ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Solarni paneli uz subvenciju države isplativi velikim potrošačima   19 Jul 2021 - danas
Javni poziv za subvencionisanje postavljanja solarnih panela, koji je za kraj avgusta ili početak septembra najavila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, biće zanimljiv za građane koji troše puno struje.

U Ministarstvu rudarstva i energetike ističu da je ugradnja solarnih panela prvenstveno usmerena na podsticanje građana da postanu kupci – proizvođači struje. Proizvodnjom struje iz solarnih panela, potrošači bi koristili te zalihe umesto da povlače električnu energiju iz sistema Elektroprivrede Srbije.

– To pravo prvenstveno će ostvarivati građani koji planiraju da postave solarne panele na svoje porodične kuće. Druga kategorija koja će imati pravo na subvencije su porodične kuće – vikendice koje nisu priključene na elektroenergetski sistem. Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbediće po 25 odsto podsticaja za tu investiciju dok će građani u projektu učestvovati sa 50 odsto svojih sredstava – kažu za Danas u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Nadležni u tom ministarstvu ističu da država planira da postavlja solarne panele i na javnim zgradama u njenom vlasništvu kao i da je spremna da razmotri predloge za različite oblike saradnje u vezi sa investiranjem u izgradnju novih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije.

S druge strane, stručna javnost poručuje da će solarni paneli biti isplativi najviše onim građanima koji mnogo troše struju, odnosno često ulaze u takozvanu „crvenu zonu“.

– Oni potrošači koji povlače veće količine struje, što se odražava i na cenu koju plaćaju, naći će rezon da postave solarne panele. S obzirom da ti potrošači Elektroprivredi Srbije plaćaju ne samo cenu struje koju troše već i dažbine koje nameće država njima bi cena struje iz solarnih panela, tojest iz sopstvene proizvodnje svakako bila niža. Ako takvo domaćinstvo može da otplati investiciju za pet do osam godina, a znajući i da država u određenom procentu učestvuje u njenom finansiranju, ona je svakako isplativa, odnosno dovešće do ušteda – Kaže za Danas Velimir Gavrilović, generalni direktor firme „Energia, Gas And Power“.

Domaćinstva koja ne troše puno, ne plaćaju visoke račune za struju i ne spadaju u kategoriju potrošača koji bi ostvarili korist od ugradnje solarnih panela.

– Jednostavno njihova potrošnja je mala tako da im se, s obzirom na visinu investicije u solarne panele, ne isplati da ih ugrađuju. Naime, prosečna investicija u postavljanje solarnih panela košta nešto manje od 10.000 evra, što znači da polovinu sume za radove treba da obezbedi domaćinstvo. Za to je potrebno i zadužiti se kod banke što istovremeno znači i plaćanje učešća u tom aranžmanu – navodi Gavrilović.

Ekspert za energetiku Vojislav Vuletić kaže za Danas da je dobro što država subvencioniše projekte poput postavljanja solarnih panela i zamene stolarije.

– Uvek je dobro kada država građanima pomaže zarad energetske uštede i efikasnosti. Takav je slučaj i sa subvencijama za postavljanje solarnih panela. Na žalost potrošači koji žive u stanovima ne mogu da postavljaju panele zbog velike površine koju oni zauzimaju na krovu. S druge strane, potrošači koji žive na selu ili imaju kuće u gradu mogu da iskoriste tu priliku i uštede na računima – objašnjava Vuletić.

Iz biomase proizvedeno svega 0,56 odsto električne energije

U prošloj godini u Srbiji je proizvedeno 0,56 odsto električne energije
iz biomase, kažu za Danas u Ministarstvu rudarstva i energetike. Dosad je izgrađeno 33,4 megavata kapaciteta na biomasu, od toga 2,38 koristi drvnu biomasu, a ostatak se dobija iz biogasa. Biomasa se u najvećoj meri koristi u domaćinstvima za potrebe kuvanja i grejanja. U Ministarstvu rudarstva i energetike ističu da je u toku istraživanje o potrošnji biomase na osnovu koga će se sagledati koliki je potencijal biomase koja se ne koristi na raspolaganju za korišćenje u energetske svrhe.
 

Najnovije vesti Srbija :

23 Sep 2021 Termalna baterija za čuvanje energije u ugašenim termoelektranama
20 Sep 2021 Pozitivna ocena za "zeleni zaokret" Srbije
20 Sep 2021 Menjaju se oznake na elektronskim uređajima
17 Sep 2021 OIE Srbija 2021: Pet milijardi evra za obnovljive izvore energije
17 Sep 2021 EPS: U prvoj polovini 2021. dobit 97 miliona evra
17 Sep 2021 EPS će proizvoditi struju i iz biomase
17 Sep 2021 EPS - Termoelektrane ostaju oslonac

 

Povezane vesti :

20 Sep 2021 Pozitivna ocena za "zeleni zaokret" Srbije
17 Sep 2021 OIE Srbija 2021: Pet milijardi evra za obnovljive izvore energije
17 Sep 2021 EPS: U prvoj polovini 2021. dobit 97 miliona evra
13 Sep 2021 Solarni paneli - investicija koja se isplati za nekoliko godina
7 Sep 2021 Možete li smanjiti račun za struju ako ugradite solarne panele?
29 Avg 2021 Detaljno objašnjenje nove uredbe o "prosumeru"
26 Avg 2021 Srbija planira dve nove velike hidroelektrane, Đerdap 3 i Bistricu
26 Avg 2021 Za struju na sunce iz kućne radinosti treba oko 2.500 evra
19 Jul 2021 Solarni paneli uz subvenciju države isplativi velikim potrošačima
19 Jul 2021 Šta je paket "ZelEPS" i kakve pogodnosti donosi
10 Jul 2021 Posle stolarije, subvencije i za solarne panele
8 Jul 2021 Solarna energija: Struja na Sunce
21 Jun 2021 Novi investicioni ciklus u energetici i rudarstvu u vrednosti 17 milijardi evra
6 Jun 2021 Na Pešteru najavljena izgradnja solarne elektrane
29 Maj 2021 Kilovat-sat iz termoelektrane triput je skuplji od kilovata iz solara

Web Analytics