ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Na Pešteru najavljena izgradnja solarne elektrane   6 Jun 2021 - sandzakpres
U Beogradu je u u sedištu kompanije CWP Global održan radni sastanak sa predstavnicima opštine Sjenica povodom dalljih koraka na realizaciji projekta izgradnje solarne elektrane na Pešterskoj visoravni. Regionalna direktorka kompanije CWP Global Maja Turković je rekla da će u ovaj impozantan projekat bili uloženo 40 mil EUR, kao i da će nova solarna elektrana snabdevati više od 20.000 domaćinstava.

Na sastanku je ispred opštine Sjenica prisustvovao predsednik Skupštine opštine prof. dr Rejhan R. Kurotivić, koji je razgovarao sa regionalnim direktorom CWP Global Majom Turković i menadžerom razvoja projekta Acom Sirkovićem, prenosi portal Sandžak press.

Tokom susreta, koji je prema rečima učesnika bio vema produktivan, dogovoreni su naredni koraci u realizaciji čitavog projekta, svoje zadovoljstvo postignutim nije krio Rejhan Kurotović.

– Danas smo imali jedan veoma dobar i konstruktivan sastanak, gde smo dogovorili dalje pravce delovanja na polju razvoja solarne elektrane na teritoriji opštine Sjenica, konkretno na području sela Kamešnica. Zadovoljan sam činjenicom da je tim menadžera CWP Global do sada odradio puno posla na razvoju ovog projekta. Pre svega, oni su kupili zemljište od fizičkih lica, dakle privatno zemljište na teritoriji naše opštine gde će izgraditi solarnu elektranu, zatim su preuzeli konkretne korake kada su u pitanju zakonske procedure koje se odnose na dobijanje dozvola i obezbeđivanje svih potrebnih uslova za rad, što je preduslov za dalji razvoj ovog projekta i saradnju sa našom lokalnom samoupravom – rekao je Kurtović.

On je posebno istakao činjenicu da će se na teritoriji opštine Sjenica graditi najveći solarni park u ovom delu Evrope.

– Raduje me da će na teritoriji opštine Sjenica biti sagradjen najveći solarni park u ovom delu Evrope i da ćemo iskoritisti sunčani potencijal. Naravno, očekujemo konkretnu dobit i za našu opštinu, ali i otvaranje novih radnih mesta. Do sada stvari idu u dobrom smeru u skladu sa zakonskim procedurama i svim standardima koji se zahtevaju projekti ovakve vrste – zaključio je Kurtović.

Maja Turković je rekla da je kompaniji CWP Global velika čast i zadovoljstvo što će baš na teritoriji opštine Sjenica napraviti najveći solarni park u zemlji i regionu”.

– Zahvaljujući veoma produktivnim sastancima koje smo imali u proteklom periodu sa profesorom Kurtovićem i predstavnicima lokalne samouprave, odlučili smo se da ovako veliki i značajan projekat upravo pokrenemo u Sjenici. Projekat firme Kima Solar, snage 50 MW, i investicione vrednosti 40 mil EUR će omogućiti napajanje preko 20.000 domoćinstava zelenom energijom. Projekat Kima Solar nije značajan samo na nivou energetske stabilnosti zemlje i njenih planova da podrži upravo projekte iz OIE , nego ima i ogroman značaj za razvoj lokalne zajednice i celog Pešterskog regiona – rekla je Turković dodavši da se u narednom periodu očekuje izrada neophodne dokumentacije nakon čega bi trebalo da usledi gradnja.

– Očekujemo da ćemo po usvajanju Plana detaljene regulacije u narednim mesecima započeti izgradnju elektrane, i angažovati deo lokanog stanovništva. Elektrana će biti puštena u rad krajem 2024. godine. Uzbuđeni smo što ćemo zajednički pozicionirati Sjenicu i Pešter kao centar čiste energije na energetskoj mapi Evrope – rekla je direktorka CWP Global.
 

Najnovije vesti Srbija :

15 Okt 2021 Razumemo privredu ali moramo se ponašati tržišno
15 Okt 2021 Kupuju li građani Srbije električne automobile?
14 Okt 2021 Uskoro odluka o ceni struje za privredu
14 Okt 2021 Nismo hteli da gasimo „Kolubaru” i „Kostolac”
11 Okt 2021 Modernizacija TE čuva energetsku sigurnost
11 Okt 2021 EPS-ova struja za privredu između 80 i 85 evra za megavat-čas
10 Okt 2021 Kako možete da postanete kupac-proizvođač

 

Povezane vesti :

10 Okt 2021 Kako možete da postanete kupac-proizvođač
4 Okt 2021 Bor dobija prvu solarnu elektranu
8 Jul 2021 Solarna energija: Struja na Sunce
6 Jun 2021 Na Pešteru najavljena izgradnja solarne elektrane
29 Maj 2021 Kilovat-sat iz termoelektrane triput je skuplji od kilovata iz solara
12 Maj 2021 EPS: Planirane još dve solarne elektrane na lokacijama termoelektrana
16 Mar 2021 Država računa na 2.555 gigavatsati elektricne energije iz solarnih panela
8 Mar 2021 Novi zakon o OIE omogućava domaćinstvima da stvaraju energiju
5 Mar 2021 Srbija godišnje uštedi energije za oko 150.000 domaćinstva, ali i dalje ispod evropskog proseka
29 Jan 2021 RETROSPEKTIVA 2020 - KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I ENERGETIKA
7 Jan 2021 Uskoro poseban zakon o obnovljivim izvorima
16 Nov 2020 Srbija, ugalj i životna sredina
19 Avg 2020 Šta smo naučili o problemima MHE u Srbiji?
9 Avg 2020 RHE Bajina Bašta: Za efikasniji radi duži vek trajanja
13 Jun 2020 Dotrajali solarni paneli mogu biti opasan otpad

Web Analytics