ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Izraelci će blizu Idvora izgraditi vetroparak "Pupin"   19 Mar 2021 - rtv
Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, koja je obišla vetropark u Kovačici, kaže da je danas potpisana energetska dozvola za proširenje te vetroelektrane za koju navodi da je simbol zelene energije i klimatski uređenog privrednog razvoja.

Ona je posle obilaska vetorparka u Kovačici novinarima rekla da je taj energetski objekat pušten u rad 2019. godine, a da će izraelski investitor proširiti kapacitete izgradnjom još jednog vetroparka "Pupin", nazvanog po srpskom naučniku Mihajlu Pupinu, rođenom u Idvoru, nedaleko od mesta gde je u planu novi objekat. Vetropark "Pupin" trebalo bi da bude završen do sredine 2023 godine.

Mihajlović je poručila da je 2021. godina velikih promena u energetskom sektoru Srbije i da se ove godine donose odluke kuda u stvari idemo u enregetskoj politici naše zemlje i to ne za godinu, dve ili tri godine, nego odluke o tome gde vidimo Srbiju i našu energetiku za 10, 20 i 30 godina.

Ona je naglasila da je vetropark u Kovačici takođe i simbol novih tehnologija i budućeg napretka i izrazila zadovoljstvo zbog zainteresovanosti izraelskih investitora za projekte u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji.

"Ako se jedan obnovljivi vid energije u poslednjih nekoliko godina posebno razvijao u Srbiji to je bila upravo energija iz vetra kao obnovljivog izvora energije", kaže Mihajlović koja je vetropark posetila sa ambasadorom Izraela u Srbiji Jahenom Vilanom.

Navela je da je od 2014. do danas završeno osam vetroparkova instalisane snage blizu 400 megavata, da su u izgradnji još dva i da veruje da će se dostići 600 megavata instalisane snage.

Naglasila je da je, pored vetroelektrana, važno da imamo i druge obnovljive izvore energije ako hoćemo klimatski neutralan razvoj i da je zato resorno ministarstvo pripremilo nove zakone o energetici i energetskoj efikasnosti, kao i zakon o obnovljivim izvorima energije.

"Hoćemo da razvijamo i solarne elektrane i nadalje vetroelektrane, ali i geotermalnu energiju. Hoćemo da dođemo 2040. do minimum 40 odsto proizvedene električne energije iz obnovljvih izvora energije. To nije sada nikakav san, to je sasvim realno", kaže Mihajlović.

Navela je da je novina vezana za investitore to što su ubrzane sve procedure i što će u narednih godinu dana biti završeno sve što je potrebno da bi investitorima olakšale procedure za ulaganje.

"Imamo elektronske energetske dozvole i sve će biti elektronski, kao što smo to uradili u oblasti građevine", dodala je ministarka.

Za današnju posetu vetorparku Kovačica navodi da je i poziv investitorima da dođu u Srbiju i ulažu u obnovljive izvore energije.

Poručila je da će Srbija imati s jedne strane, obnovljivu i zelenu energiju, a s druge strane građani će živeti u zdravoj životnoj sredini.

Naglasila je da je zdravlje uslov svega i da se nijedna odluka u energetici neće doneti, a da se istovremeno ne vodi računa o zaštiti životne sredine.

Vetroelektrana Kovačica snabdeva oko 68.000 domaćinstava

Direktor vetroelektrane Kovačica, Miloš Colić, rekao je da vetroelektrana Kovačica proizvodi električnu energiju koja snabdeva oko 68.000 domaćinstava, kao i da planiraju proširenje vetroparka kroz novi projekat vetroelektrane Pupin. On je dodao da je nedavno osnovano i udruženje proizvođača energije iz obnovljivih izvora sa ciljem da doprinesu daljem razvoju ove oblasti.

Ambasador Izraela, Jahen Vilan, rekao je Izrael pruža veliku pažnju prijateljskim odnosima sa Srbijom i da se nada da će biti još više projekata izraelskih kompanija u oblasti OIE u Srbiji. "Nadam se da ćemo se za dve godine videti ponovo na otvaranju nove vetroelektrane "Pupin" i da će biti još ovakvih projekata u budućnosti", naveo je Vilan.

Direktorka EMS, Jelena Matejić, rekla je ovaj projekat bio pionirski i za investitora i za EMS i da je pre dve godine ova elektrana uspešno priključena na prenosni sistem. "Ogroman posao je i dalje pred nama jer investitor planira da udvostruči kapacitete vetroparka i u EMS-u će imati partnera i za nastavak ulaganja", rekla je Matejić.

Načelnica Južnobanatskog okruga Marina Toman, rekla je da je ovaj projekat važan ne samo za opštinu Kovačica nego i za ceo Južni Banat, dodatno povećavajući iskorišćenje obnovljivih izvora energije u ovom delu Srbije. Vetroelektrana Kovačica koju je izgradila izraelska kompanija "Enlight renewable energy" je instalisane snage 104,5 megavata, sa ukupno 38 vetrogeneratora, a vrednost investicije iznosila je 189 miliona evra.
 

Najnovije vesti Srbija :

23 Sep 2021 Termalna baterija za čuvanje energije u ugašenim termoelektranama
20 Sep 2021 Pozitivna ocena za "zeleni zaokret" Srbije
20 Sep 2021 Menjaju se oznake na elektronskim uređajima
17 Sep 2021 OIE Srbija 2021: Pet milijardi evra za obnovljive izvore energije
17 Sep 2021 EPS: U prvoj polovini 2021. dobit 97 miliona evra
17 Sep 2021 EPS će proizvoditi struju i iz biomase
17 Sep 2021 EPS - Termoelektrane ostaju oslonac

 

Povezane vesti :

20 Sep 2021 Pozitivna ocena za "zeleni zaokret" Srbije
17 Sep 2021 OIE Srbija 2021: Pet milijardi evra za obnovljive izvore energije
17 Sep 2021 EPS: U prvoj polovini 2021. dobit 97 miliona evra
17 Sep 2021 EPS - Termoelektrane ostaju oslonac
26 Avg 2021 Srbija planira dve nove velike hidroelektrane, Đerdap 3 i Bistricu
19 Jul 2021 Šta je paket "ZelEPS" i kakve pogodnosti donosi
10 Jul 2021 Otvoreno biogasno postrojenje u Vrbasu
17 Jun 2021 Kreće gradnja novog vetroparka "Pupin" u Kovačici
17 Jun 2021 Životna sredina i energija vetra
29 Maj 2021 Srpska elektroenergetika u nametnutoj tranziciji
27 Maj 2021 Kada i na koji način će Srbija sa proizvodnje energije iz uglja preći na OIE
11 Maj 2021 Počela prva faza radova na izgradnji infrastrukture za vetropark Krivača
22 Apr 2021 Veliki potencijal vetrenjača
19 Apr 2021 Planska ulaganja EPS-a – garancija energetske nezavisnosti
8 Apr 2021 Zelena energija EPS-a u korak sa svetom

Web Analytics