ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Srbija godišnje uštedi energije za oko 150.000 domaćinstva, ali i dalje ispod evropskog proseka   5 Mar 2021 - ekapija
Srbija na godišnjem nivou uštedi oko 930.000 MWh, što je približno srednjoj godišnjoj potrošnji energije oko 150.000 domaćinstava. Međutim, uprkos ovoj uštedi, Srbija je i dalje ispod evropskog proseka, budući da naši građani troše oko pet puta više energije od proseka Evropske unije.

U cilju veće uštede energije, a povodom Međunarodnog dana energetske efikasnosti koje se obeležava danas širom sveta, iz Ministarstva rudarstva i energetike za naš portal kažu da je u toku priprema i realizacija više projekata koji se odnose na rehabilitaciju toplana i povećanje energetske efikasnosti javnih zgrada u vrednosti od oko 270 mil EUR.

Ti projekti, navode, realizovaće se u saradnji sa međunarodnim partnerima kao što su KfW i Razvojna banka Saveta Evrope CEB.

- Iz zajma KfW sprovodi se peta faza rehabilitacija toplana u Srbiji, vrednosti 32 mil EUR, kao i program izgradnje toplana na biomasu u iznosu od 25 mil EUR, a iz donacije Švajcarske sprovodi se rehabilitacija 18 škola i obdaništa u četiri jedinice lokalne samouprave u vrednosti od 8,9 miliona franaka – navode iz resornog ministartva za eKapiju.

Dodaju i da su potpisani sporazumi sa KfW-om u vrednosti od 55 mil EUR za sprovođenje projekta za rehabilitaciju zgrade bolnice VMA, čija je ukupna procenjena vrednost 200 mil EUR, a koja će se realizovati u tri faze.

U cilju sprovođenja obaveze preuzete u skladu sa Ugovorom o Energetskoj zajednici u pogledu rehabilitacije zgrada centralne vlasti potpisani su i sporazumi za obnovu 28 od ukupno 56 zgrada centralne vlasti sa Razvojnom bankom Saveta Evrope u iznosu od 40,9 mil EUR.

- Realizacijom projekata u javnim zgradama očekuju se uštede energije između 30% i 40% u odnosu na potrošnju energije u tim zgradama pre rehabilitacije – kažu u ministarstvu.


40% finalne energije se potroši u sektoru domaćinstava

Kako navode iz resornog ministarstva, u prethodnom periodu u Srbiji su napravljeni veliki pomaci u pogledu kreiranja i sprovođenja poltitike energetske efikasnosti.

Kroz aktivnosti Budžetskog fonda Minstarstva sprovedeno je sedam javnih poziva za (su)finansiranje projekata unapređenja energetske efikasnosti u jedinicama lokalnih samouprava i sklopljen je 91 ugovor.

Projekti su prvenstveno obuhvatili mere unapređenja energetske efikasnosti na termičkom omotaču zgrade, što uključuje zamenu stolarije i postavljanje termoizolacije, kao i mere unapređenja termotehničkih sistema, tj. ugradnju kotlova na biomasu, termostatskih ventila, elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi i uređaja za merenje predate količine toplote.

- Mere su realizovane na javnim objektima kao što su: predškolske ustanove, domovi zdravlja, osnovne i srednje škole i upravne zgrade u jedinicama lokalne samopuprave. Ukupno je do sada dodeljeno nešto preko 800 miliona dinara. Procenjena ušteda energije iznosi oko 22,54 miliona kWh godišnje, a smanjenje emisije CO2 oko 10.200 t/god.

Dodatno, u skladu sa Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara prikuplja se naknada za energetsku efikasnost koja je obezbedila veća sredstava za finansiranje projekata energetske efikasnosti.

Prema poslednjim procenjenim podacima, naša zemlja na osnovu svih mehanizama i primenjenih mera energetske efikasnosti na godišnjem nivou uštedi oko 930.000 MWh, što je približno srednjoj godišnjoj potrošnji energije oko 150.000 domaćinstava.

Međutim, Srbija i dalje troši oko pet puta više energije po jedinci stvorenog bruto domaćeg proizvoda tako da na vrednost ovog pokazatelja utiče ekonomska aktivnost zemlje i njena potrošnja energije.

Oko 40% finalne energije se potroši u sektoru domaćinstava, a prosečna potrošnja toplotne energije po domaćinstvu u Srbiji procenjuje se na oko 214 KWh/m2 godišnje dok je prosek na nivou EU oko 112 KWh/m2 godišnje, podaci su ministarstva.

- Najveći izazov svakako predstavlja smanjenje potrošnje energije u postojećim stambenim zgradama koje nisu dovoljno energetski efikasne, pa neke troše i duplo više od navedenog proseka. Sprovođenje mera energetske efikasnosti u ovim zgradama se može otplatiti iz ostvarenih ušteda energije ali u rokovima koji, u zavisnosti od obima investicije i mera koje se primenjuju, može biti duže i od 10 godina.

Zbog toga je, kako ističu u ministarstvu, za sprovođenje mera energetske efikasnosti u ovom sektoru neophodno obezbediti značajne subvencije.

- Značajna je i činjenica da se oko 38% od ukupne potrošnje energije u domaćinstvima utroši u obliku električne energije dok je ovaj procenat u EU oko 25%, što ukazuje da se u domaćinstvima i dalje u značajnoj meri koristi električna energija za potrebe grejanja a poslednjih godina i sve intenzivnije za potrebe hlađenja – objašnjavaju u ministarstvu.

Napominju i da bitan faktor kod zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja je i prelazak na naplatu prema potrošnji energije jer primena naplate prema m2 ne omogućava otplatu investicije iz ušteda energije.


Novi Zakon o energetskoj efikasnosti

U ovom momentu se u proceduri usvajanja nalazi novi Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, kažu u ministarstvu za naš portal.

Zakon je, kako pojašnjavaju pripremljen sa ciljem da se unapredi sprovođenje pojedinih odredbi trenutno važećeg zakona ali i sa ciljem da se izvrši usklađivanje sa EU regulativom u ovoj oblasti, a po donošenju zakona biće neophodno da se pripreme i brojni podzakonski akti, navode iz ministarstva.

- Zakon, između ostalog, predviđa osnivanje Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, kao zasebne jedinice u okviru Ministarstva rudarstva i energetike. Uprava će biti u mogućnosti da se obezbedi i podsticaje za građane i druge sektore potrošnje energije – pojašnjavaju iz ministarstva.

Očekuje se da će Uprava biti osnovana sredinom 2021. godine. Neke demonstrativne aktivnosti Uprave ka građanima se mogu očekivati krajem godine a veći obim početkom 2022. godine.

- Fokus Uprave će svakako biti na unapređenju energetske efikasnosti fonda postojećih zgrada ali se mogu očekivati i podsticaji za nabavku energetski efikasnih uređaja – poručuju iz ministarstva.

Mali saveti za uštedu energije kod kuće - 12 predloga kako da smanjite račune

Da li ste se ikada zapitali kako male promene u svakom domu mogu dovesti do velikog uticaja na životnu sredinu? Brojni su saveti o štednji energije kod kuće, počev od malih navika u svakodnevnom životu do velikih investicija koje ne samo da pomažu okolini, već i smanjuju račune za energiju.

Pa, koji su to jednostavni saveti za smanjenje potrošnje energije kod kuće?

Ovaj tekst zasnovan je na mišljenjima 20 "zelenih" entuzijasta koji dele savete i mišljenja o tome kako živeti održivim životom, trošeći manje i prelazeći na obnovljive izvore energije, piše britanski portal Greenmatch.

Od gašenja svetla pri izlasku iz sobe do ulaganja u solarne panele, evo šta imaju da kažu ovi entuzijazisti o kretanju ka energetski efikasnim poboljšanjima kuće i tome kako možemo uštedeti energiju kod kuće?

1. Isključivanje svetla pri izlasku iz sobe

Osnovna navika koju treba razvijati i negovati je osigurati da uvek isključite svetlo kada napuštate sobu. Podsetite se da to činite sve dok vam to ne postane podsvesno. Možete uštedeti dobar deo mesečnih troškova električne energije redovno radeći nešto jednostavno.

2. Koristite LED svetla

Mnogi domovi prelaze na pametna LED svetla, jer ne samo da izgledaju elegantno i pristupačno, već su i mnogo efikasnija od halogenih sijalica.

3. Prelazak na efikasne uređaje

Sušači i frižideri su dva energetski najintenzivnija uređaja u kući i zamena ovih efikasnijim modelima može upola smanjiti potrošnju električne energije, umanjujući tako račune.

Instaliranje toplotnih pumpi je još jedna ideja za smanjenje potrošnje električne energije. Generalno, održavanje i zamena uređaja na svakih nekoliko godina učiniće da imaju manje opterećenja za upotrebu električne energije.

4. Isključite uređaje

Nepotrebno je reći koliko je važno isključiti uređaje kada se ne koriste. Ne ostavljajte uređaje u stanju pripravnosti, već ih isključite i uštedite račun za struju i planetu.

5. Smanjiti upotrebu vode

Neki od jednostavnih rešenja za smanjenje potrošnje vode mogu biti brzo tuširanje, korišćenje samo potrebne količine vode tokom kuvanja i zatvaranje slavina kada se ne koriste.

6. Držite termostat na nižoj temperaturi

Težite da termostat držite na nižoj temperaturi od oko 17 stepeni, ovo može napraviti veliku razliku i uštedeti vaše troškove energije. Korišćenje programabilnog pametnog termostata je još bolje.

7. Koristite pametne automatizovane uređaje

Pametni automatizovani uređaji mogu smanjiti račune za energiju čak i kada to zaboravite. Pametni sistemi za automatizaciju će otkriti kada više ne koristite uređaj i isključiti napajanje.

8. Koristite dvostruko zastakljena vrata

Vrata i prozori sa dvostrukim ostakljenjem savršeno su rešenje za moderan dom jer mogu značajno smanjiti emisiju gasova staklene bašte iz grejanja i hlađenja, smanjujući tako svoj ugljenični otisak ali i smanjujući račune za energiju.

9. Kuvati sa poklopcem

Ovo je izuzetno jednostavno "hakovanje" u svakodnevnom životu radi uštede energije. Kuvanjem s poklopcem vodite računa da značajno smanjite vreme potrebno za pripremu obroka kao i upotrebu vode.

10. Korišćenje pametnog brojila

Pametno brojilo je odličan način da vidite koliko energije trošite, ovo će vam pomoći da pratite svoju potrošnju u realnom vremenu i gde je možete smanjiti.

11. Pranje pri niskoj temperaturi

Perite odeću na hladnijoj temperaturi i sa punim opterećenjem, na taj način uštedećete dosta vode ali i električne energije.

12. Uređaji na solarni pogon i ostali alternativni izvori

Ovih dana možete pronaći verziju skoro svake elektronike koju koristite u svom domu na solarnu energiju. Upotreba elektronike na solarni pogon može mnogo da pomogne, a takođe može smanjiti troškove održavanja i zamene takve elektronike, piše portal Greenmatch.

Naime, solarni paneli su na vrhu liste najpopularnijih alternativnih izvora energije koji se mogu koristiti u kući. S obzirom na to da svoju kuću možete napajati sa nekoliko panela ako želite da poboljšate energetsku efikasnost doma, solarna energija je dobar način da počnete da se pomerate iz mreže i trošite bolji izvor električne energije.

Troškovi ulaganja u solarne panele, prepolovili su se u protekloj deceniji, te mnogi ljudi razmišljaju o tome da se odluče za solarne panele na svom krovu kako bi proizveli vlastitu čistu i obnovljivu električnu energiju.

Turbine

Turbine na vetar za proizvodnju električne energije u velikoj meri će zavisiti od toga gde živite. Instaliranje malih vetroturbina u vašem domu odlična je ekološka opcija za one koji žive u mestima sa dobrom brzinom vetra.

Geotermalna energija

Korišćenje geotermalne energije za grejanje i hlađenje vašeg doma je mnogo efikasniji način ulaganja u energetsku efikasnost.

Toplotne pumpe sa zemaljskim izvorom pružaju dosledno grejanje i hlađenje u celoj kući i trajne su i efikasne, omogućavajući vam da decenijama ubirate njihove prednosti.


Koje su to prednosti energetski efikasne kuće

Život u energetski efikasnim kućama dovodi pojedince u povoljniji položaj, uključujući niže račune za grejanje i električnu energiju, udobnost i sigurnost tokom neočekivanih nestanka struje, a dajući veću vrednosti samoj kući i na kraju donošenjem koristi za zdravlje.

Ne samo da su ove vrste domova korisne za njihove vlasnike već i za životnu sredinu. Sa stanovišta energetskog sistema, energetski efikasne kuće mogu aktivno pomoći elektroenergetskom sistemu tako što će zahtevati manje električne energije iz mreže u vreme njenog nedostatka, kao i isporukom ove vredne robe u sistem i na taj način pomoći će mu kada zatreba.

Stručnjaci savetuju da obavite energetsku procenu kuće kako biste videli područja koja biste mogli smanjiti na potrošnju i povećati energetsku ocenu. Postoje brojni načini za uštedu energije i manje trošenja iz mreže.

Neki od poduhvata za koje ćete morati izdvojiti novac, ali koji će se na duže staze isplatiti su: zamena prozora modernim, efikasnim dvostrukim ostakljenje, izolacija zidova i potkrovlja, nabavka pametnih uređaja koji olakšavaju život i smanjuju emisiju ugljenika.

Pametni uređaji otkrivaju izvore potrošnju energije i isključuju ih kada se ne koriste, što ljudi mogu zaboraviti, ali urađjaji ne.

Uz to, pametna kuća samo će povećati potražnju i dobar način da povećate vrednost nekretnine.
 

Najnovije vesti Srbija :

5 Dec 2021 Šta će biti sa cenom struje za privrednike
5 Dec 2021 Dalja proizvodnja zelene energije u Srbije pod znakom pitanja
5 Dec 2021 U nove HE u Srbiji planirano ulaganje veće od 10 milijardi evra
5 Dec 2021 Struju uvozimo zbog velike potrošnje
1 Dec 2021 U čemu je Srbija napredovala na polju energetike
1 Dec 2021 200.000 novih pametnih brojila građane neće koštati ništa
29 Nov 2021 Završen remont u TENT-u, stabilnost za Srbiju, veća proizvodnja

 

Povezane vesti :

5 Dec 2021 U nove HE u Srbiji planirano ulaganje veće od 10 milijardi evra
5 Dec 2021 Struju uvozimo zbog velike potrošnje
1 Dec 2021 U čemu je Srbija napredovala na polju energetike
29 Nov 2021 Završen remont u TENT-u, stabilnost za Srbiju, veća proizvodnja
29 Nov 2021 EPS naručio analizu mogućnosti gradnje solarnih elektrana
24 Nov 2021 Međunarodni sajam „Snaga prirode” otvoren u Beogradu
22 Nov 2021 Naredne godine 230 miliona evra za energetsku efikasnost
15 Nov 2021 Razvoj električnih baterija
12 Nov 2021 POJEFTINILI SOLARNI PANELI
10 Nov 2021 ENERGETSKA TRANZICIJA – OPASNOST JE U ODLAGANJU!
4 Nov 2021 Na Novosadskom sajmu otvoreni jubilarni dani energetike i investicija
27 Okt 2021 Većina građana Srbije želi da proizvodi struju iz obnovljivih izvora
25 Okt 2021 Zeleno svetlo EU za otvaranje klastera 4 — šta to znači za Srbiju
14 Okt 2021 Nismo hteli da gasimo „Kolubaru” i „Kostolac”
8 Okt 2021 Struja, drva, ugalj ili gas - svako domaćinstvo ima svoju računicu

Web Analytics