ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Deponija postaje zelena površina   6 Maj 2022 - politika
Uređenje stare deponije u Vinči počinje čim se vreme stabilizuje. Na ovaj korak se čekalo od jesenas, jer je bilo potrebno uraditi skoro potpuno novi projekat sanacije i rekultivacije starog smetlišta. Procenjeno je i da se na ovoj deponiji nalazi više od 14.000.000 kubnih metara smeća koji je četiri decenije odlagan na 42 hektara. Zbog toga će se izmeštati određene količine kako bi se stabilizovala deponija. Kada je reč o novom kompleksu, posebno o novoj elektrani, i tu radovi ulaze u završnu fazu. Možda će u izgradnji doći do pomeranja rokova, jer je firma koja je gradila elektranu otišla u stečaj. Ali je sva potrebna oprema isporučena, a posao izgradnje je preuzela „Beo čista energija”.

– Stara deponija je zatvorena za prijem komunalnog otpada u avgustu prošle godine i od tada su urađeni razni istražni radovi na osnovu kojih su odrađene tehničke mere stabilizacije klizišta na velikom delu tela deponije. Posle prvih analiza pokazalo se da se u deponiji nalazi ogromna količina akumuliranih procednih voda koje uzrokuju nestabilnost i klizanje, ali i da postoji veliki broj zona na različitim dubinama u kojima tinja vatra. Kompleksni radovi na sanaciji i rekultivaciji stare deponije obuhvatiće potpuno preoblikovanje tela deponije, uključujući premeštanje više od 1,5 miliona kubika otpada zbog izgradnje stabilizacionih kosina oko čitave postojeće deponije – navode iz „Beo čiste”.

Stabilizacija i remedijacija deponije će, kako naglašavaju, doprineti da se negativan uticaj isticanja deponijskog gasa u atmosferu na životnu sredinu svede na najmanju moguću meru, dok će se posle sanacije tinjajućih požara i prečišćavanja procedne vode i ovi izvori zagađenja otkloniti.

Svrha rekultivacije je zaštita životne sredine i uklapanje u okolni predeo. Zbog toga će oko deponije biti posađen 20 metara širok zeleni pojas dužine šest kilometara, pa će doskoro druga najveća nesanitarna deponija u Evropi postati zelena površina.

Nova sanitarna deponija koja je počela sa radom 2. avgusta 2021. godine popunjava se i u toku je užurbana realizacija radova na izgradnji druge faze sanitarne i deponije za odlaganje čvrstih ostataka od sagorevanja otpada kada elektrana krene sa radom.

– Radovi na elektrani, gde će se termički tretirati 340.000 tona komunalnog otpada godišnje ulaze u završnu fazu. Sva oprema elektrane je isporučena i montirana, u toku je realizacija preostalih građevinskih i instalaterskih radova i pripreme za testiranje i puštanje u rad. Mi smo, nažalost, od početka godine morali da rešavamo složenu situaciju koja je nastala usled bankrotstva francuske firme CNIM koja je bila glavni izvođač radova na elektrani. Zahvaljujući brzoj reakciji menadžmenta, uspeli smo da rešimo mnoge probleme i preuzeli smo izgradnju elektrane na otpad ‒ objašnjavaju u „Beo čistoj”.

Ali u veoma izmenjenim uslovima, sa novim rukovodstvom projekta, nastavlja se sa izgradnjom elektrane i uskoro se planira sprovođenje izuzetno kompleksnih testiranja i puštanje u rad 76 tehnoloških sistema.

– Uz sve nepovoljne okolnosti nastale usled stečaja francuske firme, mi sa svojim podizvođačima radimo najbolje da bi započeo termički tretman otpada, kako je planirano – po 43,6 tone po času, odnosno 340.000 tona godišnje. Na taj način bi se proizvodilo 30 megavata električne i 56 megavata toplotne, čiste energije umesto sve skupljih fosilnih goriva – napominju u „Beo čistoj”.

 

Najnovije vesti Srbija :

27 Jun 2022 Sa krovova možemo da dobijemo 6 GW
23 Jun 2022 Uvoz lignita EPS gura u nove kredite
22 Jun 2022 Licenca za rad Elektroseveru, naplata struje u četiri opštine
22 Jun 2022 KAKO DO SUBVENCIJE ZA SOLARNE PANELE
21 Jun 2022 Zagađenje iz termoelektrana na ugalj i dalje ogromno
20 Jun 2022 U Srbiji postoji devet vetroparkova
20 Jun 2022 Potrebno je do šest milijardi evra i oko pet godina vremena za nuklearku

 

Povezane vesti :

14 Jun 2022 Elektrana na otpad u završnoj fazi
6 Maj 2022 Deponija postaje zelena površina
11 Jan 2022 TE TO „Kolubara B” je potrebna EPS-u
5 Jan 2022 Ugalj nam "dogoreva"
4 Jan 2022 Elektrana za energetsko korišćenje otpada u Vinči u novembru
10 Dec 2021 Srbija planira gradnju tri vetroparka vredna 3 mlrd EUR
17 Sep 2021 OIE Srbija 2021: Pet milijardi evra za obnovljive izvore energije
17 Sep 2021 EPS - Termoelektrane ostaju oslonac
23 Avg 2021 Green technology first ulaže 12 mil EUR u gradnju 4 biogasne elektrane u Šapcu
19 Jul 2021 Šta je paket "ZelEPS" i kakve pogodnosti donosi
14 Sep 2020 Otpad koji nastaje „od njive do trpeze" idealan za „zelenu struju"
19 Avg 2020 Šta smo naučili o problemima MHE u Srbiji?
13 Jun 2020 Dotrajali solarni paneli mogu biti opasan otpad
26 Maj 2020 Beo čista energija počinje povlačenje kredita
8 Jan 2020 Projekat izgradnje TE Kolubara B na čekanju 36 god

Web Analytics