ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Elektrana za energetsko korišćenje otpada u Vinči u novembru   4 Jan 2022 - rtv
Izgradnja elektrane za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada u Vinči trebalo bi da bude završena i počne sa radom polovinom novembra ove godine, kažu u firmi "Beo čista energija" i dodaju da će se u tom postrojenju dve trećine beogradskog komunalnog otpada sagorevati i pretvarati u električnu i toplotnu energiju.

"Radovi napreduju po planu, imali smo jedno produženje roka usled uticaja pandemije korona virusa na radove, ali trenutno privodimo kraju svu mašinsku montažu, radove tako da već početkom ove godine krećemo u završna testiranja. S obzirom da je to pozamašan posao, plan je da postrojenje bude pušteno u rad u novembru", kaže za Tanjug direktor preduzeća "Beo čista energija" Vladimir Milovanović.

Naveo je da Beograđani, prema statistici, godišnje generišu oko 550.000 tona komunalnog otpada, koji se trenutno odlaže na novoj sanitarnoj deponiji.

Kako je dodao, kada elektrana bude počela sa radom, u njoj će radi proizvodnje toplotne i električne energije biti sagorevano 340.000 tona komunalnog otpada na godišnjem nivou, dok će se preostale količine otpada i dalje odlagati na deponiji.

S tim u vezi, Milovanović napominje da bi trebalo imati u vidu da sa porastom standarda sugrađana raste količina komunalnog otpada, ali i da je grad intenzivno krenuo u akciju podizanja svesti građana u pogledu izdvajanja reciklažnih komponenti iz komunalnog otpada.

"Projekcije koje smo mi napravili je da će količina otpada koja se odlaže na deponiju sa porastom aktivnosti na reciklaži početi polako da se smanjuje", rekao je Milovanović.

Istakao je da je ukupna vrednost projekta u Vinči oko 370 miliona evra i dodao da se u različitim periodima razlikovao broj radnika koji tu rade, pa je tako na vrhuncu radova na izgradnji elektrane bilo više od 1.000 radnika na svim gradilištima, a trenutno na samoj elektrani radi oko 500 ljudi.

Osim tog postrojenja, koje je najveće i najvažnije, na prostoru deponije u Vinči gradi se i elektrana na deponijski gas u kojoj će se od tog gasa, koji će se prikupljati na novoj i postojećoj deponiji, takođe praviti električna i toplotna energija.

Kako je rekao, to postrojenje će početi da radi 2024, 2025. godine, u zavisnosti od toga koliko se gasa bude generisalo i prikupljalo na deponijama.

Podsetio je da su neka od postrojenja u Vinči već izgrađena i puštena u rad, među kojima je i postrojenje za tretman građevinskog otpada gde će se, kako kaže, oko 200.000 tona građevinskog otpada godišnje prerađivati tako da može ponovo da se koristi za izvođenje građevinskih radova.

Milovanović je naveo da je u podnožju postojeće deponije napravljeno postrojenje za tretman procednih voda kapaciteta 90.000 kubika na godišnjem nivou u kojem će se, dodao je, sve procedne i površinske vode koje se budu slivale sa područja deponije prečišćavati, čime će se sprečiti odlazak kontaminirane vode u Dunav.

Podsetio je da je, osim toga, izgrađena nova sanitarna deponija za odlaganje komunalnog otpada, kao i deponija za odlaganje inertnog otpada.

Kako je dodao, u toku je izgradnja preostalog dela deponije za komunalni otpad i deponije na kojoj će se odlagati ostaci od prečišćavanja dimnih gasova elektrane na komunalni otpad, kao i ostaci od sagorevanja komunalnog otpada.

Naveo je da je sve ove objekte pratila izgradnja saobraćajne i elektro infrastrukture.

"Upravo puštamo pod napon 35-kilovatnu infrastrukturu za napajanje svih postrojenja za potrebe sopstvene potrošnje, a u toku je izgradnja 110-kilovatnog dalekovoda koji će povezati novu elektranu sa trafostanicom Beograd 20, preko kojeg će se izvoziti električna energija građanima u Beogradu", dodao je Milovanović.

Projekat u Vinči vredan je oko 370 miliona evra, a reč je o projektu javno-privatnog partnerstva upravljanja otpadom koji sa Gradom Beogradom realizuje "Beo čista energija" - preduzeće za posebne namene koje su osnovali francuska kompanija "Suez", japanska "Itoču korporacija" i investicioni fond "Margerite".

"Beo čista energija" i Grad Beograd potpisali su ugovor o javno-privatnom partnerstvu 2017. godine, po kojem to preduzeće treba da u Vinči sanira i zatvori postojeću deponiju, izgradi nove objekte i upravlja njima 25 godina.
 

Najnovije vesti Srbija :

17 Maj 2022 Kladovo: Pola veka najveće dunavske elektrane
17 Maj 2022 Uskoro javna rasprava o nacionalnom planu za klimu i energetiku
16 Maj 2022 Modularni nuklearni reaktori
11 Maj 2022 Počinje izgradnja vetroparka "Kula 2"
11 Maj 2022 I ČIST VAZDUH I JEFTINA STRUJA
10 Maj 2022 Energetska tranzicija skup, ali neminovan i isplativ proces
9 Maj 2022 Kako možete sami proizvoditi, ali i prodavati struju?

 

Povezane vesti :

16 Maj 2022 Modularni nuklearni reaktori
11 Maj 2022 I ČIST VAZDUH I JEFTINA STRUJA
6 Maj 2022 Deponija postaje zelena površina
14 Mar 2022 Nuklearke u Evropi potpuno sigurne
13 Jan 2022 Nuklearke proizvode četvrtinu električne energije u EU, u Srbiji se razmatra izgradnja
5 Jan 2022 Ugalj nam "dogoreva"
4 Jan 2022 Elektrana za energetsko korišćenje otpada u Vinči u novembru
22 Dec 2021 Nuklearna elektrana u Srbiji - koliko je atomska budućnost daleko?
17 Dec 2021 U Srbiji 26,3% energije dolazi iz obnovljivih izvora
29 Nov 2021 Investicije EPS-a u OIE i zaštitu životne sredine
24 Nov 2021 Međunarodni sajam „Snaga prirode” otvoren u Beogradu
15 Nov 2021 Modularne elektrane na nuklearni otpad da zamene termoelektrane
10 Nov 2021 ENERGETSKA TRANZICIJA – OPASNOST JE U ODLAGANJU!
8 Nov 2021 Blagoslov i prokletstvo energetike
8 Nov 2021 Ukinuti moratorijum na gradnju nuklearki

Web Analytics