ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Ukupni distributivni gubici EPS-a su među najvećim u Evropi   29 Dec 2021 - bif
Bilo je očigledno da će biti problema u Elektroprivredi Srbije, kaže predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović, dodajući da je na to upozoravao od 2019. godine. Ipak, kako kaže, nije očekivao kolaps tolikih razmera u termoelektrani „Nikola Tesla“ (TENT) u Obrenovcu.

Petrović je rekao da je 2019. godine urađena analiza poslovanja EPS-a i da su date preporuke za reformu i povećanje investicija.

U TENT- je 12. decembra ove godine zaustavljena proizvodnja električne energije i oko 130.000 građana je ostalo bez struje zbog nekvalitetnog, blatnjavog uglja koji je korišćen za loženje. Ta termoelektrana nije u rezervama imala ni dovoljne količine mazuta kojim bi se pospešilo sagorevanje uglja. Zbog interventnog uvoza struje napravljeni su vanredni troškovi koji se mere desetinama miliona evra.
EPS se nalazi na prekretnici

Petrović je rekao da je analizom krajem 2019. godine utvrđeno i da se kvalitet uglja „očigledno“ smanjuje i da to treba imati u vidu prilikom izrade strategije poslovanja prema zahtevima EU u prelasku na nefosilne izvore električne energije.

„Anlizom poslovaja krajem 2019. godine utvrdili smo da su investicije u EPS nedovoljne i da su na nivou amortizacije, čak u nekim slučajevima i ispod tog nivoa“, rekao je Petrović.

Dodao je da se kasnilo i u otvaranju novih otkrivki uglja i da postoji „kompresija“ plata, odnosno da su one u proseku visoke, a da su niske za profesionalni, stručni kadar.

Fiskalni savet je upozoravao da se EPS nalazi na prekretnici i da je neophodan snažan zaokret u poslovanju preduzeća i hitno pokretanje novog, velikog investicionog ciklusa od pet-šest milijardi evra.

„Do početka 1990-tih Srbija je imala dobro postavljen elektroenergetski sistem i EPS je raspolagao velikim viškom proizvodnih kapaciteta u odnosu na tadašnje potrebe zemlje za električnom energijom. Taj višak omogućio mu je da u prethodnih tridesetak godina bez većih problema podmiruje rast domaće potrošnje, iako i u tom periodu nije investirao dovoljno ni za očuvanje postojećih proizvodnih kapaciteta“, navedeno je u analizi.

Te investicije treba da, kako je ukazano, budu osnov energetske stabilnosti zemlje, ali i preduslov za uspešno poslovanje samog preduzeća koje se suočava s postepenim gubitkom tržišnog učešća zbog ulaska drugih proizvođača na tržište.
Pad proizvodnje

Fiskalni savet je upozoravao i da dugogodišnja ulaganja ispod amortizacije počinju da uzimaju svoj danak, da u poslednjih pet godina EPS-ova proizvodnja električne energije opada i da je u 2018. bila za oko 3.000 gigavat sati (GWh), odnosno za osam odsto manja nego u 2013. godine.

Detaljnija analiza pokazala je da iza tog smanjenja proizvodnje ne stoje jednokratni činioci, već prvenstveno sistemski problemi preduzeća zbog kojih nije moglo da obezbedi dovoljne količine uglja, potrebnog za proizvodnju električne energije.

Uz to, učestali zastoji u proizvodnji iz različitih razloga, već su u nekoliko navrata usporili ukupni privredni rast Srbije. Tako su problemi u proizvodnji EPS-a u prvoj polovini 2017. oborili stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u toj godini za 0,2 – 0,3 procentna poena, a negativan uticaj na privredni rast ponovio se i u drugoj polovini 2018. godine.
Problem EPS-a preveliki troškovi radne snage

Druga posledica loše investicione politike EPS-a do 2019. godine, kako je pokazala analiza Fiskalnog saveta, je to što nijedno postrojenje u tom trenutku nije zadovoljavalo sve nacionalne i EU ekološke propise, pa je to preduzeće pojedinačno najveći zagađivač životne sredine u Srbijii i jedan od najvećih zagađivača vazduha u Evropi, budući da su njegove termolektrane u vrhu liste postrojenja s najvećim emisijama zagađujućih materija.

„EPS je u 2016. godini ispustio više sumpor-dioksida od svih termoelektrana na lignit u EU zajedno, iako je njegova proizvodnja električne energije više nego desetostruko manja“, navedeno je u analizi.

Dodaje se da je procena, kada se uzme u obzir očekivani rast tražnje za strujom u narednih pet do deset godina, da će EPS-u nedostajati kapaciteti za proizvodnju preko 5.000 GWh električne energije godišnje.

Ističe se da su najveći problem EPS-a preveliki troškovi radne snage, usled viška i neodgovarajuće strukture zaposlenih i darežljivog sistema zarada, pa je najvažniji reformski zadatak za to preduzeće obezbeđivanje stroge kontrole nad rashodima za zaposlene i priprema odgovarajuće sistematizacije radnih mesta.

„Ukupni distributivni gubici EPS-a su među najvećim u Evropi i postoji ogromna potreba da se tehnički gubici na mreži i krađe električne energije svedu na prihvatljivu meru. Da bi se obezbedila sredstva za investicije EPS-u treba dozvoliti postepeno povećanje cene struje“, navedeno je u analizi.

Istaknuto je i da je „specifični problem u poslednjih nekoliko godina značajno velike uplate EPS-a u republički budžet, iako nema dovoljno sredstava ni za sopstveno uspešno poslovanje“.
 

Najnovije vesti Srbija :

17 Maj 2022 Kladovo: Pola veka najveće dunavske elektrane
17 Maj 2022 Uskoro javna rasprava o nacionalnom planu za klimu i energetiku
16 Maj 2022 Modularni nuklearni reaktori
11 Maj 2022 Počinje izgradnja vetroparka "Kula 2"
11 Maj 2022 I ČIST VAZDUH I JEFTINA STRUJA
10 Maj 2022 Energetska tranzicija skup, ali neminovan i isplativ proces
9 Maj 2022 Kako možete sami proizvoditi, ali i prodavati struju?

 

Povezane vesti :

6 Maj 2022 Šta stoji iza najava o poskupljenju struje
29 Apr 2022 Realno očekivati povećanje cene struje
25 Apr 2022 Hidrosistem „Lim – Zapadna Morava” rešava problem energetske stabilnosti
12 Apr 2022 Dotoci najniži u poslednjih 10 godina
4 Apr 2022 Pljevaljski rudnik izvoziće Srbiji 500 tona uglja dnevno
1 Apr 2022 Prvi ugovor EPS-a sa komercijalnim kupcem-proizvođačem
31 Mar 2022 Razvoj uz sistem „Lim – Zapadna Morava“
24 Mar 2022 Imamo veće predispozicije za korišćenje solarne energije nego Nemačka!
14 Feb 2022 Uvoz struje platićemo skoro pola mlrd. EUR?
7 Feb 2022 Srbiji su potrebne kapitalne investicije u zelenu agendu
1 Feb 2022 EPS i dalje „spaljuje“ milion evra na svaka četiri dana
25 Jan 2022 Povećana potrošnja
18 Jan 2022 Dodatni uvoz struje, država će obezbediti dovoljno energenata
14 Jan 2022 EMS: Ne stopiramo Zakon o obnovljivim izvorima energije, tražimo izmene
13 Jan 2022 Nuklearke proizvode četvrtinu električne energije u EU, u Srbiji se razmatra izgradnja

Web Analytics