ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Detaljno objašnjenje nove uredbe o "prosumeru"   29 Avg 2021 - ekapija, rts
Procene su da površina krovova u Srbiji zauzima 600 kvadratnih kilometara i da bismo, ako se iskoristi samo 10%, mogli da imamo oko šest gigavata iz solarnih panela. Javni poziv za subvencionisanje ugradnje solarnih panela trebalo bi da bude raspisan 3. septembra, a Vlada Srbije usvojila je uredbu kojim se propisuju kriterijumi, uslovi i način obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača ("prosumera") i snabdevača.

Kako je u uredbi objašnjeno, kupac-proizvođač je krajnji kupac koji je na unutrašnje instalacije priključio sopstveni objekat za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, pri čemu se proizvedena električna energija koristi za snabdevanje sopstvene potrošnje, a višak proizvedene električne energije isporučuje u sistem.

Status kupca-proizvođača mogu da steknu domaćinstvo, stambena zajednica, odnosno pravno ili fizičko lice ili preduzetnik koji kupuje električnu energiju za svoje potrebe, odnosno za potrebe domaćinstva i to ako: je zaključen ugovor o potpunom snabdevanju sa neto merenjem odnosno neto obračunom; ako instalisana snaga proizvodnog objekta nije veća od odobrene snage priključka objekta krajnjeg kupca; ako proizvodni objekat i merno mesto ispunjavaju sve tehničke i bezbednosne zahteve, i ako priključi na svoju unutrašnju instalaciju proizvodni objekat.

Stambena zajednica dobija status kupca-proizvođača u slučaju da jedan ili više njenih članova zajednički izgrade proizvodni objekat na zajedničkom delu zgrade.

Mali kupci električne energije su krajnji kupci (pravna lica i preduzetnici) koji imaju manje od 50 zaposlenih, ukupan godišnji prihod u iznosu do 10 mil EUR u dinarskoj protivvrednosti, čiji su svi objekti priključeni na distributivni sistem električne energije napona nižeg od 1 kV i čija je potrošnja električne energije u prethodnoj kalendarskoj godini do 30.000 kWh u skladu sa zakonom kojim se uređuje energetika.

Kako da se priključite

Krajnji kupac je dužan da podnese zahtev za zaključenje ugovora o potpunom snabdevanju sa neto merenjem odnosno neto obračunom, kao i da pre podnošenja zahteva izgradi proizvodni objekat i prilagodi merno mesto za sticanje statusa kupca-proizvođača.

Dužan je i da operatoru dostavi original izjave izvođača radova sa potvrdom odgovornog izvođača radova da su uređaji, instalacije i merno mesto ispravni i izvedeni u skladu sa propisima i standardima.

Kupac-proizvođač može da instalira i koristi skladište električne energije za sopstvene potrebe u kombinaciji sa proizvodnim objektom, pri čemu instalacija skladišta mora biti takva da skladište ne može da preuzima energiju iz prenosnog, distributivnog, odnosno zatvorenog distributivnog sistema, već samo iz proizvodnog objekta.

U slučaju da kupac-proizvođač smanji odobrenu snagu objekta na čije je unutrašnje instalacije priključen proizvodni objekat dužan je da istovremeno smanji i instalisanu snagu proizvodnog objekta u skladu sa smanjenjem odobrene snage, a u skladu sa zakonom kojim se uređuje korišćenje obnovljivih izvora energije.

Nakon izgradnje proizvodnog objekta krajnji kupac dostavlja elektronskim ili pisanim putem nadležnom operatoru sistema zahtev za puštanje proizvodnog objekta u probni rad.

Ukoliko se tokom probnog rada ustanovi da je rad proizvodnog objekta usaglašen sa izdatim rešenjem o odobrenju za priključenje, kupac-proizvođač pribavlja upotrebnu dozvolu i dostavlja zahtev za puštanje proizvodnog objekta u trajni rad.

Kupac-proizvođač dužan je da sa tehničkom opremom i uređajima koji mu služe za proizvodnju i isporuku električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije (fotonaponski paneli, kablovi, električna i merna oprema i dr), u slučaju da postanu otpad usled kvara ili kraja životnog ciklusa, postupa u skladu sa zakonom kojim se uređuje upravljanje otpadom.

Troškovi pristupa sistemu se obračunavaju kupcu-proizvođaču na osnovu metodologije za određivanje cene pristupa sistemu.

Višak električne energije se može preneti na naredne obračunske periode u okviru perioda za poravnanje potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača i snabdevača, a ne može uticati na prethodne obračunske periode.

Kako možete da postanete proizvođači struje

Za postavljanje solarnih panela za proizvodnju jeftine struje više nisu potrebne administrativne dozvole. Za instaliranje solarnog sistema dovoljno je da građani zaključe ugovor sa EPS-om, a polovinu troškovi snosi država. Državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković objasnila je proceduru kako možete da postanete kupci-proizvođači električne energije i za koliko će se investicija isplatiti.

Kuće, stanovi i stambene zajednice moći će da povećaju energetsku efikasnost uz pomoć solarnih panela i kolektora za proizvodnju struje. Reč je subvenciji države koja finansira polovina troškovi ugradnje solarnog sistema.

Trećeg septembra, kako je najavljeno, biće upućen javni poziv za subvencije za solarne panele. Da li je procedura pojednostavljena što se tiče administrativnih dozvola?

Državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković kaže da su promenjena četiri propisa i da su stvoreni uslovi za novu zelenu energetsku politiku i da smo ušli u korak sa svim svetskim tokovima, kao i da žele da vide i građane kao deo energetske tranzicije.

"Ako želimo čistiji vazduh, moramo da počnemo da koristimo obnovljive izvore energije i to sada na jednostavan način. Ako želite da postanete kupac-proizvođač, potrebno je veoma malo da uradite što se tiče procedura", naglasila je Atanackovićeva.

Dodala je da će Vlada danas usvojiti uredbu o priključenju kupca-proizvođača i građani će imati samo jedan kontakt sa državom da bi postali kupci-proizvođači. Do sada je bila komplikovana procedura, koja je trajala šest meseci.

"Sada zaboravljamo komplikovanu proceduru i od današnjeg dana sve je drugačije. Odete kupite panele i ugradite ih, nađete elektroinženjera koji će da pogleda da li su instalacije izvedene kako treba i on će dati izjavu, zatim se obratite EPS Snabdevanju i kažete da želite da postanete kupac-proizvođač, on menja ugovor i obaveštava EPS Distribuciju da izađe na teren da proveri i priključi vas i to je sve", objasnila je proceduru državna sekretarka.

Prema njenim rečima, imaćemo dvosmerno brojilo što je veoma važno, koje će meriti sve što potrošite i ono što dajete u mrežu i praviće se razlika na kraju meseca: ako ste više predali u mrežu nego što ste preuzeli, vi tog meseca ništa nećete platiti od računa, imaćete neke fiksne troškove, ali energiju nećete plaćati i imate za tu razliku i energetski kredit koji vam se prenosi za sledeći mesec.

"Svakog meseca se očekuje da imate manje račune ili da ne platite ništa, zato je ovo ekonomski isplativo, a pritom svako će učestvovati u zaštiti životne sredine", istakla je Atanackovićeva.

Objašnjava da je uvedena nova reč prozumer koja podrazumeva da neko i proizvodi i troši energiju, a kod nas je to nazvano kupac-proizvođač.

Napominje da ste ranije mogli da ugradite panele, ali niste mogli višak, ako imate, da predate u mrežu, morali ste da kupujete baterije, koje su veoma skupe da bi sačuvale energiju.

"Danas ova investicija govori da sve što ste proizveli možete da uputite u mrežu, računi će biti ili manji ili nula", rekla je Atanackovićeva.
Koliko je potrebno panela za četvoročlanu porodicu

Prof. dr Željko Đurišić sa ETF-a rekao je za RTS da prosečna četvoročlana porodica troši 5.000 kilovat-sati električne energije godišnje, a da bi se proizvela energija potrebno je postaviti fotonaponske panele na krovu ili nadstrešnici i drugi bitan element je energetski pretvarač koji pomaže da se struja pretvori u dvosmernu kako bi se ona posle sinhronizacije plasirala i u mrežu.

"Otprilike potrebna nam je površina od pet metara kvadratnih da je popločamo solarnim panelima i iz tih panela ćemo dobiti 1.000 kilovat-sati električne energije. Znači potrebno nam je 25 do 30 metara kvadratnih južnoorijentisanih površina na koje će se postaviti paneli", naveo je Đurišić.

Dodao je da će se tokom sunčanih dana leti predavati višak energije, a tokom oblačnih dana može se uzimati iz mreže nedostajaća energija.
Investicija se isplati za sedam godina, a benefiti još 15

Atanackovićeva je rekla da u Srbiji ima 600 kilometra kvadratnih krovnih površina koji mogu da se iskoriste za solarnu energiju, a sada je iskorišćeno svega 10 posto i moglo bi da se instalira šest gigavata solarnih panela, a sada imamo 11 megavata instalirano i to ukazuje koliko nismo iskoristili energiju.

"Sa ugradnjom panela imaćete neku investiciju, koja će se isplatiti za sedam do osam godina, dok je radni vek panela 25 godina, što znači da ćete 15 godina koristiti benefit. Paneli stalno pojeftinjuju i te investicije će biti sve isplativije", navela je državna sekretarka.

Navela je da se ekološki razlog budi u svima nama i da smo svesni klimatskih promena i svi moramo da učinimo nešto, a, kako kaže, u ovom trenutku najisplativije za građane je ugradnja panela.

"U Srbiji imamo 270 dana sunčanih dana, ali Nemačka, koja ima mnogo manje potencijale svetlosne energije, ima 5.000 puta više panela nego mi", rekla je Atanackovićeva i dodala da smo mogli do sada da radimo na tome, ali da nikada nije kasno.

Govoreći o zameni stolarije koja je još jedan od projekata za poboljšanje energetske efikasnosti, državna sekretarka je rekla da proizvodnju jedne hidroelektrane bacimo kroz prozor i da to više ne smemo da dozvolimo i da svi objekti moraju da budu energetski efikasni.

Najavila je da se radi na ideji da se u Srbiji razvije najveći solarni park u Evropi, koji bi imao jedan gigavat.
 

Najnovije vesti Srbija :

27 Jun 2022 Sa krovova možemo da dobijemo 6 GW
23 Jun 2022 Uvoz lignita EPS gura u nove kredite
22 Jun 2022 Licenca za rad Elektroseveru, naplata struje u četiri opštine
22 Jun 2022 KAKO DO SUBVENCIJE ZA SOLARNE PANELE
21 Jun 2022 Zagađenje iz termoelektrana na ugalj i dalje ogromno
20 Jun 2022 U Srbiji postoji devet vetroparkova
20 Jun 2022 Potrebno je do šest milijardi evra i oko pet godina vremena za nuklearku

 

Povezane vesti :

27 Jun 2022 Sa krovova možemo da dobijemo 6 GW
22 Jun 2022 KAKO DO SUBVENCIJE ZA SOLARNE PANELE
20 Jun 2022 U Srbiji postoji devet vetroparkova
3 Jun 2022 LED rasveta na ulicama širom Srbije
2 Jun 2022 Detaljno uputstvo: Koliko košta ugradnja solarnih panela, kako do subvencija i kako smanjiti račun za struju
30 Maj 2022 Sve veće interesovanje za sistem "proizvođač-potrošač"
27 Maj 2022 Virtuelna elektrana bi korisnicima donela uštede
24 Maj 2022 U SRBIJI 21 DOMAĆINSTVO I 2 PRAVNA LICA SU PROZJUMERI
24 Maj 2022 Kod Pirota u planu gradnje solarnih elektrana
16 Maj 2022 Modularni nuklearni reaktori
11 Maj 2022 Počinje izgradnja vetroparka "Kula 2"
10 Maj 2022 Energetska tranzicija skup, ali neminovan i isplativ proces
9 Maj 2022 Kako možete sami proizvoditi, ali i prodavati struju?
6 Maj 2022 NIS-ove benzinske stanice postaju zelene
4 Maj 2022 Započela realizacija prvog agrosolarnog projekta u regionu

Web Analytics