ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Blagoslov i prokletstvo energetike   8 Nov 2021 - rts
Svedoci smo energetskog fijaska koji se dogodio u EU, struka je to predviđala, da kurs tranzicije vodi u probleme, ali niko nije mogao da predvidi razmere i iz toga treba izvući lekciju, izjavio je predsednik Akademskog odbora za energetiku Slobodan Vukosavić. Posebno je naglasio da je energetika blagoslov ali da može da bude i prokletstvo, jer nema energije koja ne prlja životnu sredinu. Zato, kako je rekao, "moramo paziti da iz vatre ne skočimo u tiganj i da od zla ne napravimo gore".

Srpska akdemija nauka i umetnosti je Vladi uputila dokument na 231 strani - "Razvoj elektroenergetike Srbije do 2050" u kome predlaže rešenja.

Slobodan Vukosavić, profesor Elektrotehničkog fakulteta je komentarišući svetsku energetsku krizu za RTS istakao, da je obeshrabrujuće da zemlje EU koje su se oslanjale u energiju vetra danas uvoze ugalj iz Australije i Južne Amerike i grade ponovo termoelektrane.

Razlog tome, kaže treba tražiti u kormilaru te enrgetske tranzicije.

"Nažalost to su političari, to su futuristi, nauka i struka nisu dovoljno uključene i nisu joj date slobodne ruke da da objektivne i kvalifikovane stavove, već je dovedena u situaciju da radi studije po narudžbi i to je razlog problema koje imamo", smatra Vukosavić.
Treba li Srbiji nuklearna elektrana

Naveo je da u EU postoji inicijativa deset zemalja da se nuklearne elektrane ugrade u Zelenu agendu i da se proglase zelenim izvorima energije.

Dodaje da u pogledu nuklearne energije postoje dva pitanja, da li treba proučavati nuklearnu energetiku i rizike koje ona donosi a drugo je - treba li graditi te elektrane u Srbiji.

"Mi trenutno imamo moratorijum na upotrebu i izgradnju nuklernih elektrana i to treba poštovati. Nažalost, ona je sprovedena tako da je dugo bilo zabranjeno razmišljati da li ih treba graditi. Mi smo danas dovedeni u tešku situaciju jer smo okruženi zemljama, skoro sve oko nas imaju nuklearne elektrane i planiraju uvećanje kapaciteta", ukazao je profesor.

Takođe, Rumunija planira izgradnjnju nuklearnih elektrana četvrte generacije, Mađarska izgradnju ruskih elektrana treće generacije, proširenje grupe reaktora.

"Mi smo okruženi tom nuklearnom energetikom, a nemamo struku koja bi evaulirala rizike s kojima moramo da se suočimo. Pre svega, bez bilo kakvog odlaganja treba formirati stručnjake koji bi mogli da rasuđuju o rizicima nuklearne energetike i mogućnosti da se na nju u budućnosti oslonimo", precizirao je Vukosavić.
Šta predlaže SANU

Posebno je naglasio da je energetika blagoslov ali da može da bude i prokletstvo, jer nema energije koja ne prlja životnu sredinu.

Ukazao je da koji god put energetske tranzicije Srbija odredi, jedan deo energije će plaćati novcem a jedan zdravljem. Zato bi građani trebalo da budu svesni toga i to im treba predočiti, jer je to izbor koji mora da se napravi.

Vukosavić kaže da se uglja često navodi kao jedan od glavnih uzroka zagađenja životne sredine u Srbiji.

"Ako budemo žurili u zaustavljanju termoelektrana mi ćemo ih zaustaviti za tri decenije a ako ne budemo žurili zaustavićemo ih za 30 godina. Ugalj se postepeno isrpljuje, njega prosto neće više biti", rekao je Vukasović.

Dodao je i da ne postoje izgledi da u narednih deset do 15 godina povratimo kontrolu na kosmetskim ugljenokopima i da zato ne treba računati na gradnju nekih većih kapaciteta termoelektrana. Zato Srbija, smatra, mora za 30 godina ugalj zameniti nečim drugim.
Obnovljivi izvori - "paziti da od zla ne napravimo gore"

"Treba paziti da ne skočimo iz vatre u tiganj, da od zla ne napravimo gore. Zamenski izvori su skopčani s rizicim", treba paziti da ne biramo one puteve u tranziciji koji još više ugrožavaju zdravlje stanovnika", upozorio je Vukasović.

Dodao je da se pod parolom energetske tranzicije u Srbiji intenziviralo spaljivanje otpada, tako što ga uvozimo iz EU i spaljujemo biomasu u malim ložištima.

Smatra da je važno gledati šta se protežira u EU, ali da je EU i primer grešaka koje ne treba ponavljati.

"Najvažnije je očuvati stanovništvo, nama u Beogradu u toku jedne godine od zagađenja životne sredine umre oko 7.000 ljudi. Hajde da zaštitimo stanovništvo, da učinimo da jedno zlo ne čini veće zlo. Ja vam garantujem da oni ne umiru od ugljendioksida već od nekih drugih materija", poručio je Vukosavić.

Rekao je i da obnovljivi izvore kao što su energija sunca i vetra treba koristiti u onoj meri koja je u interesu potrošača. kao i da su oni izvrsna dopuna za termoelektrane na gas. To znači, kako je kazao, da treba graditi solarne energija skupa sa elektranama na gas.

"Kada se grade solarne energije pored njih morate graditi baterije za skladište. Ako bi značajno uvećali udeo solarnih elektrana energetska tranzicija bi nas koštala tri do četiri puta više nego nuklearnih elektrana. Rizici baterija, kakve su litijumske, su veoma opasni i nadam se da će uskoro biti napuštene. One su sklone samozapaljenju, a kada gore emituju izuzetno toksične materije", objasnio je Vukosavić.

Što se tiče tenzije oko hidroelektrane "Gazivode" i trafo stanice Valač na Kosovu i Metohiji, Vukosavić ocenjuje da se radi o objektima na privremeno okupiranoj teritoriji gde "mi ne možemo da uspostavimo kontrolu".

"Važno je da ne činimo nikakve poteze koji bi nas sprečili da jednog dana tu kontrolu povratimo", zaključio je Slobodan Vukosavić.
 

Najnovije vesti Srbija :

19 Jan 2022 Srbija mora u energetsku tranziciju
19 Jan 2022 Skuplja struja na KIM za one koji premaše 600 kilovata mesečno
19 Jan 2022 DOMAĆA PAMETNA BROJILA – Sigurnost razvoja srpske energetike
18 Jan 2022 Borba sa vetrenjačama - Retrospektiva 2021
18 Jan 2022 Dodatni uvoz struje, država će obezbediti dovoljno energenata
17 Jan 2022 Hidrocentrale na Nišavi stare 100 godina
17 Jan 2022 Kod Zaječara u planu gradnja solarne elektrane snage 50 MW

 

Povezane vesti :

17 Jan 2022 Hidrocentrale na Nišavi stare 100 godina
13 Jan 2022 Stopiranje Zakona o OIE znači i stopiranje puta ka Evropi
1 Dec 2021 U čemu je Srbija napredovala na polju energetike
10 Nov 2021 ENERGETSKA TRANZICIJA – OPASNOST JE U ODLAGANJU!
8 Nov 2021 Blagoslov i prokletstvo energetike
1 Okt 2021 Podržati ubrzano ulaganje u obnovljive izvore energije
17 Sep 2021 OIE Srbija 2021: Pet milijardi evra za obnovljive izvore energije
29 Avg 2021 Detaljno objašnjenje nove uredbe o "prosumeru"
10 Jul 2021 Danas je dan nauke u Srbiji, 165. godišnjica od rođenja Nikole Tesle
8 Jun 2021 Otklonjene sve prepreke za otvaranje Poglavlja 15
29 Maj 2021 Kilovat-sat iz termoelektrane triput je skuplji od kilovata iz solara
27 Maj 2021 Kada i na koji način će Srbija sa proizvodnje energije iz uglja preći na OIE
25 Maj 2021 Srbija obustavlja gradnju termoelektrane Kolubara B? - Rudari protestuju
24 Maj 2021 Energetska tranzicija, a ne gašenje elektrana i radnih mesta
18 Maj 2021 EPS i ERS zajedno do zelene energije

Web Analytics