ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Danas je dan nauke u Srbiji, 165. godišnjica od rođenja Nikole Tesle   10 Jul 2021 - politika,blic
Srbija rođendan Nikole Tesle, 10. jul, obeležava kao nacionalni dan nauke, a povodom 165. godišnjice Teslinog rođenja otvorena je izložba u Galeriji nauke i tehnike SANU i organizovan je okrugli sto sa temom „Od talentovanog dečaka sa Balkana do genija planetarnih razmera”.Nikola Tesla - biografija


U 18.30 u PTT muzeju u Beogradu biće održana tribina „Kultura putem pošte”, o temi „Nikola Tesla i načelo harmonije u srpskoj kulturi” a govoriće dr Predrag Milosavljević.

Beogradski Muzej Nikole Tesle, po tradiciji na Teslin rođendan, danas će besplatno moći da obiđu zainteresovani posetioci.

Gradska opština Zemun 10. jul obeležava kao „Teslin dan” čime se pridružila svetskim gradovima Filadelfiji, Njujorku, Nijagara Folsu, Čikagu, Pragu, Bratislavi, Braziliji, Pertu, prenosi Beta.

U Kuli na Gardošu, priređena je izložba „Teslina istraživanja u Koloradu Springsu” autora Vladimira Jelenkovića i Zorana Jovanovića Jusa. Dokumenta koja su korišćena za izložbu su deo kolekcije beogradskog Muzeja Nikola Tesla i Biblioteke „Pajks Pink” iz Kolorado Springsa.

Koncert „Zemunu s ljubavlju” održaće u Domu vazduhoplovstva s početkom 18 sati izvorne pevačke grupe iz Krajine i iz Srema, pisci i pesnici.

Uspomenu na velikog srpskog, američkog i svetskog naučnika već godinama čuva i mesto Jabuka kod Pančeva.

Od ove godine i u kanadskoj pokrajini Ontario, zakonskom odlukom, 10. jul se obeležava kao dan Nikole Tesle.NIKOLA TESLA - ENGLESKA VERZIJA


Najzaslužniji za to je član provincijskog Parlamenta Ontarija iz redova Nove demokratske partije Tom Rakočević, na čiju je inicijativu zakon izglasan. Nikola Tesla, pronalazač na polju elektrotehnike i radio-tehnike i naučnik svetskog glasa, rođen je na današnji dan 1856. godine.

Rođen je u selu Smiljanu, kod Gospića, u porodici paroha tadašnje Karlovačke mitropolije (od 1848. Karlovačke patrijaršije) Milutina Tesle i protinice Đuke, rođene Mandić.

Mesto Smiljan, danas u Ličko-senjskoj županiji u Hrvatskoj, u vreme Nikolinog rođenja pripadalo je Vojnoj Krajini, delu Austrougarskog Carstva, koje je nekoliko godina ranije, 1849. godine, proglašeno „posebnom krunskom zemljom Habsburške Monarhije”.

Tesla se školovao u Smiljanu, Gospiću, Rakovcu kod Karlovca, a kasnije u Gracu, u Austriji. Pre odlaska u SAD živeo je i radio i u Mariboru, Budimpešti, Parizu i Pragu.

Od 1884. do smrti 1943. živeo je u SAD. Patentirao je oko 700 pronalazaka od kojih nekoliko desetina ima široku primenu, među kojima je i serija izuma koji čine temelj savremene radio-tehnike.

DAN NAUKE I ROĐENDAN NAJVEĆEG GENIJA Tesla u Beogradu boravio samo 31 sat

Srbija od 2011. godine kao nacionalni Dan nauke obeležava 10. jul, kada se 1856. godine u selu Smiljanu u Lici rodio Nikola Tesla.

– Nikola Tesla je bio istinski velikan i naučnik svetskog glasa. Njegov genijalni um i otkrića prepoznati su u celom svetu. Poslednje u nizu zasluženih počasti Tesli je u junu ukazala kanadska pokrajina Ontario, koja je 10. jul proglasila za zvanični praznik, Dan Nikole Tesle – izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Tesla je autor više od 700 patenata. Polifazni sistem, obrtno magnetno polje i sistem naizmeničnih struja samo su neki od Teslinih pronalazaka koji su uticali na celo čovečanstvo, navodi se u saopštenju Sekretarijata za informisanje.

– Naš veliki naučnik Beograd je posetio samo jednom. Bilo je to u junu 1892. godine. Tesla je u našem gradu boravio svega 31 sat. U zgradi Starog dvora, danas Skupštini grada, proveo je sat vremena u razgovoru s kraljem. Teslina poseta Beogradu je ostala upamćena kao dirljiva i veličanstvena. A naš grad nastavlja da pamti i slavi velikog genija kroz muzej koji nosi njegovo ime. Zato bih sve Beograđane i goste Beograda pozvao da posete Muzej Nikole Tesle i bolje se upoznaju sa životom i radom našeg velikog sunarodnika – zaključio je gradonačelnik, ističe se u saopštenju.
 

Najnovije vesti Srbija :

27 Jun 2022 Sa krovova možemo da dobijemo 6 GW
23 Jun 2022 Uvoz lignita EPS gura u nove kredite
22 Jun 2022 Licenca za rad Elektroseveru, naplata struje u četiri opštine
22 Jun 2022 KAKO DO SUBVENCIJE ZA SOLARNE PANELE
21 Jun 2022 Zagađenje iz termoelektrana na ugalj i dalje ogromno
20 Jun 2022 U Srbiji postoji devet vetroparkova
20 Jun 2022 Potrebno je do šest milijardi evra i oko pet godina vremena za nuklearku

 

Povezane vesti :

23 Jun 2022 Uvoz lignita EPS gura u nove kredite
3 Maj 2022 Šta je "Srpska energetska kriza"?
3 Feb 2022 Iz TENT-a se svakog dana izlije hiljade kubika tople vode
1 Feb 2022 EPS i dalje „spaljuje“ milion evra na svaka četiri dana
19 Jan 2022 Srbija mora u energetsku tranziciju
7 Jan 2022 Na Božić pre 79 godina umro je Nikola Tesla
5 Jan 2022 Ugalj nam "dogoreva"
29 Dec 2021 Uvoz struje košta koliko i izgradnja RHE
29 Dec 2021 Ukupni distributivni gubici EPS-a su među najvećim u Evropi
27 Dec 2021 Kvar i na bloku B2 TENT-a
17 Dec 2021 Elektroenergetski sistem i dalje nije potpuno stabilan
17 Dec 2021 Novac bačen u vetar
14 Dec 2021 Cena EPS-ovog nemara
12 Dec 2021 Apel za racionalno korišćenje struje zbog stabilnosti sistema
12 Dec 2021 Sneg izbacio delove TENT-a, širom Srbije bez struje

Web Analytics