ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
EPS će proizvoditi struju i iz biomase   17 Sep 2021 - dnevnik
Proizvodnja "zelene" energije i zaštita životne sredine su među prioritetima Elektroprivrede Srbije (EPS), izjavio je generalni direktor kompanije Milorad Grčić prilikom obilaska ekološkog pilot projekta uzgoja brzorastuće biomasa na odlagalištu Polja G površinskog kopa Kolubara.

Revitalizovali smo pet od šest agregata Ðerdapa 1, potpisujemo ugovor za revitalizaciju Đerdapa 2, bavimo se drinskim elektranama, spremamo revitalizaciju Bistrice 1 i razmatramo mogućnost izgradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica 2. Sve je to dobro i važno, ali termosektor moramo očuvati da bismo imali dovoljnu količinu električne energije, rekao je Grčić.

Napomenuo je da termosektor podrazumeva rudnike i da je na jednom od njih započet probni projekat proizvodnje biomase.

Siguran sam da će on uspeti. Za sada imamo samo tri hektara sa nekoliko vrsta vrbe od kojih je jedna iz Srbije, rekao je Grčić.

Predsednica kompanije "E 3 internešenel" koja sprovodi projekat Boni Norman rekla je da u Srbiji postoji 1.6 miliona hektara degradiranog i nesikorišćenog zemljišta kome je potrebna obnova, u šta spadaju rudnici i odlagališta.

Ovaj projekat obezbeđuje rekultivaciju tog zemljišta, ali i otvaranje novih radnih mesta. Mi na ovaj način podržavamo proizvodnju energije iz biomase i štitimo postojeće šume, rekla je Normanova.

Objasnila je da vrba koja je zasađena na probnom polju u roku od 25 godina može da bude 12 puta posečena kako bi se koristila u termoelektranama zajedno s lignitom za proizvodnju struje.

Zajedničkim sagorevanjem, ugalj i biomasa daće čistiji vazduh. Ovo je i isplativa investicija koja će već u roku od pet godina pokazati rezultate, naglasila je Normanova.

Dodala je kako jedva čeka da na jesen počne rekultivacija novih hektara zemljišta oko kolubarskih površinskih kopova.

Profesor šumarskog fakulteta Branko Glavonjić koji je uključen u projekat kompanije E 3 internešenel je ocenio da će proizvodnja biomase narednih godina biti veoma važna u oblasti obnovljivih izvora energije.

Verujem da ćemo se za desetak godina videti ponovo i konstatovati da je Srbija lider u jugoistočnoj Evropi po proizvodnji i potrošnji biomase dobijene sa energetskih plantaža, rekao je Glavonjić.

Dodao je da za to postoje svi preduslovi, a prvi je da u Srbiji postoji 1,6 milona hektara zemljišta lošijeg kvaliteta na kome mogu da se zasnuju energetske plantaže.

Ako bismo iskoristili samo 10 odsto tog potencijala dobijali bismobpreko 10 miliona tona biomase. Srbija trenutno troši oko 1.2 miliona tona biomase, onda je hasno koji je to potencinal za investiranje u razvoj zelene energije, rekao je Glavonjić.

Ditmar Stoian iz nemačke kompanije ICRAF kija je uključena u pilot projekat na odlagalištu Polja G ocenio je da će proizvodnja biomase u kopovima Kolubare biti važan deo Zelene strategije Vlade Srbije.

Ako ostvarimo ambiciozan plan da do 2030. godine imamo 75.000 hektara energetskih plantaža, to će dati jednu trećinu od planiranih 40 procenata proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, rekao je Stoian.

Na površini od 3.17 hektara zasađene su domaća bela vrba i skandinavska inger vrba, čijim sečenjem se dobija 112 tona biomasebpo hektaru.

Vrba se seče na svake tri godine, jer se obnavlja iz istog korena.

Na taj način se osim zelene energije dobija i mogućnost remedijacije zemljišta kopova u kome ima teških metala, jer vrba ima odlične mogućnosti ekstrakcije teških metala iz zemljišta.
 

Najnovije vesti Srbija :

15 Okt 2021 Razumemo privredu ali moramo se ponašati tržišno
15 Okt 2021 Kupuju li građani Srbije električne automobile?
14 Okt 2021 Uskoro odluka o ceni struje za privredu
14 Okt 2021 Nismo hteli da gasimo „Kolubaru” i „Kostolac”
11 Okt 2021 Modernizacija TE čuva energetsku sigurnost
11 Okt 2021 EPS-ova struja za privredu između 80 i 85 evra za megavat-čas
10 Okt 2021 Kako možete da postanete kupac-proizvođač

 

Povezane vesti :

10 Okt 2021 Kako možete da postanete kupac-proizvođač
17 Sep 2021 OIE Srbija 2021: Pet milijardi evra za obnovljive izvore energije
17 Sep 2021 EPS će proizvoditi struju i iz biomase
23 Avg 2021 Green technology first ulaže 12 mil EUR u gradnju 4 biogasne elektrane u Šapcu
19 Jul 2021 Solarni paneli uz subvenciju države isplativi velikim potrošačima
29 Maj 2021 Kilovat-sat iz termoelektrane triput je skuplji od kilovata iz solara
7 Jan 2021 Uskoro poseban zakon o obnovljivim izvorima
18 Nov 2020 ZELENA STRUJA PROTERUJE UGALJ
21 Sep 2020 Biogas i biomasa veliki potencijal za Srbiju
19 Avg 2020 Šta smo naučili o problemima MHE u Srbiji?
25 Nov 2019 U OIE smo apsolutni lideri u regionu
23 Mar 2019 Novih 700 megavata iz obnovljivih izvora
22 Mar 2018 Najveći potencijal Srbije - biomasa
25 Feb 2018 Energetika u 2100. godini
14 Jun 2017 Podrška većem korišćenju biomase u fokusu države

Web Analytics