ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Međunarodni sajam „Snaga prirode” otvoren u Beogradu   24 Nov 2021 - politika
Na Beogradskom sajmu danas je otvorena međunarodna sajamska manifestacija „Snaga prirode” koja objedinjuje 16. Međunarodni sajam energetike, 17. Međunarodni sajam zaštite životne sredine „EkoFajer” i Međunarodni sajam prevencije u vanrednim situacijama.

Zajedničku manifestaciju otvorile su ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i pomoćnica ministarke zaštite životne sredine Sandra Dokić.

„Ovaj sajam je značajan zato što u doba pandemije nastojimo da učinimo sve što možemo da zaštitimo prirodu, da osiguramo energetsku bezbednost, da povežemo privatni i državni sektor i da tako napravimo veliki korak koji nas čeka učešće Srbije u zelenoj tranziciji kao predvodnika u tom procesu u region”, istakla je ministarka Mihajlović.

Dodala je da su sve kompanije državne i privatne koje su prisutne na sajmu energetike raspoložene da se napravi dogovor o tome kako da naše investicije u energetici počnu što pre, kako bismo u godinama pred nama obezbedili dovoljno energije i energenata ali na održiv, „zeleni” način.

Ministarka Mihajlović je podsetila da je u toku izrada strateških dokumenata o klimi i energetici koji treba da odrede da li ćemo do 2050. godine proizvoditi energiju na održiv način, da li ćemo imati dovoljno gasa i da ima zdraviju životnu sredinu.

Programsku okosnicu sajma čine proizvodnja i eksploatacija, obogaćivanje, distribucija, transport, skladištenje ili neposredno korišćenje i postojećih i potencijalnih prirodnih resursa i izvora energije.

Sajam afirmiše i naučno-istraživački rad, pametne tehnologije, uštedu energije, energetsku efikasnost, obrazovnu podršku kao i sve druge oblasti koje su deo energetskog temelja i pokretač celokupnog privrednog i javnog života Srbije i regiona.

Otvarajući 17. sajam „EkoFajer”, pomoćnik ministarke Sandra Dokić navela je da su za Ministarstvo zaštite životne sredine primarne oblasti smanjenja zagađenja vazduha, izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda kao i kanalizacione mreže i izgradnja savremenih regionalnih reciklažnih centara i rešavanje višedecenijskog problema istorijskog otpada.

„Zeleni projekti koje sprovodimo su u potpunosti u usklađeni sa ciljem kome je Srbija potpuno posvećena, a to je zelena agenda za zapadni Balkan”, rekla je Dokićeva.

Ona je istakla da je u toku izrada plana cirkularne ekonomije kako bi se stvorili uslovi da se što pre pređe na tu vrstu poslovanja koja će omogućiti da se resursi i energija efikasno koriste kako bi se postigao održiv razvoj zemlje.

Ministarka Kisić Tepavčević navela je da živimo u vreme kada je prevencija ključna reč.

„To je reč koja je osnova napretka. Prevencija bolesti, nasilja, kao i preduzimanje svih mera i aktivnosti koje su usmerena na prevenciju povređivanja na radu profesionalnih bolesti”, izjavila je ministarka Kisić Tepavčević.

Navela je da će i novi Zakon o radu staviti akcenat na tu temu, kako bi se dobili najsavremeniji standardi u ovoj oblasti, navodi Tanjug.

Tri sajma pod zajedničkim nazivom „Snaga prirode” biće otvorena u Hali 2 Beogradskog sajma do 25. novembra.
 

Najnovije vesti Srbija :

27 Jun 2022 Sa krovova možemo da dobijemo 6 GW
23 Jun 2022 Uvoz lignita EPS gura u nove kredite
22 Jun 2022 Licenca za rad Elektroseveru, naplata struje u četiri opštine
22 Jun 2022 KAKO DO SUBVENCIJE ZA SOLARNE PANELE
21 Jun 2022 Zagađenje iz termoelektrana na ugalj i dalje ogromno
20 Jun 2022 U Srbiji postoji devet vetroparkova
20 Jun 2022 Potrebno je do šest milijardi evra i oko pet godina vremena za nuklearku

 

Povezane vesti :

24 Nov 2021 Međunarodni sajam „Snaga prirode” otvoren u Beogradu
27 Okt 2021 Dani energetike na Novosadskom sajmu 3. i 4. novembra
13 Sep 2021 Međunarodni dani energetike i investicija krajem septembra u Novom Sadu
19 Sep 2019 Pred nama je era električnih i hibridnih automobil
13 Feb 2019 Dani energetike 27. i 28. februara u Novom Sadu
17 Sep 2018 Sajam energetike od 2. do 5. oktobra u Beogradu
30 Apr 2018 Ove godine na mreži još 250 megavata iz OIE
23 Feb 2018 Dani energetike i investicija 1. i 2. marta u NS
4 Nov 2017 Požarevac će biti u vrhu po pitanju OIE
16 Maj 2017 Počeo sajam tehnike u Beogradu
10 Maj 2017 Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća
22 Apr 2017 RENEXPO® WATER & ENERGY konferencija
3 Mar 2017 Posle 30 god u Srbiji niču elektrane
10 Feb 2017 Međunarodni dani energetike i investicija 2. i 3.
11 Maj 2016 Međunarodni sajam tehnike od 16. do 20. maja

Web Analytics