko 20 odsto.

- EPS je do skoro u uvozu struje bio na nultom nivou – malo je uvozio zimi, a malo prodavao leti, ali je moguće da će sada imati nešto lošiji bilans s obzirom na to da je bilo problema u proizvodnji uglja, te je bilo neophodno da se deo električne energije uveze - objašnjava Marković, i dodaje da će upravo struja koju smo uvezli uticati na povećanje cena.

Prema njegovim rečima, možemo očekivati da se cena električne energije na nivo koji bi zadovoljavao trećinu trenutno cene na tržištu.

- Dakle, trošak EPS-a po megavat-satu u domaćoj proizvodnji, plus iz uvoza je oko 80 evra, dok je cena na tržištu 250 - kaže Marković.

Na pitanje kolika poskupljenja mogu da očekuju građani, kaže da niko ne može da da tačan odgovor, ali da poskupljenja ipak neće biti toliko drastična.

Visoku cenu energenata za privrednike plaća svaki građanin

Zoran Drakulić, predsednik Srpskog poslovnog kluba "Privrednik", kaže da je cena električne energije za privrednike već dovoljno visoka, te stoga ne bi trebalo da dođe do novih poskupljenja.

- Cene ne bi smele da skoče. Već su toliko podignute, a čak i građani koji nisu privrednici plaćaju poskupljenja koja su se na nas odnosila, jer smo mi jednostavno morali da povećamo cene proizvoda. Naravno da uvek može nešto da nas iznenadi, pa čak i nova, viša cena. U tom slučaju, nadležni bi morali da imaju dobro objašnjenje - kaže sagovornik, objašnjavajući da nije siguran koliko su privrednici spremni na nova poskupljenja.

 

Najnovije vesti Srbija :

27 Jun 2022 Sa krovova možemo da dobijemo 6 GW
23 Jun 2022 Uvoz lignita EPS gura u nove kredite
22 Jun 2022 Licenca za rad Elektroseveru, naplata struje u četiri opštine
22 Jun 2022 KAKO DO SUBVENCIJE ZA SOLARNE PANELE
21 Jun 2022 Zagađenje iz termoelektrana na ugalj i dalje ogromno
20 Jun 2022 U Srbiji postoji devet vetroparkova
20 Jun 2022 Potrebno je do šest milijardi evra i oko pet godina vremena za nuklearku

 

Povezane vesti :

27 Jun 2022 Sa krovova možemo da dobijemo 6 GW
23 Jun 2022 Uvoz lignita EPS gura u nove kredite
20 Jun 2022 U Srbiji postoji devet vetroparkova
13 Jun 2022 Struja noću jeftinija i do četiri puta
5 Jun 2022 EPS produžio cenu struje za privredu jos dva meseca
3 Jun 2022 LED rasveta na ulicama širom Srbije
2 Jun 2022 Detaljno uputstvo: Koliko košta ugradnja solarnih panela, kako do subvencija i kako smanjiti račun za struju
30 Maj 2022 KOJI SVE PROBLEMI ČEKAJU KUPCE ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA U SRBIJI?
27 Maj 2022 Virtuelna elektrana bi korisnicima donela uštede
24 Maj 2022 U SRBIJI 21 DOMAĆINSTVO I 2 PRAVNA LICA SU PROZJUMERI
21 Maj 2022 POČINJE GRADNJA VETROELEKTRANE U KOSTOLCU
17 Maj 2022 Uskoro javna rasprava o nacionalnom planu za klimu i energetiku
11 Maj 2022 Počinje izgradnja vetroparka "Kula 2"
11 Maj 2022 I ČIST VAZDUH I JEFTINA STRUJA
10 Maj 2022 Energetska tranzicija skup, ali neminovan i isplativ proces

Web Analytics