ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
EPS jača saradnju u regionu   8 Nov 2021 - telegraf
Elektroprivrede Srbije i Republike Srpske uspešno će završiti izgradnju hidroelektrana na gornjem toku Drine i imaju mogućnosti da zajednički rade na novim projektima i investicijama, rekli su Milorad Grčić v. d. direktora "Elektroprivrede Srbije" i Luka Petrović, v. d. generalnog direktora "Elektroprivrede Republike Srpske".

Oni su na sastanku u sedištu EPS-a u Beogradu razgovarali o napretku projekta hidroenergetskog sistema "Gornja Drina", potencijalnim zajedničkim projektima, razmeni električne energije, mogućnostima usklađivanja planova remonta elektrana i jačanju saradnje.

- Jedan od vidova saradnje sa ERS je projekat koji smo zajedno pokrenuli na izgradnji HES "Gornja Drina" sa hidroelektranama "Buk Bijela", "Foča" i "Paunci" vredan 520 miliona evra, koji će proizvoditi oko 700 miliona kilovat-časova godišnje. Koliko je ovakav projekat važan vidi se posebno u vreme evropske i svetske energetske krize. Srbija širi energetske granice i svi lјudi koji žive sa leve strane Drine dobijaju sigurnost – istakao je Grčić.

On očekuje da će gradnja elektrana na Drini naići na razumevanje u Sarajevu i da će se nakon toga ubrzati realizacije projekta. Grčić je podsetio da je početkom nedelјe razgovarao i sa čelnicima "Elektroprivrede Crne Gore" i dodao da je projekat HE "Komarnica" sa EPCG "na korak" od početka realizacije.

- Ova dva projekta za proizvodnju energije iz obnovlјivih izvora su važna i za budućnost EPS-a i pokazuju da se EPS ne ponaša samo kako lider u region kada je proizvodnja električne energije u pitanju već se uklapa u politiku Aleksandra Vučića, predsednika Srbije o "Otvorenom Balkanu" – rekao je Grčić.

V.d. generalnog direktora "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović rekao je da zajedničko preduzeće EPS i ERS već izvodi pripremne radove i priprema gradilište HE "Buk Bijela", prve od tri hidroelektrane u sistemu Gornja Drina i da smetnje koje dolaze od politički ličnosti iz Federacije BiH ne mogu da ometaju ovaj projekat.

- Važan projekat i za EPS i ERS je i hidroenergetski sistem Srednja Drina, u kojem bi se između Višegrada i Bajine Bašte gradile tri hidroelektrane, vredne 870 miliona evra, snage 320 megavata, sa proizvodnjom 1.200 MWh godišnje. Razgovarali samo i sa predstavnicima "Elektroprivrede BiH" i želimo da svi zainteresovani energetski subjekti budu uklјučeni u ovaj projekat - istakao je Petrović.

On je dodao da je i EPS izrazio interes da na neki način učestvuje u projektu HE "Boka" na lokalitetu Sutorina, koju razvijaju ERS i EPCG. HE "Boka" imala bi snagu 250 megavata i godišnju proizvodnju od oko 1.330 MWh.

- ERS i EPS mogu da podignu saradnju na viši nivo i u oblasti investicija, trgovine električnom energijom i razvoje energetske mreže. Možemo da usaglasimo planove rada remonta na elektranama, što se sada pokazalo važnim, a moglo bi da finansijski rastereti obe kompanije. Pokrećemo projekte koji su čekali decenijama i nadam se da će ova generacija otvarati radove i objekte, kao i nove perspektive opstanka našeg naroda na ovim prostorima i naše buduće energetske nezavisnosti, što nam je konačan cilј – zaklјučio je Petrović.
 

Najnovije vesti Srbija :

19 Jan 2022 Srbija mora u energetsku tranziciju
19 Jan 2022 Skuplja struja na KIM za one koji premaše 600 kilovata mesečno
19 Jan 2022 DOMAĆA PAMETNA BROJILA – Sigurnost razvoja srpske energetike
18 Jan 2022 Borba sa vetrenjačama - Retrospektiva 2021
18 Jan 2022 Dodatni uvoz struje, država će obezbediti dovoljno energenata
17 Jan 2022 Hidrocentrale na Nišavi stare 100 godina
17 Jan 2022 Kod Zaječara u planu gradnja solarne elektrane snage 50 MW

 

Povezane vesti :

13 Jan 2022 Stopiranje Zakona o OIE znači i stopiranje puta ka Evropi
12 Jan 2022 Otpor OIE znak nesposobnosti; EMS: Nismo protiv zelenih energija
11 Jan 2022 EPS, EMS i AERS od ministarstva traže promenu statusa za OIE
4 Jan 2022 EPS traži izvođače za gradnju solarne elektrane Petka kod Kostolca
21 Dec 2021 Za državu najisplativiji obnovljivi izvori u njenom vlasništvu
16 Dec 2021 Struja - kajaćeš se ako kupiš jeftino
12 Dec 2021 Sneg izbacio delove TENT-a, širom Srbije bez struje
11 Dec 2021 TE "MORAVA" PRELAZI NA GAS
5 Dec 2021 Struju uvozimo zbog velike potrošnje
29 Nov 2021 Investicije EPS-a u OIE i zaštitu životne sredine
29 Nov 2021 EPS naručio analizu mogućnosti gradnje solarnih elektrana
3 Nov 2021 SRBIJA DOBIJA NUKLEARKU?!
15 Okt 2021 Razumemo privredu ali moramo se ponašati tržišno
6 Okt 2021 EPS obezbedio stabilnu proizvodnju i snabdevanje električnom energijom
6 Okt 2021 Stručnjaci: Cena struje će neminovno rasti u svetu, ali i u Srbiji

Web Analytics