ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Srbija obustavlja gradnju termoelektrane Kolubara B? - Rudari protestuju   25 Maj 2021 - ekapija, telegraf
Sindikat Rudarskog basena Kolubara organizovao je zbor radnika na gradilištu ove elektrane pored mesta Kalenić kod Uba, zbog kako navode, pisma koje je Elektroprivredi Srbije (EPS) poslalo Ministarstvo rudarstva i energetike, a u koјеm se traži da obustave sve aktivnosti na gradnji termoelektrane Kolubara B. Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović demantuje da će se gasiti postojeće termoelektrane, ali i ističe da "moramo da razmislimo da li ćemo neke nove kapacitete graditi ili ne".

- Niko ne radi na zatvaranju elektrana, niti će bilo ko ostati bez posla. Isto tako su govorili i kad je rađena podela delatnosti u EPS-u, gde takođe nije niko ostao bez posla. Ali, jednako moramo da razmislimo da li ćemo neke nove kapacitete graditi ili ne. Zelena Srbija ne znači gašenje termoelektrana niti gubitak posla za radnike EPS-a, već znači da zajednički radimo na planu kako ćemo da podignemo kvalitet životne sredine i kako da u globalnom procesu energetske tranzicije osiguramo i da imamo dovoljno energije i da obezbedimo da naše termoelektrane rade uz izgradnju postrojenja za odsumporavanje i sve drugo što je potrebno za zaštitu životne sredine - rekla je Mihajlovićeva, odgovarajući na pitanja novinara u Nišu o današnjem protestu koji je organizovao sindikat Kolubare.EE ZANIMLJIVOSTI - Termoelektrana Kolubara A


Ona je dodala da pozvala predstavnike sindikata na sastanak.


CEKOR i KORS pozdravljaju odluku Ministarstva energetike i rudarstva o prekidu gradnje termocentrale Kolubara B u Kaleniću

Centar za ekologiju i održivi razvoj CEKOR i Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji pozdravljaju odluku Ministarstva energetike i rudarstva o prekidu gradnje termocentrale Kolubara B u Kaleniću, navodi se u zajedničkom saopštenju ove dve organizacije.

- Smatramo da energetska budućnost Srbije ne leži u uglju lošeg kvaliteta koji se spaljuje u termocentralama niti u MHE, već u velikim i reverzibilnim hidrocentralama te iskorišćenju solara, energije vetra, i biomasi. Podržavamo odluku o prekidu gradnje termocentrale u Kaleniću, jer bi ona značila energetsko ropstvo sa strahovitim ekološkim i klimatskim posledicama, zaduživanje i izlaganje visokimtaksama EU na zagađenje i CO2 koje u ovom trenutku iznose 50 EUR po toni CO2. To bi značilo da bi Srbija u ovom trenutku morala da plaća 2 mlrd EUR, te bi se samo zbog CO2 račun za struju morao duplirati, a ukoliko se uzmu u obzir zagađenja vode, zemljišta i vazduha te otvaranje novih kopova koja su u toku, račun za struju svakog građanina mora da poraste za 400% sa trenutnih oko 6 euro centi na 20 do 25 EUR/c - navodi se u saopštenju.

Podsetimo, JP Elektroprivreda Srbije i kineska POWERCHINA potpisale su u martu 2020. godine Preliminarni sporazum o saradnji na završetku izgradnje Termoelektrane Kolubara B u Kaleniću kod Uba, a procenjena vrednost te investicije je oko 385 mil EUR.

Zbor kopača uglja kod “skadra na Bojani”

U Kaleniću, na lokaciji gradilišta termoelektrane Kolubara B, energetskog “skadra na Bojani” Srbije, danas je zakazan zbora rudara Kolubare, Kostolca i zaposlenih u TENT-u.

Zbor upozorenja održava se povodom odluke nadležnog ministarstva o prekidu gradnje i svih aktivnosti Kolubare B u Kaleniću, objašnjavaju iz sindikata Kolubare u pozivu na Zbor.

Nadležno ministarstvo – Ministarstvo rudarstva i energetike juče je poslalo saopštenje u kome se kaže: “Energetska tranzicija ne znači ni naglo zatvaranje termoelektrana ni gubitak radnih mesta, već pre svega donošenje plana do 2050. godine koji će obezbediti da Srbija ima dovoljno energije, a što podrazumeva i investicije u izgradnju novih energetskih kapaciteta i otvaranje novih radnih mesta”.

Gradnja TE Kolubara B aktuelna je već duže od pola veka.

Priča o ovoj elektrani započeta je još u vreme kada EPS kao javno preduzeće nije ni postojao. U međuvremnu, u energetskoj tranziciji Srbije i restrukturiranju srpske privrede formirano je Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije, pa je po nalogu iz EU – preko Energetske zajednice iz njega izdvojena Elektromreža Srbije (EMS), a ovih dana i Elektrodistribucije Srbije.

Doneti su novi energetski zakoni, a priprema se i pisanje energetske strategije koja podrazumeva da se do 2050. godine smanjuje proizvodnja struje iz uglja. I da se ne izgradi TE Kolubara B.

Kako Srbija neće moći, pa i da postavi solarne panele i vetrogeneratore na svim lokacijama gde je to moguće, da po zatvaranju termoelektrana obezbedi domaću proizvodnju električne energije iz domaće proizvodnje vreme je da se sve karte “bace na sto” i daju pravi odgovori na pitanje: Hoćemo li dozvoliti da Srbija po diktatu uvozničkih lobija, koji se kriju iza brige o klimatskim promenama, postane uvoznik struje?

Sam uvoz kao uvoz i nije sporan ako svi imamo iste startne pozicije. Ali, ako se EPS-u, koji sada ubrzano radi na poboljšavanju ekoloških parametara u svojim termoelektrana, svežu ruke i ne dozvoli izgradnja zamenskog kapaciteta za termoelektrane koje se ne mogu modernizovati – kakav je TE Kolubara B – srpsko državno elektroenergetsko preduzeće za proizvodnju električne energije će uskoro pregaziti konkurencija. Konkurencija elektroprivreda i trgovaca strujom iz EU koja diktira pravila. Konkurencija iz jedne Nemačke, na primer, koja je prošle godine otvorila TE Datteln 4, koja će će sagorevati ugalj antracit, koji će uvoziti.

Rudari Kolubare i Kostolca su i početkom ovog veka protestvovali, tražili da se napravi ozbiljna energetska strategija i da se spreči uništavanje EPS-a. Danima su sedeli ispred zgrade ministarstva rudarstva i energetike.

Sada su Zbor zakazali na lokaciji srpskog energetskog “skadra na Bojani”.

Kopači uglja od vlasti traže da dobro osmisle kakva će biti energetska budućnost Srbije.

Neizgrađena TE Kolubara B ima sve šanse da postane tačka preloma – ključni faktor za budućnost srpske elektroenergetike. Oko koje treba da se iskristališe buduća energetska strategija države, da bi Srbija bila energetski nezavisna.
 

Najnovije vesti Srbija :

15 Okt 2021 Razumemo privredu ali moramo se ponašati tržišno
15 Okt 2021 Kupuju li građani Srbije električne automobile?
14 Okt 2021 Uskoro odluka o ceni struje za privredu
14 Okt 2021 Nismo hteli da gasimo „Kolubaru” i „Kostolac”
11 Okt 2021 Modernizacija TE čuva energetsku sigurnost
11 Okt 2021 EPS-ova struja za privredu između 80 i 85 evra za megavat-čas
10 Okt 2021 Kako možete da postanete kupac-proizvođač

 

Povezane vesti :

14 Okt 2021 Uskoro odluka o ceni struje za privredu
14 Okt 2021 Nismo hteli da gasimo „Kolubaru” i „Kostolac”
17 Sep 2021 EPS će proizvoditi struju i iz biomase
29 Maj 2021 Kilovat-sat iz termoelektrane triput je skuplji od kilovata iz solara
27 Maj 2021 Kada i na koji način će Srbija sa proizvodnje energije iz uglja preći na OIE
26 Maj 2021 Srbija između izbacivanja uglja i protesta radnika
25 Maj 2021 Srbija obustavlja gradnju termoelektrane Kolubara B? - Rudari protestuju
12 Maj 2021 EPS: Planirane još dve solarne elektrane na lokacijama termoelektrana
20 Apr 2021 Elektroprivreda Srbije ostvarila je izuzetne rezultate
19 Apr 2021 Planska ulaganja EPS-a – garancija energetske nezavisnosti
23 Mar 2021 Od reforme EPS-a do gubitaša
29 Jan 2021 RETROSPEKTIVA 2020 - KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I ENERGETIKA
22 Okt 2002 Termoelektrana Kostolac A u "penziju" ide tek 2038. godine
22 Jul 2020 U naredne tri godine gasi se deset blokova u balkanskim TE
13 Jul 2020 Srbija osuđena na ugalj bar još 25 godina

Web Analytics