ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
U čemu je Srbija napredovala na polju energetike   1 Dec 2021 - rts,ekapija
Vlada je odlučila da se u decembru ne menjaju cene struje za privredu. Zbog energetske krize, na mesec dana produženi su ugovori o snabdevanju. A naša zemlja prednjači u energetskim reformama – jedna je od poruka "Ministarskog saveta Energetske zajednice", kojem je predsedavala Srbija.

Naša zemlja je ove godine donela novi zakonodavni okvir u oblasti rudarstva i energetike koji prati Direktiva Evropske unije. I srpska "Zelena agenda" usklađena je sa razvojnim investicionim planom koji doprinosi energetskoj bezbednosti čitavog regiona.

"Sa Srbijom smo bili malo nesretni u prošlim godinama, to moram da kažem. Ali ove godine imamo izuzetno veliki napredak u svemu, Zakon oko tržišta električne energije i gasa, tu su i neki koraci u razdvajanju Srbijagasa", navodi direktor Sekretarijata Energetske zejednice Janez Kopač.

Na beogradskom sastanku Energetska zajednica je zemljama jugoistočne Evrope postavila dalje zadatke na putu energetske tranzicije ka zelenoj energiji.

Zamenica generalnog direktora za energetiku u Evropskoj komisiji Mehtild Vursdorfer kaže da postoje tri važne stvari - Čist energetski paket koji će omogućiti povećanje energije iz obnovljivih izvora, zatim energetska efikasnost i jedna vrsta panevropskog tržišta.

"Verujem da svi imamo šansu da pokažemo na delu da energetika nije samo energetika i da energetika ne može da ide bez zaštite životne sredine. I sve što donosimo od budućih odluka mora da se odnosi na zaštitu životne sredine", poručila je resorna ministarka Zorana Mihajlović.

Cilj je da se sve zemlje regiona što više povezuju i dalekovodima i gasovodima i, što je najvažnije, na putu ka Uniji moraju da naprve mapu puta dekarbonizacije zemlje, odnosno postepeno odricanje od velikih energetskigh zagađivača. Obećavaju da u tom procesu niko neće ostati bez posla.


Mihajlović: Zatvaranje TE Morava je u planu, ali niko neće ostati bez posla

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je, odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka Ministarskog saveta Energetske zajednice u Beogradu, da je prema Strategiji razvoja energetike iz 2014. u planu gašenje TE "Morava", kao i da je to bio predlog EPS-a.

Ona je istakla da je od gašenja termoelektrana važnije graditi nove energetske kapacitete, pošto nijedan nije izgrađen 30 godina.

- Što se tiče TE "Morava", to je ušlo u strategiju iz 2014. na predlog EPS-a. Naš predlog je da to bude inovacioni centar, da pokažemo šta sve možemo da radimo u narednom periodu, mislim i na vodonik, i na gas, i na sve druge obnovljive izvore. Plan jeste da u narednim decenijama zatvaramo termoelektrane, ali je važnije da planiramo izgradnju novih kapaciteta, jer EPS nije izgradio nijedan 30 godina. Nema razloga da iko ostane bez posla, kao što niko nije izgubio posao kada smo podelili delatnosti i dobili pored EPS-a i Elektrodistribuciju Srbije - rekla je ona.
 

Najnovije vesti Srbija :

27 Jun 2022 Sa krovova možemo da dobijemo 6 GW
23 Jun 2022 Uvoz lignita EPS gura u nove kredite
22 Jun 2022 Licenca za rad Elektroseveru, naplata struje u četiri opštine
22 Jun 2022 KAKO DO SUBVENCIJE ZA SOLARNE PANELE
21 Jun 2022 Zagađenje iz termoelektrana na ugalj i dalje ogromno
20 Jun 2022 U Srbiji postoji devet vetroparkova
20 Jun 2022 Potrebno je do šest milijardi evra i oko pet godina vremena za nuklearku

 

Povezane vesti :

23 Jun 2022 Uvoz lignita EPS gura u nove kredite
20 Jun 2022 U Srbiji postoji devet vetroparkova
15 Jun 2022 Dalekovod Kragujevac – Kraljevo
2 Jun 2022 Detaljno uputstvo: Koliko košta ugradnja solarnih panela, kako do subvencija i kako smanjiti račun za struju
30 Maj 2022 Hidroelektrana pod starim gradom stara 122 godine
30 Maj 2022 KOJI SVE PROBLEMI ČEKAJU KUPCE ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA U SRBIJI?
24 Maj 2022 Kod Pirota u planu gradnje solarnih elektrana
17 Maj 2022 Kladovo: Pola veka najveće dunavske elektrane
10 Maj 2022 Energetska tranzicija skup, ali neminovan i isplativ proces
6 Maj 2022 Međunarodna konferencija "Energetika i Balkan" 10. maja u Beogradu
4 Maj 2022 Započela realizacija prvog agrosolarnog projekta u regionu
21 Apr 2022 Neophodne investicije u nove elektroenergetske kapacitete
14 Feb 2022 Megavati sa Đerdapa
17 Jan 2022 Hidrocentrale na Nišavi stare 100 godina
13 Jan 2022 Stopiranje Zakona o OIE znači i stopiranje puta ka Evropi

Web Analytics