ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
EPS i dalje „spaljuje“ milion evra na svaka četiri dana   1 Feb 2022 - danas
Zbog nedovoljne proizvodnje struje u svojim i privatnim postrojenjima u zemlji Elektroprivreda Srbije je prinuđena da uvozi električnu energiju iz inostranstva za šta dnevno izdvaja 250 hiljada i trpi gubitke u visini od 190 hiljada evra, usled razlike između cene po kojoj kupuje i prodaje struju.

Osnovni razlog zbog koga je EPS prinuđen da uvozi struju je što kapaciteti Termoelektrane „Nikola Tesla“, najveće koju Srbija ima, posle kolapsa elektroenergetskog sistema zabeleženog u decembru prošle godine i niza havarija tokom januara još uvek ne proizvodi struju u punom kapacitetu.

– Ilustracije radi, TENT je u nedelju radio sa svega 35 odsto instalisane snage. Odnosno u pogonu je bilo 1.359 megavata od 3.340. U TENT A je radilo pet a u TENT B jedan blok. Očekivani obim proizvodnje se nije povratio nakon svih havarija sa kojima se sistem susretao od sredine decembra a postoji i problem sa nedovoljnim količinama kvalitetnog uglja potrebnog za proizvodnju struje – kaže sagovornik Danasa u Termoelektrani „Nikola Tesla“ koji je želeo da ostane anoniman.

Prema njegovim rečima na dnevnom nivou se uvozi oko 10.000 megavat sati električne energije a stabilizacija sistema se ne može očekivati u skorije vreme jer je on upropašćavan u dugom vremenskom periodu.

– Elektroenergetski sistem se upropašćava u kontinuitetu od 2016. godine a kolaps koji je usledio 12. decembra prošle godine bio je samo kulminacija svega toga. Dok se kop u Kolubari ne oporavi i ne počne da se iskopava kvalitetan ugalj, nema oporavka sistema. Naravno, sve pod uslovom da se dotad revitalizuje i sam TENT jer je uticaj lošeg uglja katastrofalan i po proizvodne blokove elektrane – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, među zaposlenima u EPS-u vlada veliko nezadovoljstvo da iako je Milorad Grčić pre tridesetak dana dao ostavku on i dalje upravlja preduzećem jer nije postavljen novi direktor.

Zaposleni smatraju, kaže naš sagovornik, da su za loše stanje u preduzeću podjednako kao i Grčić krivi i nekadašnji šef resora i njegova naslednica aktuelna ministarka, Aleksandar Antić i Zorana Mihajlović.

Izvor Danasa u EPS-u pak kaže da su hidro dotoci manji nego što je bio slučaj prethodnih zima, kada je inače struja na tržištu najtraženija zbog velike potrošnje što znači da je i najskuplja.

– U ovom trenutku situacija nije kritična. Nadamo se kiši i topljenju snega kako bi se podigao nivo Dunava. To bi obezbedilo daleko veće količine struje iz hidroelektrana – navodi naš sagovornik.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović u izjavi za Danas ističe da je tačno da hidropotencijali ove zime slabije proizvode ali da je ipak jedan od ključnih razloga za nedovoljnu domaću proizvodnju struje što termo kapaciteti ne rade punom snagom nakon kolapsa iz decembra.

– Očigledno je da se sistem u TENT-u još uvek nije konsolidovao. Svakako treba naglasiti i to da se u ovom trenutku u Srbiji zbog toga što se dosta ljudi greje na struju ona troši više nego u drugim delovima godine. Takođe, kineske kompanije u čijem su vlasništu smederevska železara i RTB Bor troše velike količine struje. Isto važi i za druga industrijska preduzeća koja struju dobijaju po subvencionisanim cenama. Drugim rečima, iako je reč o kategoriji komercijalnih potrošača, cena po kojoj dobijaju struju od EPS-a je niža od njene tržišne vrednosti na berzama. Da kojim slučajem te kompanije imaju svoje fabrike u zemljama okruženja umesto u Srbiji cena struje koju bi plaćali bi bila znatno veća – ističe Gavrilović.

On dodaje da s obzirom na količine struje koje uvozi i na njenu cenu na tržištu na dnevnom nivou Elektroprivreda Srbije za te potrebe plaća 250 hiljada evra, kada se uračunaju i troškovi njenog transporta.

– Ako se uporede uvozna cena i ona po kojoj EPS prodaje struju građanima i privredi dolazi se do podatka da dnevno to preduzeče izgubi 190.000 evra dnevno što je svakako mnogo – zaključuje naš sagovornik.

Kontaktirali smo ovim povodom i nadležne u Elektroprivredi Srbije i Ministarstvu rudarstva i energetike ali kao i svaki put kada se postavi pitanje koliko košta uvoz električne energije odgovor je izostao.
 

Najnovije vesti Srbija :

27 Jun 2022 Sa krovova možemo da dobijemo 6 GW
23 Jun 2022 Uvoz lignita EPS gura u nove kredite
22 Jun 2022 Licenca za rad Elektroseveru, naplata struje u četiri opštine
22 Jun 2022 KAKO DO SUBVENCIJE ZA SOLARNE PANELE
21 Jun 2022 Zagađenje iz termoelektrana na ugalj i dalje ogromno
20 Jun 2022 U Srbiji postoji devet vetroparkova
20 Jun 2022 Potrebno je do šest milijardi evra i oko pet godina vremena za nuklearku

 

Povezane vesti :

27 Jun 2022 Sa krovova možemo da dobijemo 6 GW
23 Jun 2022 Uvoz lignita EPS gura u nove kredite
22 Jun 2022 Licenca za rad Elektroseveru, naplata struje u četiri opštine
21 Jun 2022 Zagađenje iz termoelektrana na ugalj i dalje ogromno
20 Jun 2022 U Srbiji postoji devet vetroparkova
20 Jun 2022 Interesovanje i sa Istoka i sa Zapada za vetrove u Srbiji
12 Jun 2022 Rad u tri smene, ali neophodan uvoz uglja za proizvodnju struje
7 Jun 2022 Nova HE za budućnost
5 Jun 2022 EPS produžio cenu struje za privredu jos dva meseca
27 Maj 2022 Virtuelna elektrana bi korisnicima donela uštede
23 Maj 2022 RHE Bistrica korak bliže izgradnji
6 Maj 2022 Šta stoji iza najava o poskupljenju struje
29 Apr 2022 Realno očekivati povećanje cene struje
25 Apr 2022 Hidrosistem „Lim – Zapadna Morava” rešava problem energetske stabilnosti
12 Apr 2022 Dotoci najniži u poslednjih 10 godina

Web Analytics