ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Novi zakon o OIE omogućava domaćinstvima da stvaraju energiju   8 Mar 2021 - novosti
NOVI Zakon o obnovljivim izvorima energije, koji bi uskoro trebalo da bude usvojen, omogućava građanima da proizvodeći zelene kilovate, iz solarnih panela na svojim kućama i zgradama, ostvare uštede i smanje račune za struju.

Tako je ministarka energetike Zorana Mihajlović nedavno objasnila ovu novinu predviđenu tim aktom. Kako za "Novosti" kažu u nadležnom Ministarstvu, procenjuju se da bi ulaganje građana u proizvodnju solarne energije moglo da se isplati u roku od jedne decenije.

- To znači, ako je životni vek jedne solarne mini-elektrane oko 25 godina, rok otplate investicije će biti oko 10 godina, a narednu deceniju i po donosiće čistu uštedu - ističu u ministarstvu.

Trošak za postavljanje solarnog panela za prosečno domaćinstvo u Srbiji, koje ima mesečnu potrošnju od 400 kilovat-časova, iznosio bi od 4.000 do 5.000 evra. Panel od jednog kilovata u našoj zemlji proizvede godišnje oko 1.200 kilovat-časova struje, i košta oko 1.000 evra. Potrebno je da se postavi solarna elektrana instalisane snage četiri do pet kilovat-časova koja zauzima prostor od 30 kvadratnih metara.

Kako objašnjavaju u ministarstvu, količina energije koju domaćinstvo može da proizvede iz solarnih panela zavisi od lokacije i od snage elektrane, a građani se opredeljuju na osnovu sopstevnih analiza, profila potrošnje struje, finansijskih koristi i mogućnosti. Zakonom je predviđeno da domaćinstva energiju koju proizvedu u svojoj mini-elektrani prvo moraju da iskoriste za sopstvenu potrošnju, a višak mogu da skladište i plasiraju u mrežu. Kada kupac-proizvođač, koji se naziva i prozjumer, nema dovoljno energije iz sopstvenih kapaciteta, dopunjava svoje potrebe iz mreže, a kada proizvodi više nego što troši, onda višak vraća operatoru.

Još se ne zna po kojoj ceni će "EPS snabdevanje" otkupljivati ove viškove struje, da li po istoj po kojoj je sam EPS proizvodi ili po nižoj. A, to je jedna od bitnih stavki koja bi mogla da utiče na odluku potrošača da koriste solarnu energiju. Odnos između domaćinstva i snabdevača električnom energijom definisaće se kroz ugovor o potpunom snabdevanju sa neto merenjem ili neto obračunom. Proizvodnja solarne energije varira tokom godine. Neto merenje omogućava skladištenje energije kada solarni paneli stvaraju više struje nego što je potrebno, da bi kasnije mogla da se koristi.

- Kod neto merenja snabdevač ne otkupljuje direktno energiju, već kupcu-proizvođaču na kraju obračunskog perioda izdaje račun za razliku između preuzete i predate struje - navode u Ministarstvu. - Neto obračun podrazumeva da kada postoji višak isporučene energije u jednom obračunskom periodu, onda se radi finansijsko poravnanje između snabdevača i kupca-proizvođača u skladu sa ugovorom koji su međusobno sklopili.

SATI

ZA proizvodnju solarne energije značajno je da Srbija, na većem delu svoje teritorije, ima znatno veći broj časova sunčevog zračenja u odnosu na mnoge evropske zemlje, između 1.500 i 2.200 časova godišnje.

BEZ POSEBNIH SUBVENCIJA

MNOGE države obezbeđuju subvencije, kao što je kreditiranje za postavljanje solarnih panela, kako bi podstakle potrošače da postanu kupci-proizvođači, koji se nazivaju i prozjumeri. Međutim, takve mere kod nas nisu planirane.

- Uvođenje kategorije kupac-proizvođač predstavlja podsticajnu meru samu po sebi - ističu u ministarstvu. - To pruža mogućnost krajnjim kupcima da smanje svoju potrošnju u toku dana, odnosno u toku više tarife, i tako naprave uštede.
 

Najnovije vesti Srbija :

5 Dec 2021 Šta će biti sa cenom struje za privrednike
5 Dec 2021 Dalja proizvodnja zelene energije u Srbije pod znakom pitanja
5 Dec 2021 U nove HE u Srbiji planirano ulaganje veće od 10 milijardi evra
5 Dec 2021 Struju uvozimo zbog velike potrošnje
1 Dec 2021 U čemu je Srbija napredovala na polju energetike
1 Dec 2021 200.000 novih pametnih brojila građane neće koštati ništa
29 Nov 2021 Završen remont u TENT-u, stabilnost za Srbiju, veća proizvodnja

 

Povezane vesti :

5 Dec 2021 U nove HE u Srbiji planirano ulaganje veće od 10 milijardi evra
1 Dec 2021 U čemu je Srbija napredovala na polju energetike
29 Nov 2021 AERS: Maksimalna otkupna cena za struju iz vetroelektrana
24 Nov 2021 Međunarodni sajam „Snaga prirode” otvoren u Beogradu
12 Nov 2021 Organizovaće se aukcije za tržišne premije
12 Nov 2021 POJEFTINILI SOLARNI PANELI
10 Nov 2021 ENERGETSKA TRANZICIJA – OPASNOST JE U ODLAGANJU!
8 Nov 2021 Ukinuti moratorijum na gradnju nuklearki
4 Nov 2021 Na Novosadskom sajmu otvoreni jubilarni dani energetike i investicija
4 Nov 2021 Obnovljivi izvori energije u Srbiji
3 Nov 2021 SRBIJA DOBIJA NUKLEARKU?!
25 Okt 2021 Zeleno svetlo EU za otvaranje klastera 4 — šta to znači za Srbiju
20 Okt 2021 EPS: Elektrane konzervirati i držati u rezervi
15 Okt 2021 Razumemo privredu ali moramo se ponašati tržišno
10 Okt 2021 Kako možete da postanete kupac-proizvođač

Web Analytics