ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
SRBIJA SE OKREĆE "ZELENOJ" ENERGIJI   4 Feb 2021 - srbijadanas, rtv
Ministarka rudarstva i energetike saopštila je danas na predstavljanju Nacrta zakona o obnovljivim izvorima energije da je jedna od najvažnijih novina u ovom zakonu da omogući i privredi i građanima da postavljaju solarne panele i da i sami budu ne samo kupci, nego i proizvođači električne energije.

- Danas je cena tih tehnologija mnogo niža nego ranije, i želimo da omogućimo da na krovu svake kuće, stambene zgrade, proizvodne hale, sportskog centra, od istoka do zapada i od severa do juga Srbije, imamo solarne panele. To će značiti da, s jedne strane, građani smanje svoje troškove, da višak energije plasiraju u mrežu, a da ćemo kao zemlja koristiti više energije iz obnovljivih izvora i biti bliži našem cilju, a to je zelena Srbija i da se najmanje 50 odsto energije do 2050. godine dobija iz obnovljivih izvora - rekla je ministarka u Privrednoj komori Srbije (PKS), gde je održana javna rasprava o Nacrtu zakona o obnovljivim izvorima energije i Nacrtu zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

- Prvi zakon u Srbiji o obnovljivim izvorima energije i unapređena zakonska rešenja u oblasti energetske efikasnosti podstaći će investicije i omogućiti da privreda i građani više koriste, proizvode, ali i prodaju energiju iz obnovljivih izvora, kao i da racionalnije trošimo toplotnu i električnu energiju, istaknuto je danas u PKS na prezentaciji i javnoj raspravi - navodi se u saopštenju PKS.

Očekuje se da poseban zakon o obnovljivim izvorima energije pozitivno utiče na rast mikroproizvodnje, da obezbedi dugoročnu isplativost ulaganja, a očekuje se i pravi bum u primeni foto naponskih solarnih panela, naveo je Miroslav Lutovac, savetnik za energetiku predsednika Privredne komore Srbije. Pored privrede i građani će pronaći interes u korišćenju obnovljivih izvora energije, jer će kao kupci-proizvođači, moći da se priključe na energetsku mrežu i prodaju viškove proizvedene energije.

Ova dva zakona stvaraju uslove da i domaćinstva i privreda mogu da koriste i proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora, da mogu da je plasiraju u mrežu i omogućavaju nam da smanjimo potrošnju energije po jedinici proizvoda, istakla je ministarka rudarstva i energetike i podsetila da četiri puta više trošimo energije od proseka EU.

Trenutno učešće obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji električne energije je oko 24 odsto, pri čemu najveći deo čine velike hidroelektrane, dok elektrane koje koriste energiju vetra, sunca i biomase učestvuju sa oko četiri odsto i cilj je da do 2050. godine najmanje 50 odsto energije dolazi iz obnovljivih izvora energije, rekla je ministarka.

- Zajedno sa PKS radimo dugi niz godina i donosimo dobre, moderne i kvalitetne zakone - naglasila je ministarka rudarstva i energetike.

Kako je istaknuto tokom diskusije u PKS prvi put se zakonom o obnovljivim izvorima garantuje sigurnost i predvidljivost podsticajnih mera za investitore i građane. Podsticaji su predviđeni za elektranu koja koristi obnovljive izvore energije vetar, sunce, hidro, biomasu, biogas, geotermalnu, biorazgradivi otpad, a primenjuju se kroz dva sistema: sistem tržišnih premija i sistem fid-in tarifa.

Izmene zakona o energetskoj efikasnosti treba da doprinesu povećanju konkurentnosti privrede i investicija, smanjenju uvozne zavisnosti i manjoj upotrebi fosilnih goriva i uticaju na životnu sredinu. Propis predviđa osnivanje uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, veći nivo digitalizacije i efikasne sisteme energetskog menadžmenta. Ministarstvo je otvoreno za sve komentare i predloge građana, domaćinstava, kompanija sa ciljem da se dođe do kvalitetnog predloga zakona koji će biti usvojen u narednih nekoliko meseci i početi odmah nakon usvajanja da se primenjuje, rečeno je u PKS.

Ilić: Planira se ulaganje 10 milijardi evra u energetiku

Izmene i dopune Zakona o energetici omogućiće da Srbija ima dovoljne količine energije i kvalitetne energente, kao i otvaranje energetskog sektora za nove investicije, izjavio je pomoćnik ministra u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Ilić.

"Ministarstvo rudarstva i energetike pripremilo je četiri zakonska predloga za tri meseca od kad je formirano. Te izmene predstavljaju veliki iskorak u odnosu na sve što je do sada rađeno i omogućiće ne samo bolje funkcionisanje energetskog sektora, već i praćenje novih tehnologija i krupnih promena koje ovaj sektor očekuje u narednim godinama", rekao je Ilić na javnoj raspravi o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o energetici, koja je danas održana u Inženjerskoj komori Srbije.

Precizirao je da će zakonske izmene omogućiti da se prati tehnički i tehnološki napredak koji je ostvaren za sedam godina od donošenja prethodnog zakona, ali i harmonizaciju domaćih propisa sa regulativom EU.

Dodao je da kao krovni zakon u ovoj oblasti izmenjeni Zakon o energetici biti usklađen sa predloženim zakonima koji uređuju oblast obnovljivih izvora energije i energetsku efikasnost.

"Nove investicije u energetiku, imajući u vidu Zelenu agendu i proces dekarbonizacije, neophodne su u velikim iznosima i u oblasti elektroenergetike i u obnovljive izvore energije i u snabdevanje drugim energentima. Prema aktuelnim planovima, investicije koje su planirane u oblasti energetike iznose više od 10 milijardi evra", rekao je Ilić.

On je dodao da je jedna od važnih novina u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici to da će institut energetski ugroženog kupca biti proširen i na potrošače toplotne energije.
 

Najnovije vesti Srbija :

20 Apr 2021 Elektroprivreda Srbije ostvarila je izuzetne rezultate
19 Apr 2021 Planska ulaganja EPS-a – garancija energetske nezavisnosti
19 Apr 2021 Do sunčeve energije uz mnogo papirologije
19 Apr 2021 Derivacione mHE velika pretnja za životnu sredinu
15 Apr 2021 Kako do sopstvene elektrane?
14 Apr 2021 Sporazum za Transbalkanski koridor od Obrenovca do Bajine Bašte
13 Apr 2021 Izgradnja Transbalkanskog koridora značajna za energetsku stabilnost Srbije i Crne Gore

 

Povezane vesti :

19 Apr 2021 Planska ulaganja EPS-a – garancija energetske nezavisnosti
19 Apr 2021 Do sunčeve energije uz mnogo papirologije
19 Apr 2021 Derivacione mHE velika pretnja za životnu sredinu
15 Apr 2021 Kako do sopstvene elektrane?
13 Apr 2021 Zabranjujemo gradnju MHE u zaštićenim područjima
4 Apr 2021 Otkup struje iz obnovljivih izvora uskoro zakonska obaveza
30 Mar 2021 Vlada Srbije usvojila četiri predloga zakona iz oblasti energetike i rudarstva
29 Mar 2021 NOVI SEEPEX REKORDI
19 Mar 2021 Izraelci će blizu Idvora izgraditi vetroparak "Pupin"
16 Mar 2021 Država računa na 2.555 gigavatsati elektricne energije iz solarnih panela
14 Mar 2021 Šta je potrebno da biste postavili solarne panele na zgradu?
11 Mar 2021 EPS investira u zaštitu životne sredine
11 Mar 2021 Tri zamerke Srbiji iz EU u vezi energetike
8 Mar 2021 Novi zakon o OIE omogućava domaćinstvima da stvaraju energiju
5 Mar 2021 Srbija godišnje uštedi energije za oko 150.000 domaćinstva, ali i dalje ispod evropskog proseka

Web Analytics