ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
SRBIJA SE OKREĆE "ZELENOJ" ENERGIJI   4 Feb 2021 - srbijadanas, rtv
Ministarka rudarstva i energetike saopštila je danas na predstavljanju Nacrta zakona o obnovljivim izvorima energije da je jedna od najvažnijih novina u ovom zakonu da omogući i privredi i građanima da postavljaju solarne panele i da i sami budu ne samo kupci, nego i proizvođači električne energije.

- Danas je cena tih tehnologija mnogo niža nego ranije, i želimo da omogućimo da na krovu svake kuće, stambene zgrade, proizvodne hale, sportskog centra, od istoka do zapada i od severa do juga Srbije, imamo solarne panele. To će značiti da, s jedne strane, građani smanje svoje troškove, da višak energije plasiraju u mrežu, a da ćemo kao zemlja koristiti više energije iz obnovljivih izvora i biti bliži našem cilju, a to je zelena Srbija i da se najmanje 50 odsto energije do 2050. godine dobija iz obnovljivih izvora - rekla je ministarka u Privrednoj komori Srbije (PKS), gde je održana javna rasprava o Nacrtu zakona o obnovljivim izvorima energije i Nacrtu zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

- Prvi zakon u Srbiji o obnovljivim izvorima energije i unapređena zakonska rešenja u oblasti energetske efikasnosti podstaći će investicije i omogućiti da privreda i građani više koriste, proizvode, ali i prodaju energiju iz obnovljivih izvora, kao i da racionalnije trošimo toplotnu i električnu energiju, istaknuto je danas u PKS na prezentaciji i javnoj raspravi - navodi se u saopštenju PKS.

Očekuje se da poseban zakon o obnovljivim izvorima energije pozitivno utiče na rast mikroproizvodnje, da obezbedi dugoročnu isplativost ulaganja, a očekuje se i pravi bum u primeni foto naponskih solarnih panela, naveo je Miroslav Lutovac, savetnik za energetiku predsednika Privredne komore Srbije. Pored privrede i građani će pronaći interes u korišćenju obnovljivih izvora energije, jer će kao kupci-proizvođači, moći da se priključe na energetsku mrežu i prodaju viškove proizvedene energije.

Ova dva zakona stvaraju uslove da i domaćinstva i privreda mogu da koriste i proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora, da mogu da je plasiraju u mrežu i omogućavaju nam da smanjimo potrošnju energije po jedinici proizvoda, istakla je ministarka rudarstva i energetike i podsetila da četiri puta više trošimo energije od proseka EU.

Trenutno učešće obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji električne energije je oko 24 odsto, pri čemu najveći deo čine velike hidroelektrane, dok elektrane koje koriste energiju vetra, sunca i biomase učestvuju sa oko četiri odsto i cilj je da do 2050. godine najmanje 50 odsto energije dolazi iz obnovljivih izvora energije, rekla je ministarka.

- Zajedno sa PKS radimo dugi niz godina i donosimo dobre, moderne i kvalitetne zakone - naglasila je ministarka rudarstva i energetike.

Kako je istaknuto tokom diskusije u PKS prvi put se zakonom o obnovljivim izvorima garantuje sigurnost i predvidljivost podsticajnih mera za investitore i građane. Podsticaji su predviđeni za elektranu koja koristi obnovljive izvore energije vetar, sunce, hidro, biomasu, biogas, geotermalnu, biorazgradivi otpad, a primenjuju se kroz dva sistema: sistem tržišnih premija i sistem fid-in tarifa.

Izmene zakona o energetskoj efikasnosti treba da doprinesu povećanju konkurentnosti privrede i investicija, smanjenju uvozne zavisnosti i manjoj upotrebi fosilnih goriva i uticaju na životnu sredinu. Propis predviđa osnivanje uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, veći nivo digitalizacije i efikasne sisteme energetskog menadžmenta. Ministarstvo je otvoreno za sve komentare i predloge građana, domaćinstava, kompanija sa ciljem da se dođe do kvalitetnog predloga zakona koji će biti usvojen u narednih nekoliko meseci i početi odmah nakon usvajanja da se primenjuje, rečeno je u PKS.

Ilić: Planira se ulaganje 10 milijardi evra u energetiku

Izmene i dopune Zakona o energetici omogućiće da Srbija ima dovoljne količine energije i kvalitetne energente, kao i otvaranje energetskog sektora za nove investicije, izjavio je pomoćnik ministra u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Ilić.

"Ministarstvo rudarstva i energetike pripremilo je četiri zakonska predloga za tri meseca od kad je formirano. Te izmene predstavljaju veliki iskorak u odnosu na sve što je do sada rađeno i omogućiće ne samo bolje funkcionisanje energetskog sektora, već i praćenje novih tehnologija i krupnih promena koje ovaj sektor očekuje u narednim godinama", rekao je Ilić na javnoj raspravi o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o energetici, koja je danas održana u Inženjerskoj komori Srbije.

Precizirao je da će zakonske izmene omogućiti da se prati tehnički i tehnološki napredak koji je ostvaren za sedam godina od donošenja prethodnog zakona, ali i harmonizaciju domaćih propisa sa regulativom EU.

Dodao je da kao krovni zakon u ovoj oblasti izmenjeni Zakon o energetici biti usklađen sa predloženim zakonima koji uređuju oblast obnovljivih izvora energije i energetsku efikasnost.

"Nove investicije u energetiku, imajući u vidu Zelenu agendu i proces dekarbonizacije, neophodne su u velikim iznosima i u oblasti elektroenergetike i u obnovljive izvore energije i u snabdevanje drugim energentima. Prema aktuelnim planovima, investicije koje su planirane u oblasti energetike iznose više od 10 milijardi evra", rekao je Ilić.

On je dodao da je jedna od važnih novina u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici to da će institut energetski ugroženog kupca biti proširen i na potrošače toplotne energije.
 

Najnovije vesti Srbija :

5 Dec 2021 Šta će biti sa cenom struje za privrednike
5 Dec 2021 Dalja proizvodnja zelene energije u Srbije pod znakom pitanja
5 Dec 2021 U nove HE u Srbiji planirano ulaganje veće od 10 milijardi evra
5 Dec 2021 Struju uvozimo zbog velike potrošnje
1 Dec 2021 U čemu je Srbija napredovala na polju energetike
1 Dec 2021 200.000 novih pametnih brojila građane neće koštati ništa
29 Nov 2021 Završen remont u TENT-u, stabilnost za Srbiju, veća proizvodnja

 

Povezane vesti :

5 Dec 2021 U nove HE u Srbiji planirano ulaganje veće od 10 milijardi evra
1 Dec 2021 U čemu je Srbija napredovala na polju energetike
29 Nov 2021 AERS: Maksimalna otkupna cena za struju iz vetroelektrana
24 Nov 2021 Međunarodni sajam „Snaga prirode” otvoren u Beogradu
12 Nov 2021 Organizovaće se aukcije za tržišne premije
12 Nov 2021 POJEFTINILI SOLARNI PANELI
10 Nov 2021 ENERGETSKA TRANZICIJA – OPASNOST JE U ODLAGANJU!
8 Nov 2021 Ukinuti moratorijum na gradnju nuklearki
4 Nov 2021 Na Novosadskom sajmu otvoreni jubilarni dani energetike i investicija
4 Nov 2021 Obnovljivi izvori energije u Srbiji
3 Nov 2021 SRBIJA DOBIJA NUKLEARKU?!
25 Okt 2021 Zeleno svetlo EU za otvaranje klastera 4 — šta to znači za Srbiju
20 Okt 2021 EPS: Elektrane konzervirati i držati u rezervi
15 Okt 2021 Razumemo privredu ali moramo se ponašati tržišno
10 Okt 2021 Kako možete da postanete kupac-proizvođač

Web Analytics