ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Gubici električne energije i do 200 miliona evra godišnje   24 Feb 2021 - politika
Vest skupštinskog Odbora za energetiku da su tokom 2019. godine gubici električne energije bili veći do 11 odsto, što znači da termoelektrana „Kostolac”, radi samo za gubitke, kako je izjavio Dejan Popović, predsednik Saveta agencije za energetiku, ponovo je otvorilo pitanje investicija u „Elektroprivredu Srbije”, ali i ko pravi i plaća te gubitke.

– Planiranje smanjenja gubitaka je permanentan cilj distribucije – kazao je Popović i naveo da će se uvođenjem pametnih brojila gubici svesti na najmanju moguću meru.

Mr Željko Marković, bivši direktor u EPS-u, konsultant za energetiku u Diloitu, naveo je da gubici mogu da budu manji ukoliko se prestane ili svede na minimum krađa električne energije, zamene stara brojila novim pametnim i krene s daljinskim očitavanjem potrošnje struje. Potrebna je zamena merne infrastrukture i zamena postojeće, dotrajale mreže i ulaganje u njenu izgradnju i modernizaciju.

– Ukoliko se uzme u obzir trenutna cena električne energije po kojoj se ugovaraju godišnje isporuke od oko 56 evra po megavat-času, ukupna vrednost sadašnjih gubitaka u struji iznosi skoro 200 miliona evra, od čega bi opravdano bilo negde oko 140 miliona evra. Što pokazuje da postoji mogućnost da se uštedi oko 60 miliona evra godišnje – rekao je Marković.

– Uvođenje „pametnih” brojila sa mogućnošću daljinskog očitavanja predstavlja ozbiljan višegodišnji projekat vredan stotine miliona evra, što predstavlja veliku investiciju, pa nije za očekivati da će se to uraditi brzo. Važno je i da se pored ulaganja u mernu infrastrukturu, podjednako investira i u sanaciju i modernizaciju elektrodistributivne mreže, jer će se na taj način osim smanjenja gubitaka umnogome poboljšati i kvalitet isporuke struje i smanjiti broj kvarova, što donosi dobro i operatoru i krajnjem kupcu, kroz smanjenje troškova održavanja – naglasio je naš sagovornik.

Prema njegovim rečima gubici u prenosu i distribuciji električne energije predstavljaju zbir tehničkih i netehničkih gubitaka. Prvi imaju fizičku dimenziju, jer prilikom proticanja struje kroz provodnike, usled njihovog otpora, dolazi do zagrevanja, i određeni deo električne energije koja se prenosi pretvara se u toplotu. Stoga se gubici u prenosu i distribuciji električne energije ne mogu izbeći, odnosno ne postoji prenos i distribucija bez tehničkih gubitaka, ali se pravilnim izborom prenosnog i distributivnog elektroenergetskog sistema oni mogu svesti na razumnu meru.

– Netehničke gubitke je u idealnom slučaju moguće eliminisati, jer oni predstavljaju gubitke energije zbog grešaka u očitavanju brojila, neispravnosti pojedinih mernih uređaja i krađe struje – kazao je Marković.

Operator sistema godinama radi na smanjenju gubitaka.

– Gubici u mreži 2015. bili su na oko 14 procenata, ili u apsolutnom iznosu oko 4.200 gigavat-časova, da bi sada iznosili nešto više od 11 procenata, ili u apsolutnom iznosu negde oko 3.500 gigavat-sati, što je i dalje daleko od neke realne vrednosti– naveo je naš sagovornik.

– Sve ovo veoma mnogo košta, a sa druge strane, sredstva su ograničena – zaključio je Marković.
 

Najnovije vesti Srbija :

5 Dec 2021 Šta će biti sa cenom struje za privrednike
5 Dec 2021 Dalja proizvodnja zelene energije u Srbije pod znakom pitanja
5 Dec 2021 U nove HE u Srbiji planirano ulaganje veće od 10 milijardi evra
5 Dec 2021 Struju uvozimo zbog velike potrošnje
1 Dec 2021 U čemu je Srbija napredovala na polju energetike
1 Dec 2021 200.000 novih pametnih brojila građane neće koštati ništa
29 Nov 2021 Završen remont u TENT-u, stabilnost za Srbiju, veća proizvodnja

 

Povezane vesti :

10 Jul 2021 Posle stolarije, subvencije i za solarne panele
28 Mar 2021 SISTEMA ZA DINAMIČKO RAČUNANJE LIMITA DALEKOVODA U EMS
23 Mar 2021 Od reforme EPS-a do gubitaša
16 Mar 2021 Država računa na 2.555 gigavatsati elektricne energije iz solarnih panela
24 Feb 2021 Gubici električne energije i do 200 miliona evra godišnje
18 Feb 2021 TE Kostolac radi samo da nadoknadi gubitke u mreži
29 Dec 2020 Distributivni deo EPS-a zvanično odvojen od Elektroprivrede Srbije
8 Dec 2020 EPS automatizuje mrežu – popravke će biti lakše, a gubici manji
1 Dec 2020 Počela gradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT B
16 Nov 2020 Srbija, ugalj i životna sredina
21 Okt 2020 MMF: KILOVATI TREBA DA POSKUPE
18 Sep 2020 Poslovanje Elektroprivrede Srbije: Monopol, a pravi gubitke
31 Maj 2020 Prosečna mesečna potrošnja domaćinstava
25 Mar 2020 Potpisan ugovor o izgradnji 400kV dalekovoda
23 Feb 2020 Zelene kilovate plaćaju svi građani

Web Analytics