ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Srbiji su potrebne kapitalne investicije u zelenu agendu   7 Feb 2022 - biznis
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da zelena agenda donosi više koristi nego štete, jer je to novi model rasta koji će obezbediti energetsku, ekonomsku i političku nezavisnost i stabilnost Srbiji.

Mihajlović je istakla da je neophodno hitno graditi nove energetske kapacitete u Srbiji i da je energetska infrastruktura jednako važna kao i saobraćajna, prenosi agencija Beta.

„Srbija napreduje i privredni rast je impozantan, očekivano je da nam treba više energije i biće nam u narednom periodu potrebne još veće količine. Moramo da gradimo hidroelektrane, skladišta energije, nove vetroelektrane, solarne elektrane, elektrane na biomasu“, rekla je ministarka.

Dodala je da bismo „napravili investicionu ‘Meku’, kao u infrastrukturi, gde samo u saobraćaj investiramo više od 20 milijardi evra, to je neophodno i u energetici“.

„Hitno nam trebaju kapitalne investicije. Nije bilo jasne strategije, 30 godina nema novih projekata, planova, ali to ne znači da sada ne možemo da napravimo plan kojim ćemo obezbediti energetsku dovoljnost. To će značiti i nova radna mesta, privredni rast i nezavisnost i stabilnost u energetskom, ekonomskom i u političkom smislu“, rekla je ona.

Mihajlović je navela da će se promene u energetici desiti bez obzira na pojedine otpore. Istakla je da „moramo da uđemo u globalni voz zelene agende i borbe sa klimatskim promenama“.

Kada je reč o postojećim kapacitetima, pre svega o termoelektranama, biće potrebne, kako je rekla, bar dve godine da RB Kolubara stane na zdrave noge.

„Pravimo analizu i izaći ćemo pred Vladu sa predlozima kako da sledeća zimska sezona bude stabilna i da ne uvozimo 15, 20 i više odsto struje. Suština je u novim kapacitetima koji moraju hitno da se grade i koji će koristiti najnovije tehnologije od Amerike do Kine“, rekla je Mihajlović.

Velika greška je, prema njenjim rečima, što Elektroprivreda Srbije (EPS) nije izgradila nijedan kapacitet 30 godina, kao što je i Elektromreža Srbije (EMS) trebalo da ima znatno više investicija u visokonaponsku mrežu.

Srbija, kako je rekla, hitno treba da gradi obe reverzibilne HE i Bistricu i Đerdap 3 i ova godina treba da bude godina u kojoj će se raditi projektno-tehnička dokumentacija za ova dva projekta.

„Potrebno je da imamo i posebno preduzeće koje će se time baviti, da li kao ćerka firma EPS-a ili ne, to je manje važno, ali da imamo kompaniju Zelena energija Srbije koja će rezervisati prostor za solarne i vetroelektrane i da zajedno sa privatnim partnerima proizvodi energiju i delom bude vlasnik tih elektrana“, rekla je ona.

Mihajlović je dodala da su zlato, bakar i litijum kritične mineralne sirovine u svetu bez kojih nema privrednog razvoja, a da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je bogata tim sirovinama i da je potreban strateški pristup kada je reč o razvoju rudarstva, bez kojeg je nemoguć privredni razvoj.
 

Najnovije vesti Srbija :

27 Jun 2022 Sa krovova možemo da dobijemo 6 GW
23 Jun 2022 Uvoz lignita EPS gura u nove kredite
22 Jun 2022 Licenca za rad Elektroseveru, naplata struje u četiri opštine
22 Jun 2022 KAKO DO SUBVENCIJE ZA SOLARNE PANELE
21 Jun 2022 Zagađenje iz termoelektrana na ugalj i dalje ogromno
20 Jun 2022 U Srbiji postoji devet vetroparkova
20 Jun 2022 Potrebno je do šest milijardi evra i oko pet godina vremena za nuklearku

 

Povezane vesti :

27 Jun 2022 Sa krovova možemo da dobijemo 6 GW
20 Jun 2022 U Srbiji postoji devet vetroparkova
20 Jun 2022 Interesovanje i sa Istoka i sa Zapada za vetrove u Srbiji
30 Maj 2022 Hidroelektrana pod starim gradom stara 122 godine
27 Maj 2022 Virtuelna elektrana bi korisnicima donela uštede
24 Maj 2022 U SRBIJI 21 DOMAĆINSTVO I 2 PRAVNA LICA SU PROZJUMERI
23 Maj 2022 RHE Bistrica korak bliže izgradnji
21 Maj 2022 U Pančevu se trenutno razvija 8 vetroparkova
17 Maj 2022 Kladovo: Pola veka najveće dunavske elektrane
16 Maj 2022 Modularni nuklearni reaktori
11 Maj 2022 Počinje izgradnja vetroparka "Kula 2"
11 Maj 2022 I ČIST VAZDUH I JEFTINA STRUJA
10 Maj 2022 Energetska tranzicija skup, ali neminovan i isplativ proces
9 Maj 2022 Kako možete sami proizvoditi, ali i prodavati struju?
6 Maj 2022 NIS-ove benzinske stanice postaju zelene

Web Analytics