ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Čija su brojila: Udruženja potrošača protiv EPS Distribucije   17 Jan 2021 - novaekonomija
EPS Distribucija je prošle nedelje najavila da će svojim potrošačima, u skladu sa Zakonom o energetici početi da šalje ugovore o preuzimanje električnih brojila i ostale priključne opreme, jer ona spadaju u deo distribitivnog sistema, navode u tom preduzeću za Novu ekonomiju. Iz organizacija za zaštitu potrošača apeluju na građane da ne pristanu na to i da se ne odriču priključne opreme koju su sami platili.

"Ja smatram da je to štetan i jednostran ugovor i da je to nepoštena poslovna praksa jer u ugovoru (koji se nudi korisnicima) nedostaje pravična nadoknada za ustupanje privatnog vlasništva", kaže za Novu ekonomiju predsednik i osnivač novosadskog Udruženja za zaštitu prava potrošača Prosperitet, inženjer Radomir Ćirilović.

On navodi da je svojevremeno za uvođenje struje u kuću moralo da se plati 1.500 nemačkih maraka za takozvanu "energetsku saglasnost", koja je uključivala tehničku dokumentaciju, razvodni orman, određeni presek kabla, određenu amperažu osigurača i strujno brojilo.

"(Preuzimanjem brojila) oni će zapravo preuzeti moje vlasništvo, vaše vlasništvo", smatra Ćirilović, i ocenjuje da su" svi problemi lako oborivi na sudu, a u korist potrošača".

Ćirilović smatra i da EPS ne može da preuzima brojila i opremu od korisnika pod pretnjom da će potrošači biti "odgovorni za njihovo održavanje", jer na taj način EPS "zanemaruje Zakon o metrologiji", koji ga kao energetski subjekat "obavezuje da se stara o svim brojilima".

"Zakon o metrologiji kaže da o svim mernim uređajima, počev od pijačne vage do elektrtičnog brojila, gasomera, mora da se stara imaoc, vlasnik ili korisnik mernog uređaja", podseća Ćirilović.

To prema njegovim rečima znači i da EPS ne mora da bude vlasnik brojila da bi se starao o njemu, jer je prema zakonu takođe dužan da vrši njihovo baždarenje.

Važeći pravilnik propisuje da električno brojilo mora da se baždari svakih 12 godina, a evidenciju o baždarenju, po istom zakonu, mora da vodi energetski subjekat.

Dodao je i da da se na brojilima nalaze tri državne plombe koje korisnik ne sme da dira i da "milioni brojila u Srbiji nisu baždareni jer to zahteva dosta novca".

"U Srbiji elektrodistribucija protivzakonito vrši svoju delatnost zato što meri i obračunava utošak eletrične energije na neispravnim brojilima", napominje Ćirilović.

Sa idejom o preuzimanju brojila i ostale opreme od strane EPS Distribucije ne slažu se ni u Organizaciji portošača Efektiva.

"Oni bi to da uzmu besplatno, hajde da vidimo zašto, zbog čega se to preuzima, šta je korist za potrošače i šta je eventualno šteta (za EPS Distribuciju)", kaže za Novu ekonomiju direktor Efektive Dejan Gavrilović.

Prema njegovim rečima, cilj EPS-ove akcije se nigde ne objašnjava, niti se komunicira sa ljudima, nego im je ponuđen ugovor da im se oprema preda u trajno vlasništvo, pozivanjem na Zakon o energetici.

"U redu, ako postoji zakon, što onda šaljete ugovore, što samo ne preuzmete (opremu)", upitao je Gavrilović.

Efektiva je takođe pozvala građane da ne potpisuju ugovor koji im EPS distribucija pošalje radi preuzimanja priključne opreme.

EPS: PRIKLJUČNA OPREMA JE DEO DISTRIBUTIVNE MREŽE

U odgovoru Elektro-privrede Srbije Novoj ekonomiji kažu da prema Zakonu o energetici, brojilo za električnu energiju, merno razvodni orman u kojem se ono nalazi, priključni vod, instalacije i oprema u merno razvodnom ormanu predstavljaju deo distributivne elektro-energetske mreže.

Zakon o energetici je definisao da svi ti uređaji treba da budu u vlasništvu operatera distributivnog sistema najkasnije do kraja 2020. godine,

"U skladu za Zakonom o energetici, EPS Distribucija kao operator distributivnog sistema u Srbiji dužna je da od korisnika preuzme merne uređaje, merne ormare, priključni vod i instalacije, jer čine deo mreže", kažu u EPS-u.

U odgovoru se dodaje da korisnici nemaju nikakve troškove tokom tog preuzimanja, kao i da je cilј akcije "objedinjavanje kompletne elektrodistributivne mreže i rasterećenje korisnika od budućih troškova održavanja", u skladu sa Zakonom o energetici.

"Postojeći merni uređaji su i do sada bili, a i u buduće će biti, sukcesivno, zamenjivani savremenijim uređajima, u skladu sa važećim tehničkim propisima", poručuju iz EPS-a.

Naglašavaju da će svako ko ne potpiše ugovor o preuzimanju priključne opreme biti odgovoran za njihovu funkcionalnu ispravnost.

Napominju da unutrašnje instalacije ostaju kao i do sada u vlasništvu korisnika, kao i da potrošači u slučaju da žele da promene snabdevača strujom, neće imati "bilo kakvih novih troškova vezanih za merni uređaj".

Snabdevači, kako objašnjavaju, po pravilu svugde u svetu koriste jedinstvenog distributera.
 

Najnovije vesti Srbija :

5 Dec 2021 Šta će biti sa cenom struje za privrednike
5 Dec 2021 Dalja proizvodnja zelene energije u Srbije pod znakom pitanja
5 Dec 2021 U nove HE u Srbiji planirano ulaganje veće od 10 milijardi evra
5 Dec 2021 Struju uvozimo zbog velike potrošnje
1 Dec 2021 U čemu je Srbija napredovala na polju energetike
1 Dec 2021 200.000 novih pametnih brojila građane neće koštati ništa
29 Nov 2021 Završen remont u TENT-u, stabilnost za Srbiju, veća proizvodnja

 

Povezane vesti :

1 Dec 2021 200.000 novih pametnih brojila građane neće koštati ništa
15 Nov 2021 Uvode se pametna brojila u Srbiji
10 Okt 2021 Kako možete da postanete kupac-proizvođač
15 Sep 2021 EBRD finansira uvođenje pametnih brojila
26 Avg 2021 Za struju na sunce iz kućne radinosti treba oko 2.500 evra
8 Jul 2021 Solarna energija: Struja na Sunce
21 Jun 2021 EPS distribucija više nije deo sistema EPS
20 Maj 2021 JEFTINA STRUJA NE POČINJE SVIMA U ISTO VREME
19 Apr 2021 Do sunčeve energije uz mnogo papirologije
15 Apr 2021 Kako do sopstvene elektrane?
5 Mar 2021 Srbija godišnje uštedi energije za oko 150.000 domaćinstva, ali i dalje ispod evropskog proseka
24 Feb 2021 Gubici električne energije i do 200 miliona evra godišnje
15 Feb 2021 Struja s panela isplativa samo potrošačima u crvenoj zoni
22 Jan 2021 Građani neće plaćati troškove održavanja brojila
17 Jan 2021 Čija su brojila: Udruženja potrošača protiv EPS Distribucije

Web Analytics