ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Jeftina struja važnija od ekologije?   5 Maj 2021 - danas
Energetska zajednica je naime izradila studiju o uvođenju takse na emisije CO2, u kojoj se ističe da je postepeno uvođenje te dažbine obavezne za sve privredne subjekte koji troše struju dobijenu iz uglja, najisplativija opcija u cilju zaštite zdravlja čoveka i životne sredine.

Shodno tome, Energetska zajednica je zatražila od Srbije kao i zemalja u njenom okruženju da postepeno uvedu takse na ugljenik i dosad se na to odazvala samo Elektroprivreda Crne Gore, koja je prošle godine uredbom pokrenula trgovinu emisijama štetnih gasova, u cilju ograničavanja delatnosti industrijskih i energetskih postrojenja koje doprinose klimatskim promenama a cenu emisija CO2 do kraja godine treba da počnu da obračunavaju Elektrane Severne Makedonije.

Sudeći po saznanjima Danasa, vlast u Srbiji nije rada da sledi taj primer.

– Većinu struje dobijamo iz termoelektrana, pa će Vlada i dalje voditi računa o tome da struju i dalje tretira kao socijalnu kategoriju i teško da će bez nekog čvrstog dogovora sa EU da se odluči na uvođenje taksi za ugljenik jer bi to nametnulo dodatne troškove industriji i povećalo cene struje za potrošače. Od toga dakle nema ništa osim ako se ne postigne dogovor koji bi podrazumevao investicije i povoljne kredite u druge izvore električne energije – navodi naš sagovornik i dodaje da će se cena struje i dalje korigivati kao i dosad minimalno i u godinama kada se ne održavaju izbori.

Dok vlast po podacima do kojih smo došli nema nameru da posluša preporuku Energetske zajednice stručna javnost je podeljena po pitanju da li to što se od nas traži treba i ispuniti.

Ekspert za energetiku Goran Radosavljević kaže za Danas da je uvođenje takse na ugljenik trend u Evropskoj uniji u poslednjih nekoliko godina.

– Njegov cilj je da generalnim oporezivanjem svih onih koji proizvode ili koriste struju iz termoelektrana bude zaštićena životna sredina i zdravlje ljudi. Dakle ono je sveobuhvatno za sve privredne subjekte dok je prethodno to naplaćivanje taksi bilo parcijalno i odnosilo se samo na neke. Nije reč o obaveznom uslovu koji Srbija mora da ispuni kako bi postala član Evropske unije već o preporuci. Bez obzira na tom trebalo bi pristati na inicijativu Energetske zajednice na način kako je to najpovoljnije za građane Srbije. Naime, ono što ne bi bilo dobro je da taksa na ugljenik bude još jedna dodatna dažbina u cilju zaštite životne sredine. Postoji već dosta ekoloških taksi koje se u Srbiji plaćaju. U slučaju da se doda još jedna to bi se svakako odrazilo negativno na cenu struje, odnosno ona bi se definitivno povećala. Da bi se to izbeglo potrrebno je da taksa na ugljenik zameni postojeće ekološke takse, umesto da im bude pridodata. Na taj način ne bi trebalo da dođe do rasta cena i dodatnog troška za potrošače – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, budžet Srbije inkasira značajna sredstva od taksi za zaštitu ekologije, pa je tako samo od Elektroprivrede Srbije u poslednjih desetak godina naplaćeno više stotina miliona evra.

– Problem je što od te sume samo mali deo ide u projekte zaštite životne sredine. Razlog što veći deo sredstava nije iskorišćen je bio i nedostatak konkretnih projekata. Ono što bi trebalo raditi u budućnosti je da se ta sredstva troše sistemski kako ne bi bila neiskorišćena a dosad to nije bio slučaj – kaže Radosavljević.

S druge strane Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, kaže za Danas da ne postoji ni jedan jedini razlog da nadležni u našoj zemlji prihvate inicijativu Energetske zajednice.

– Nemačka kao članica Evropske unije proizvodi struju iz uglja. Isto čini i Poljska. Ako to rade te zemlje, zbog čega se od nas očekuje da i mi ne postupamo na isti način. Srbija dobija najviše struje iz termoelektrana i nema razloga da ne koristi ugalj kao resurs dok god ga ima. Nema potrebe da uvodi taksu na ugljenik kako traži Energetska zajednica jer bi na taj način struja u Srbiji poskupela i potrošači bi plaćali veće račune nego što je to sada slučaj. Dakle, sa proizvodnjom struje iz uglja treba nastaviti i paralelno uvoditi opremu za zaštitu životne sredine. Podsećam da u Termoelektrani „Kostolac“ od oktobra prošle godine veoma efikasno radi i služi svojoj svrsi postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova. Dakle Srbija ulaže u modernu opremu za zaštitu životne sredine u termoelektranama te je stoga potpuno besmisleno tražiti da istovremeno uvodi i taksu na ugljenik, čime bi se cena struje za domaćinstva i privredu povećala – zaključuje naš sagovornik.
 

Najnovije vesti Srbija :

19 Jan 2022 Srbija mora u energetsku tranziciju
19 Jan 2022 Skuplja struja na KIM za one koji premaše 600 kilovata mesečno
19 Jan 2022 DOMAĆA PAMETNA BROJILA – Sigurnost razvoja srpske energetike
18 Jan 2022 Borba sa vetrenjačama - Retrospektiva 2021
18 Jan 2022 Dodatni uvoz struje, država će obezbediti dovoljno energenata
17 Jan 2022 Hidrocentrale na Nišavi stare 100 godina
17 Jan 2022 Kod Zaječara u planu gradnja solarne elektrane snage 50 MW

 

Povezane vesti :

12 Jan 2022 SUBVENCIJE ZA EKOLOŠKA VOZILA
29 Dec 2021 Ukupni distributivni gubici EPS-a su među najvećim u Evropi
14 Dec 2021 Kreće priprema za prvu elektranu između Zaječara i Negotina
10 Dec 2021 Srbija planira gradnju tri vetroparka vredna 3 mlrd EUR
5 Dec 2021 Struju uvozimo zbog velike potrošnje
29 Nov 2021 Završen remont u TENT-u, stabilnost za Srbiju, veća proizvodnja
29 Nov 2021 Investicije EPS-a u OIE i zaštitu životne sredine
10 Nov 2021 ENERGETSKA TRANZICIJA – OPASNOST JE U ODLAGANJU!
6 Okt 2021 Stručnjaci: Cena struje će neminovno rasti u svetu, ali i u Srbiji
20 Sep 2021 Pozitivna ocena za "zeleni zaokret" Srbije
15 Sep 2021 EBRD finansira uvođenje pametnih brojila
8 Sep 2021 Termoelektrane Srbije emitovale više sumpor-dioksida od svih 221 postrojenja EU?
5 Jul 2021 Kupci plaćaju cenu dekarbonizacije iako kod nas još nije započela
1 Jun 2021 Planovi za proizvodnju zelenog vodonika u Prahovu
29 Maj 2021 Srpska elektroenergetika u nametnutoj tranziciji

Web Analytics