ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Vlada Srbije usvojila četiri predloga zakona iz oblasti energetike i rudarstva   30 Mar 2021 - danas
Vlada Srbije usvojila je danas četiri predloga zakona iz oblasti energetike i rudarstva, kao pravni okvir koji će omogućiti nove investicije i usmeravanje Srbije ka zelenoj energetici i zelenoj ekonomiji, saopšteno je danas.

Kako se navodi, Vlada je usvojila je Predlog zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

„Cilj donošenja tog zakona je ostvarivanje ušteda energije, sigurnosti snabdevanja energijom, smanjenje uticaja energetskog sektora na životnu sredinu i klimatske promene i doprinos održivom korišćenju prirodnih i drugih resursa“, kaže se u saopštenju Vlade.

Predlog zakona, između ostalog, predviđa uspostavljanje Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti u okviru Ministarstva rudarstva i energetike umesto dosadašnjeg Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti.

„Uspostavljanje Uprave omogućiće i da se u cilju povećanja energetske efikasnosti privuku i bespovratna sredstva EU, kao i sredstva međunarodnih finansijskih institucija, a posebno je značajno to što će sredstva biti dostupna i građanima“, navodi se.

Na sednici je usvojen i Predlog zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije koji, kako se navodi, treba da omogući nove investicije u OIE i povećanje učešća OIE u ukupnoj proizvodnji energije.

U saopštenju se ističe da će se primenom zakona obezbediti zaštita životne sredine, borba protiv klimatskih promena, smanjenje troškova za građane, energetska tranzicija, kao i pojednostavljenje i ubrzanje procedura.

„Između ostalog, novi zakon uvodi tržišne premije umesto dosadašnjih fid-in tarifa, koje se zadržavaju samo za mala postrojenja i demonstracione projekte, u skladu sa pravilima državne pomoći EU. Novi sistem podsticaja će proizvođače izložiti uticaju tržišta i konkurencije, smanjujući troškove za građane i privredu, uz obezbeđivanje stabilnog i predvidljivog zakonskog okvira za investitore“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se uvodi institut kupca-proizvođača, koji podrazumeva da kupci električne energije, postavljanjem solarnih panela na krovovima objekata, proizvode električnu energiju za svoje potrebe, a da višak električne energije isporuče u mrežu i umanje račun za utrošenu električnu energiju.

Članovi vlade usvojili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici, koji će omogućiti da se ta oblast uskladi sa pravnim tekovinama Evropske unije.

„Izmenama postojećeg zakona obezbediće se sigurnost isporuke i snabdevanje energijom i energentima Srbije, zaštita interesa svih učesnika na tržištu, kao i povećanje konkurencije. Istovremeno, biće stvoreni uslovi za dalji razvoj i funkcionisanje organizovanog tržišta električne energije, za unapređenje transparentnosti i zaštitu konkurencije i nediskriminatornog ponašanja“, navodi se u saopštenju.

Izmenama zakona uvodi se i pojam energetski ugroženog kupca toplotne energije.

Članovi vlade usvojili su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim se stvaraju uslovi za efikasnije upravljanje mineralnim i drugim geološkim resursima Srbije i povećanje investicija u geološka istraživanja i rudarstvo, odnosno povećanje učešća rudarskog sektora u BDP-u.

„Zakon predviđa skraćenje određenih procedura i vremena dobijanja odobrenja za istraživanje i stvara zakonski osnov za uspostavljanje e – rudarstva u skladu sa propisima koji uređuju elektronsko poslovanje“, zaključuje se u saopštenju Vlade.
 

Najnovije vesti Srbija :

23 Sep 2021 Termalna baterija za čuvanje energije u ugašenim termoelektranama
20 Sep 2021 Pozitivna ocena za "zeleni zaokret" Srbije
20 Sep 2021 Menjaju se oznake na elektronskim uređajima
17 Sep 2021 OIE Srbija 2021: Pet milijardi evra za obnovljive izvore energije
17 Sep 2021 EPS: U prvoj polovini 2021. dobit 97 miliona evra
17 Sep 2021 EPS će proizvoditi struju i iz biomase
17 Sep 2021 EPS - Termoelektrane ostaju oslonac

 

Povezane vesti :

17 Sep 2021 OIE Srbija 2021: Pet milijardi evra za obnovljive izvore energije
17 Sep 2021 EPS - Termoelektrane ostaju oslonac
8 Sep 2021 Termoelektrane Srbije emitovale više sumpor-dioksida od svih 221 postrojenja EU?
29 Avg 2021 Detaljno objašnjenje nove uredbe o "prosumeru"
26 Avg 2021 Za struju na sunce iz kućne radinosti treba oko 2.500 evra
19 Jul 2021 Šta je paket "ZelEPS" i kakve pogodnosti donosi
10 Jul 2021 Danas je dan nauke u Srbiji, 165. godišnjica od rođenja Nikole Tesle
10 Jul 2021 Posle stolarije, subvencije i za solarne panele
8 Jul 2021 Srbija dobija Strategiju razvoja energetike do 2050. godine
8 Jul 2021 Solarna energija: Struja na Sunce
5 Jul 2021 Kupci plaćaju cenu dekarbonizacije iako kod nas još nije započela
28 Jun 2021 Smederevo 3 će doprineti energetskoj stabilnosti Srbije
21 Jun 2021 Novi investicioni ciklus u energetici i rudarstvu u vrednosti 17 milijardi evra
21 Jun 2021 EPS distribucija više nije deo sistema EPS
17 Jun 2021 Kreće gradnja novog vetroparka "Pupin" u Kovačici

Web Analytics