ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Dotoci najniži u poslednjih 10 godina   12 Apr 2022 - blic
Akumulaciona jezera, neophodna za rad hidroelektrana u Srbiji gotovo su prazna. Ovako nizak nivo vode odavno nije zabeležen u ovom periodu godine, što utiče kako na rad hidrocentrala tako i na biljni i životinjski svet u jezerima.

Nivo vode na Zavojskom jezeru kod Pirota je gotovo na minimumu, a ništa bolja slika nije ni u ostalim akumulacionim jezerima u Srbiji. Hidrolozi kažu da je jedan od razloga deficit padavina koji traje od prošlog leta.

"U Evropi u celom Dunavskom slivu bio je manjak padavina, a sneg koga je bilo se vrlo sporo topio. Da biste imali veću akumulaciju, morate da imate uz to i topljenje snega i nekoliko ciklona sa puno kiše - oko 40 do 50 litara po metru kvadratnom po jednoj epizodi. Ovoga puta to nije bilo", rekao je za Euronews Srbija hidrolog Dejan Vladiković, iz Republičkog hidro-meteorološkog zavoda.

Osim suše, na manjak vode u akumulacijama uticala je i povećana proizvodnja struje u hidrocentralama, uvereni su stručnjaci.

"Slaba proizvodnja u termoenergetskom delu povukla je da se forsira proizvodnja u hidroelektranama, što je sasvim prirodno. Ako imate pune akumulacije vi ste moćni u elektroenergetskom smislu. AiI, tako je ta forsirana proizvodnja u nekim segmentima i nekim delovima dovela do toga da zaista imamo niske nivoe", objašnjava profesor Nikola Rajaković, predsednik Saveza energetičara Srbije.

On navodi da trećinu ukupne struje Srbija dobija iz hidrocentrala, ali napominje da kada je akumulacija prazna, hidrocentrala ne može da radi u punom kapacitetu. Upravo to se dogodilo u Albaniji, koja celokupnu struju proizvodi u dve hidroelektrane. Od ukupno 12 turbina, trenutno rade samo dve, pa su radi uštede odlučili da ugase javnu i dekorativnu rasvetu. Stručnjaci kažu da kod nas ne bi trebalo da bude restrikcija.

"Uveren sam da su dovoljno dobre lekcije povučene u vezi sa ugljem, a i hidrologija će biti bolja takve situacije ja definitivno ne očekujem a i naš elektro-energestki sistem u odnosu na albanski je neuporedivo robusniji", kaže profesor Rajaković.

EPS: Hidrologija najlošija u poslednjih 10 godina

Iz Elektroprivrede Srbije u odgovoru za Euronews Srbija navode da su hidroelektrane u prva tri meseca ove godine proizvele 2,8 milijardi kilovat sati struje, što je za 30 odsto manje u odnosu na 2021. i šest odsto manje od plana za ovaj period. Da bi se nivo vode u akumulacionim jezerima povećao potrebno je da padne dosta kiše, kažu hidrolozi, što se može očekivati tokom aprila i maja, posle čega opet sledi suša.

"U prva tri meseca ove godine hidrološka situacija je veoma nepovoljna, dotoci na rekama su veoma niski i jedni od najnižih u prethodnih deset godina. Zbog tako loše hidrologije niža je i proizvodnja u hidroelektranama na Drini i Dunavu. Mart je bio posebno sušan na Dunavu, jer je ovog marta prosečan dnevni dotok vode u đerdapsku akumulaciju bio samo 3.750 kubika vode u sekundi, dok je višegodišnji martovski prosek oko 6.600 kubnih metara u sekundi", kažu za Euronews Srbija u EPS.

Oni kažu i da podatak da je ovogodišnji srednji dotok na Drini oko 320 kubnih metara u sekundi, dok je prošle godine bio čak 660 kubnih metara u sekundi. To smanjenje za čak 50 odsto najbolje ukazuje kolika je suša na rekama.

"Akumulacione hidroelektrane su se koristile za proizvodnju električne energije u skladu sa potrebama proizvodnje kako bi se obezbedile dovoljne količine električne energije. Sve hidroelektrane uključujući i akumulacione rade u skladu sa važećim vodnim dozvolama i poštuju se zakonske norme u zaštiti životne sredine", tvrde u Elektroprivredi.

U ovom preduzeću očekuju poboljšanje hidrološke situacije u Srbiji u narednom periodu i porast nivoa voda u akumulacionim jezerima.
 

Najnovije vesti Srbija :

27 Jun 2022 Sa krovova možemo da dobijemo 6 GW
23 Jun 2022 Uvoz lignita EPS gura u nove kredite
22 Jun 2022 Licenca za rad Elektroseveru, naplata struje u četiri opštine
22 Jun 2022 KAKO DO SUBVENCIJE ZA SOLARNE PANELE
21 Jun 2022 Zagađenje iz termoelektrana na ugalj i dalje ogromno
20 Jun 2022 U Srbiji postoji devet vetroparkova
20 Jun 2022 Potrebno je do šest milijardi evra i oko pet godina vremena za nuklearku

 

Povezane vesti :

20 Jun 2022 U Srbiji postoji devet vetroparkova
7 Jun 2022 Nova HE za budućnost
30 Maj 2022 Hidroelektrana pod starim gradom stara 122 godine
27 Maj 2022 Virtuelna elektrana bi korisnicima donela uštede
23 Maj 2022 RHE Bistrica korak bliže izgradnji
17 Maj 2022 Kladovo: Pola veka najveće dunavske elektrane
10 Maj 2022 Energetska tranzicija skup, ali neminovan i isplativ proces
3 Maj 2022 Šta je "Srpska energetska kriza"?
25 Apr 2022 Hidrosistem „Lim – Zapadna Morava” rešava problem energetske stabilnosti
21 Apr 2022 Neophodne investicije u nove elektroenergetske kapacitete
12 Apr 2022 Dotoci najniži u poslednjih 10 godina
7 Apr 2022 Đorđe Stanojević, čovek koji je elektrifikovao Srbiju
31 Mar 2022 Razvoj uz sistem „Lim – Zapadna Morava“
14 Feb 2022 Megavati sa Đerdapa
7 Feb 2022 Srbiji su potrebne kapitalne investicije u zelenu agendu

Web Analytics