ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
EPS nastavlja velika ulaganja i u 2021. godini   7 Feb 2021 - novosti
EPIDEMIJA virusa korona nije zaustavila ulaganja u "Elektroprivredi Srbije". Sve je više gradilišta i započetih projekata.

Samo u prošloj godini investicije su dostigle gotovo pola milijarde evra, a u poslednjih pet godina razvojni projekti bili su vredni oko dve milijarde evra.

Mnogi projekti su svojevremeno bili u zastoju ili pred raskidom, ali je uz trud poslovodstva i stručnjaka EPS, 2016. godine pokrenut točak investicija. Tako EPS ispunjava obavezu da sačuva i osavremeni kapacitete koji su izgrađeni, ali i da izgradnjom novih osigura energetsku bezbednost Srbije i poveća učešće obnovljivih izvora u portfoliju najveće energetske kompanije. Cilj je da "Elektroprivreda" unapredi postojeće termoelektrane, hidroelektrane, rudarsku mehanizaciju, otvara savremene kopove i izgradi nove "zelene" elektrane. Najava novih ulaganja u elektroenergetiku daje podstrek da EPS ubrza dosadašnje projekte i uskoro započne što više novih.

MEĐU najznačajnijim projektima je izgradnja novog bloka snage 350 megavata u Kostolcu od 618 miliona dolara. To je prvi veliki kapacitet za proizvodnju električne energije koji EPS gradi posle tri decenije. Srbija će dobiti moderan, efikasan blok koji će ispunjavati sve domaće i evropske ekološke kriterijume i dugoročno će povećati sigurnost srpskog energetskog sistema. Očekivana godišnja proizvodnja je oko 2,2 milijarde kWh.

Početkom decembra prošle godine postavljen je kamen temeljac za postrojenje za odsumporavanje u EPS-ovoj termoelektrani "Nikola Tesla B". To je treće postrojenje kojim će se znatno unaprediti zaštita životne sredine i za oko 20 puta smanjiti emisije sumpor-dioksida. Vrednost izgradnje postrojenja u TENT B je 210 miliona evra, a oko 120 miliona evra biće realizovano kroz rad domaćih firmi.

- Učešće domaćih firmi je veoma važno za rast naše privrede, jer EPS utiče direktno na rast BDP tri odsto na nivou godine i još tri odsto indirektno, kroz građevinu i ostale grane. Ovakvi projekti garantuju budućnost termoelektrana u Srbiji i energetsku stabilnost - rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora "Elektroprivrede Srbije". - Zahvaljujući proizvodnji električne energije iz svih resursa i sprovođenju projekata zaštite životne sredine, EPS pravi održivi balans i omogućava značajnu konkurentnost srpske privrede.

EPS je završio izgradnju takvog postrojenja u TE "Kostolac B" vrednog 96 miliona evra i garancijska merenja su pokazala da su emisije sumpor-dioksida znatno ispod važećeg evropskog standarda od 200 miligrama po kubnom metru. Najveći projekat, čija je realizacija u toku, vredan je 217 miliona evra i obezbediće sistem za odsumporavanje dimnih gasova za četiri bloka TENT A. To je jedna od najvažnijih investicija u regionu zbog visine finansijskih ulaganja i pozitivnih ekoloških efekata. Planirani su i projekti za preostala dva bloka u TENT A, kao i blokove u TENT B, TE "Kostolac A" i novi blok "Kostolac B3".

ZNATAN udeo u investicionom ciklusu imaju projekti za veće korišćenje obnovljivih izvora energije. Najveći novi kapacitet među njima je vetropark snage 66 megavata koji će se graditi u Kostolcu. Vrednost projekta je oko 100 miliona evra i ukupno 20 vetrogeneratora biće podignuto na zatvorenim kopovima i odlagalištima ogranka "TE-KO Kostolac". Očekivana godišnja proizvodnja je oko 150 miliona kilovat-sati što je dovoljno za snabdevanje oko 30.000 domaćinstava.

Najveća hidroelektrana u Srbiji HE "Đerdap 1" povećaće snagu za oko 10 odsto i produžiti radni vek za 40 godina revitalizacijom agregata. Plan je da poslednja, šesta faza, počne u maju. Plan je i da nakon obnove prve đerdapske hidroelektrane počne revitalizacija svih 10 agregata HE "Đerdap 2" i EPS dobije oko 50 novih megavata snage za proizvodnju električne energije na Dunavu.

Uspešno je završena revitalizacija hidroelektrane "Zvornik", a efekti se uveliko vide sa novim dnevnim i mesečnim rekordima. Posle revitalizacije, ukupna instalisana snaga agregata je 125,6 megavata, što je za 30 odsto više. To je kao da je u HE "Zvornik" postavljen još jedan agregat. Revitalizacija doprinosi i manjim troškovima održavanja i produžetku životnog veka ove hidroelektrane za sledećih 40 godina.

NOVE HE NA DRINI

ULAGANjA u nove hidroprojekte u fokusu su razvoja EPS, čime se ispunjavaju obaveze o povećanju učešća obnovljivih izvora energije. Zajednički sa "Elektroprivredom Republike Srpske", posle tri decenije, EPS kao strani investitor učestvuje u projektu gradnje tri nove HE na Drini, snage 180 megavata. Projekat je temeljno pripremljen, uz poštovanje pravne i tehničke procedure uz poštovanje domaćih zakona i međunarodnih standarda.

NASTAVAK "ZELENOG PUTA"

SVAKI investicioni projekat "Elektroprivrede Srbije" obuhvata mere unapređenja zaštite životne sredine kao deo odgovornog i održivog poslovanja. EPS je uložio oko 500 miliona evra u projekte kojima se unapređuju kvalitet vazduha, vode i zemljišta tokom poslednjih 15 godina.

Time je EPS zauzeo lidersku poziciju kao najveći investitor u zaštitu životne sredine u Srbiji. "Zelenim putem" EPS nastavlja i u narednim godinama jer su planirane dodatne ekološke investicije u niz projekata kojima se štite vazduh, voda i zemljište i poboljšava kvalitet životne sredine.
 

Najnovije vesti Srbija :

15 Okt 2021 Razumemo privredu ali moramo se ponašati tržišno
15 Okt 2021 Kupuju li građani Srbije električne automobile?
14 Okt 2021 Uskoro odluka o ceni struje za privredu
14 Okt 2021 Nismo hteli da gasimo „Kolubaru” i „Kostolac”
11 Okt 2021 Modernizacija TE čuva energetsku sigurnost
11 Okt 2021 EPS-ova struja za privredu između 80 i 85 evra za megavat-čas
10 Okt 2021 Kako možete da postanete kupac-proizvođač

 

Povezane vesti :

15 Okt 2021 Razumemo privredu ali moramo se ponašati tržišno
14 Okt 2021 Nismo hteli da gasimo „Kolubaru” i „Kostolac”
11 Okt 2021 Modernizacija TE čuva energetsku sigurnost
11 Okt 2021 EPS-ova struja za privredu između 80 i 85 evra za megavat-čas
10 Okt 2021 Kako možete da postanete kupac-proizvođač
6 Okt 2021 EPS obezbedio stabilnu proizvodnju i snabdevanje električnom energijom
6 Okt 2021 Stručnjaci: Cena struje će neminovno rasti u svetu, ali i u Srbiji
1 Okt 2021 Energetska tranzicija na Zapadnom Balkanu
23 Sep 2021 Termalna baterija za čuvanje energije u ugašenim termoelektranama
17 Sep 2021 OIE Srbija 2021: Pet milijardi evra za obnovljive izvore energije
17 Sep 2021 EPS: U prvoj polovini 2021. dobit 97 miliona evra
17 Sep 2021 EPS će proizvoditi struju i iz biomase
17 Sep 2021 EPS - Termoelektrane ostaju oslonac
26 Avg 2021 Srbija planira dve nove velike hidroelektrane, Đerdap 3 i Bistricu
24 Avg 2021 EPS ispituje javno mnjenje o zelenoj energiji

Web Analytics